Ελλάδα

Φωτιά στον Φενεό Κορινθίας: Μάχη με διάσπαρτες εστίες – Κάηκαν πάνω από 11.000 στρέμματα

Από την φωτιά 25 σπίτια, αγροικίες και αποθήκες υπέστησαν σοβαρές ζημιές - Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στον Φενεό Κορινθίας με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν στο σημείο προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποιες διάσπαρτες εστίες.

Η αναζωπύρωσης της φωτιάς στον Φενεό Κορινθίας το μεσημέρι της Τετάρτης (23.07.2025) σήμανε εκ νέου συναγερμό στην περιοχή με εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές να δίνουν μεγάλη μάχη για να περιορίσουν τον πύρινο μέτωπο που έκαιγε το παρθένο δάσος της περιοχής.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά παραμένει χωρίς ενεργό μέτωπο με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν λίγες εστίες μόνο στο σημείο της αναζωπύρωσης που σημειώθηκε χθες το απόγευμα δυτικά από τις περιοχές Μάτι, Αχλαδέα και Αμυγδαλέα Κορινθίας. Από την φωτιά 25 σπίτια, αγροικίες και αποθήκες υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Δορυφορικά δεδομένα πολύ υψηλής ανάλυσης από τον δορυφόρο WorldView-3 (αισθητήρας VHR2) που πέρασε πάνω από την περιοχή το μεσημέρι της Τρίτης 23 Ιουλίου 2025 και επεξεργάστηκε η ομάδα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποκαλύπτουν την έκταση που έκαψε ημεγάλη δασική πυρκαγιά στον Φενεό Κορινθίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων του ευρωπαϊκού μηχανισμού Copernicus EMS, έως και τις 12:23 της Τρίτης είχαν καεί περίπου 11.450 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων στις περιοχές μεταξύ Καστανιάς, Λάυκας, Μοσιάς και Οροπεδίου Φενεού.

Η έκταση που έχει καεί στον Φενεό Κορινθίας
Η έκταση που έχει καεί στον Φενεό Κορινθίας από δορυφορική λήψη

Στο σημείο επιχειρούσαν ως αργά το βράδυ της Τετάρτης 360 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων, 75 οχήματα, ενώ παράλληλα συνδράμουν και εθελοντές.

Με το πρώτο φως της ημέρας 8 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, έχουν διατεθεί και αναμένεται αργότερα να ενισχυθούν.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά στον Φενεό Κορινθίας.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική κατά τη διαδικασία κατάσβεσης στο πεδίο της αναζωπύρωσης ένας εποχικός πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα και ακόμη ένας πυροσβέστης (μόνιμος) αντιμετώπισε ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σημειώνεται ότι σήμερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σε 10 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

 Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

– Περιφέρεια Πελοποννήσου

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (πλην ΠΕ Ευρυτανίας)

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Ιωαννίνων, ΠΕ Πρεβέζης, ΠΕ Θεσπρωτίας)

– Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)

   – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών)

   – Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης)

   – Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χειροπέδες σε 45χρονη οικιακή βοηθό που έκλεβε κοσμήματα και χρήματα από σπίτια που εργαζόταν
Η 45χρονη έψαχνε άτομα ΑΜΕΑ ή υπερήλικες που έψαχναν οικιακή βοηθό και στην συνέχεια επικοινωνούσε μαζί τους με ψεύτικα στοιχεία και με τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών
Κλοπές
Οι αγρότες ετοιμάζονται για «ρεβεγιόν» στα μπλόκα: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις, σκληραίνει η στάση τους μετά τις γιορτές
Παρόλο που οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν χρόνο στα μπλόκα, θα διευκολύνουν την διέλευση των οχημάτων στα εθνικά δίκτυα για 3 μέρες, όμως αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση τους μετά τις γιορτές
Στο κέντρο της Λάρισας τα τρακτέρ απο το μπλόκο της Νίκαιας
147
Σοκάρει ο 5ος ορειβάτης που ακύρωσε την ανάβαση στα Βαρδούσια όρη: «Γλίτωσα αλλά πάει η μία ζωή που είχα»
«Ότι τι μου επιφυλάσσει η μοίρα παιχνίδια; Όχι δεν είναι μια δεύτερη ευκαιρία γιατί ήδη μου την πήρε την μία ευκαιρία παίρνοντας τους φίλους μου» λέει ο πέμπτος ορειβάτης
Τα θύματα στα Βαρδούσια όρη