Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αθήνα

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αθήνα

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η κατάσταση στον αττικό ουρανό εξαιτίας της φωτιάς στην Βαρυμπόμπη αλλά και του καύσωνα. Ένα σύννεφο καπνού απλώθηκε σε όλη την Αθήνα λόγω της πυρκαγιάς. Το πρωί οι Αθηναίοι σε όλο σχεδόν το λεκανοπέδιο ξύπνησαν με τη μυρωδιά της φωτιάς και του καπνού.

Ο καπνός από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχει επεκταθεί σε μεγάλο μέρος της Αττικής: από το Αιγάλεω και το Περιστέρι μέχρι τον Πειραιά και την Κηφισιά, ενώ το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Εθνική Αθηνών – Λαμίας, στον Κηφισό και την Αττική Οδό, δυσκολεύοντας σε κάποιες περιπτώσεις την ορατότητα των οδηγών. Η κατάσταση θα αλλάζει συνεχώς μέσα στην ημέρα ανάλογα με τον αέρα.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα αναμένεται να γίνει αποπνικτική τόσο από το σύννεφο καπνού, όσο και από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν και σήμερα. 

Υπενθυμίζεται πως και σήμερα το θερμόμετρο αναμένεται να ξεπεράσει τους 45°C.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο προειδοποιεί

Το πρωί της Τετάρτης στη σελίδα του στο facebook το Εθνικό Αστεροσκοπείο σήμανε συναγερμό για την κατάσταση της ατμόσφαιρας: «4 Αυγούστου 05:00: Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring που στηρίζεται στην νέα γενιά αισθητήρων “Internet of Things”. Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου».

Δείτε κάποια από τα tweet που έκαναν κάτοικοι των Αθηνών για την ατμόσφαιρα:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις