Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Φωτιά στον Σχίνο – Καιρός: Οι καπνοί έφτασαν Κυκλάδες και Ικαρία

Φωτιά στον Σχίνο – Καιρός: Οι καπνοί έφτασαν Κυκλάδες και Ικαρία
Ικαρία σήμερα

Πως θα κινηθεί το μέτωπο της φωτιάς πάνω από την Κόρινθο τις επόμενες ώρες. Τι δείχνει ο χάρτης του meteo και  τι λένε οι μετεωρολόγοι Κώστας Λαγουβάρδος και Σταύρος Ντάφης από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο newsit.gr  για την εξέλιξη των ανέμων στην περιοχή τις επόμενες ώρες.

Δυστυχώς, η πρόβλεψη του καιρού και ειδικότερα των ανέμων, τις επόμενες ώρες, στην περιοχή όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη από χθες το βράδυ η πυρκαγιά, δεν είναι καλή. Και αυτό, γιατί πιο αργά το μεσημέρι και από το απόγευμα και έπειτα αναμένεται μια νέα γοργή αύξηση της έντασης των ανέμων.  

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 5 μποφόρ σε αυτή την περιοχή αλλά δυστυχώς μέχρι το βράδυ θα ξαναγυρίσουμε στα 7 μποφόρ τοπικά – σε Κόρινθο, Αλεποχώρι και Σχίνο. Εφ εξής αναμένουμε αύξηση των εντάσεων των ανέμων» εξηγεί στο newsit.gr ο κλιματολόγος και συνεργάτης του meteo.gr Σταύρος Ντάφης και προσθέτει: « Οι άνεμοι θα ενισχυθούν περαιτέρω απόψε και θα παραμείνουν ενισχυμένοι για 12 με 18 ώρες, τουλάχιστον μέχρι αύριο το πρωί δηλαδή, όταν και θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν. Οι άνεμοι, ισχυροί βορειοδυτικοί πάντα, εφ εξής και για το υπόλοιπο της ημέρας θα είναι επιβαρυντικοί για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Τι συνέβη χθες το βράδυ στην περιοχή της Κορίνθου

Για το πως φτάσαμε σε αυτό το δύσκολο μαινόμενο μέτωπο και για τη συμπεριφορά των ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων μας μίλησε ο μετεωρολόγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος: «Xθες βράδυ είχαμε ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους με μέση ταχύτητα ριπών τα 45 με 47 χιλιόμετρα την ώρα. Η ανώτατη τιμή που έπιασαν οι ριπές, όπως τις μετράμε στον κοντινότερο σταθμό μας στον Ισθμό, ήταν τα 61, 2 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαστε στα 50 χιλιόμετρα την ώρα όσον αφορά στις ριπές του ανέμου. Μιλάμε για μια ισχυρή. Όσο για τη μέση τιμή της έντασης των ανέμων, χθες το βράδυ ήταν στα 6 με 7 μποφόρ αλλά σκεφτείτε πως μέσα στο μέτωπο της πυρκαγιάς οι άνεμοι ενισχύονται περαιτέρω. Το πρόβλημα ήταν και παραμένει για το συγκεκριμένο μέτωπο, ότι άνεμοι έχουν διατηρηθεί ισχυροί, με ελάχιστα διαλλείματα μικρού χαμηλώματος της έντασης, επί πάρα πολλές ώρες τώρα συνεχόμενα ».

Ο καπνός έφτασε μέχρι τις Κυκλάδες και την Ικαρία

Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Το meteo πραγματοποίησε την πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει σημαντικές αλλαγές, όπως υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 μέτρα (αντί για 100 μέτρα του IRIS 1.0), καθώς επίσης δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις