Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Φωτιά στο δάσος της Δαδιάς: Πέμπτη εφιαλτική νύχτα – Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις

Φωτιά στο δάσος της Δαδιάς: Πέμπτη εφιαλτική νύχτα – Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις

Η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο συνεχίζεται για πέμπτο 24ωρο με τη νύχτα να είναι και πάλι δύσκολη, καθώς τα πύρινα μέτωπα έχουν μεν υποχωρήσει, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς. 

Το πρόβλημα στον Έβρο εντοπίζεται στο πύρινο μέτωπο στα νοτιοδυτικά του δάσους της Δαδιάς, καθώς γίνονται προσπάθειες να μην κινδυνεύσει το χωριό Λευκίμμη. Δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες για να προστατεύσουν το χωριό και τις φωλιές του Μαυρόγυπα την ώρα που η φωτιά συνεχώς αλλάζει κατεύθυνση. Κλειστή είναι η εθνική οδός στο ύψος του χωριού Λυκόφη.

Οι ήπιας έντασης (3-4 μποφόρ) βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οδηγούν την πυρκαγιά νότια προς τη Λευκίμμη σε ήδη καμένη έκταση από πυρκαγιά προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, «έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση λίγων ατόμων από το χωριό, ευπαθών με αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 13 πεζοπόρα τμήματα, 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μια ομάδα Δευκαλίωνα αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονο οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Στο νοτιοδυτικό μέτωπο οι δασικές υπηρεσίες έχουν κάνει τη χάραξη αντιπυρικής ζώνης και την απομάκρυνση της βλάστησης με υλοτομίες προκειμένου στη συνέχεια ο στρατός με μηχάνημα έργου να προχωρήσει στον καθαρισμό της ζώνης, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης προκειμένου να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο.

Τεράστια η καταστροφή

Η καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς είναι μεγάλη κάτι το οποίο αποτυπώνεται στο βίντεο του evrosnews.gr. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό σε έναν από τους δρόμους που επέλεγαν οι επισκέπτες αυτού του μοναδικού παγκόσμιας καταξίωσης και αξίας βιότοπου, για να φτάσουν στο σημείο να παρακολουθήσουν τα σπάνια αρπακτικά πουλιά να τρώνε ή τις άλλες δραστηριότητες τους.

Τώρα μόνο στάχτες, αποκαίδια, οι πύρινες φλόγες κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμα τους και χιλιάδες στρέμματα σπάνιας σε άλλο τόπο της Γης άγριας πανίδας και χλωρίδας, δεν υπάρχουν πια.

 

Και η καταστροφική μανία της φωτιάς συνεχίζει να καίει ασταμάτητα, χωρίς κανείς να γνωρίζει που και πότε θα σταματήσει.

Οριοθετημένες οι πυρκαγιές σε Μόλα Καλύβα και Φούρκα στη Χαλκιδική

Στο μεταξύ οριοθετημένες είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το πρωί σε δασικές εκτάσεις στη Μόλα Καλύβα και στη Φούρκα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ νωρίτερα στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Οι πυρκαγιές στην περιοχή Καρβουνάς, στο Νέο Μαρμαρά, στη Σιθωνία Χαλκιδικής και σε ένα μικρότερο μέτωπο στη Σάνη, στην Κασσάνδρα έχουν σβηστεί.

Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στη δημοτική ενότητα Μενηίδος Πέλλας, όπου το πρωί είχε επιχειρήσει και ελικόπτερο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις