Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Φωτιά στο Μάτι: Η… εξαφανισμένη Πολιτική Προστασία

Φωτιά στο Μάτι: Η… εξαφανισμένη Πολιτική Προστασία
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Θα είχαν σωθεί ίσως περισσότεροι άνθρωποι εάν είχαμε έγκαιρη ενημέρωση και διαρκή επικοινωνία με την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, που έχουν γνώση τις κατάστασης, που δημιουργήθηκε την 23 Ιουλίου με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές τις περιπτώσεις τον συντονισμό των ενεργειών προστασίας των πολιτών μεταξύ των εμπλεκομένων Υπηρεσιών αναλαμβάνει η Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας, η οποία όμως εκείνες τις ώρες, ή δεν είχε πλήρη εικόνα της κατάστασης, ή δεν είχε εκτιμήσει σωστά το μέγεθος του πύρινου μετώπου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επικοινωνία με την ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφόρησης, η μοναδική επικοινωνία που είχε η Γ.Γ.Π.Π. με το συντονιστικό κέντρο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ ήταν να τους ενημερώσει για την άμεση ανάγκη εκκένωσης όλων των παιδικών κατασκηνώσεων σε Ραφήνα και Μάτι, κάτι που άλλωστε έγινε άμεσα από την ΕΛ.ΑΣ, όταν επικοινώνησαν μαζί τους η αρμόδιοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Έκτοτε η επικοινωνία της Γ.Γ.Π.Π. ήταν σπάνια έως μηδαμινή με το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στα μέτωπα της φωτιάς, περίπου 250 άτομα, να λειτουργούν αυτοβούλως και να σώζουν κόσμο με τα μέσα που διέθεταν.

Από τις πληροφορίες που πλέον έχουν γίνει γνωστές για την ημέρα που σημειώθηκε η Εθνική Τραγωδία, η Πυροσβεστική φαίνεται πως δεν εκτίμησε σωστά την έκταση που θα έπαιρνε η πυρκαγιά, από την ώρα που ξέσπασε στην περιοχή του Νταού στην Πεντέλη και μάλιστα την στιγμή που η περιοχή, στην κυριολεξία “σαρωνόταν” από ανέμους εντάσεως 11 μποφόρ.

Αντιθέτως φαίνεται πως όλες οι δυνάμεις είχαν ριχθεί στην μάχη κατάσβεσης της άλλης μεγάλης πυρκαγιάς που έκαιγε στην περιοχή της Κινέτας, όπου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία από την Αστυνομία εκκενώσεις ολόκληρων κοινοτήτων και περιοχών, καθώς αποδείχθηκε πως εκεί πραγματικά υπήρχε συντονισμός και επικοινωνία Υπηρεσιών.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, εάν είχαν αποσπασθεί από την αρχή δυνάμεις πυρόσβεσης από την φωτιά της Κινέτας, όπως και εναέρια μέσα, ίσως η φωτιά στην Πεντέλη να μην έπαιρνε τόσο μεγάλη έκταση, ενώ παράλληλα θα υπήρχε χρόνος για συγκέντρωση επιπλέον δυνάμεων για την άμεση εκκένωση περιοχών, εάν βέβαια έδινε την εντολή η Γ.Γ.Π.Π.

Άλλωστε από την στιγμή που η φονική πυρκαγιά πέρασε την Λ. Μαραθώνος το παιχνίδι είχε χαθεί, καθώς μέσα σε διάστημα μιάμισης ώρας οι φλόγες είχαν φθάσει στην Θαλάσσια περιοχή στο Μάτι, καίγοντας περιουσίες και ανθρώπους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις