Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Φωτιά στο Σχίνο: Εκκενώνονται και άλλοι οικισμοί – Νέο μήνυμα από το 112

Φωτιά στο Σχίνο: Εκκενώνονται και άλλοι οικισμοί – Νέο μήνυμα από το 112

Σύσταση προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα, απευθύνει η Πολιτική Προστασία, καθώς μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία.

Συγκεκριμένα, σε νέο μήνυμα που εστάλη μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές, εξαιτίας της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει από χθες στην ευρύτερη περιοχή Σχίνου Κορινθίας και λόγω της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με ισχυρότατη δύναμη της Πυροσβεστικής συνεχίζουν τη μάχη με τη φωτιά, που δεν έχει ενιαίο μέτωπο, στην Κορινθία.

Από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιά, κι ενημερώθηκε για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, και στην ευρύτερη περιοχή Αλεποχωρίου-Μεγάρων.

 

“Δεν μπορούμε να πάμε σπίτι. Μόλις σταματά η φωτιά, αρχίζει ο αέρας. Τέτοια κόλαση δεν έχω ξαναδεί”, λέει χαρακτηριστικά στο newsit.gr κάτοικος του Αλεποχωρίου.

Λίγο πριν από τις 16:00 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, ζήτησε όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους. Εξαιτίας αυτού εστάλη και δεύτερο μήνυμα από το 112.

Χαρδαλιάς: Στάχτη 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους 

Περίπου 20.000 στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη φωτιά που ξέσπασε χθες στον Σχίνο Λουτρακίου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. «Θα είναι μία δύσκολη βραδιά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε από όλους «να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή σε επαγρύπνηση».

Ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και του κράτους θα δώσει αγώνα για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και τον περιορισμό της πυρκαγιάς. «Δίνουμε μία μάχη απέναντι σε δύσκολες συνθήκες, σε μία συγκυρία χρονική η οποία δεν ευνοεί. Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω ότι όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, του κράτους, είναι εκεί. Δίνουμε τον αγώνα μας έτσι ώστε να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή, να έχουμε όσο το δυνατόν ελάχιστες υλικές ζημιές και βέβαια να περιορίσουμε την εκδήλωση και τη συνέχεια αυτής της πυρκαγιάς και να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων από τον ελαιώνα, χθες βράδυ στις 10 παρά τέταρτο, στην περίμετρο του οικισμού Σχίνος στην Κόρινθο κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, όσον αφορά την ένταση των ανέμων, με ριπές που έφταναν 7 και 8 μποφόρ και που συνεχίζονται μέχρι και τώρα. Παράλληλα, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ του ανακριτικού βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Κλειστοί δρόμοι

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιεί η ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Αστυνομίας, οι ρυθμίσεις αυτές είναι οι εξής:

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία:

Α) Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχινό

Β) Στο ύψος του 21ου χλμ της επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου, προς Αλεποχώρι

Γ) Στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι

Δ) Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα

Ε) Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, στο ρε΄΄υμα προς Αλερποχώρι, περιοχή Πευκενέας

ΣΤ) Στην οδό Χανίων, περιοχή Κρύα Βρύση

Ζ) Στην οδό Μοράβα, από το εθνικό στάδιο Μεγάρων προς Καβελάρι.

Επίσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων- Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ, Μαρίνος Αλειφέρης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις