Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Φωτιά το πόρισμα για το Μάτι – Καίει Περιφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ. και Πολιτική Προστασία

Φωτιά το πόρισμα για το Μάτι – Καίει Περιφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ. και Πολιτική Προστασία

– Υπολογίζεται ότι χρειάζονταν μόλις 15 – 20 λεπτά για να απομακρυνθεί ο κόσμος περπατώντας
– Ήξεραν αλλά δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους
– Πολλοί άνθρωποι θα είχαν σωθεί στο Μάτι αν υπήρχε έγκαιρη εντολή εκκένωσης
– Υπάρχουν παραποιημένα στοιχεία για να καλυφθούν ευθύνες αξιωματικών

Καίει τους υπευθύνους το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για τη φωτιά στο Μάτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπολογίζοντας πως οι κάτοικοι διανύοντας περίπου 80 μέτρα το λεπτό θα μπορούσαν να έχουν απομακρυνθεί μέσα σε 15 με 20 λεπτά περπατώντας! Θα μπορούσαν να καλύψουν απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου με τα πόδια και χωρίς πανικό… αν όμως είχε σπεύσει κάποιος να τους ειδοποιήσει. Το πόρισμα αποτελεί κόλαφο για τους αρμόδιους της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της Περιφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας.

Είναι ενδεικτικό ότι αναφέρεται πως το ελικόπτερο που πετούσε πάνω από το Νταού Πεντέλης στις 17:30 στις 23/7/2018 ενημέρωσε το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης ότι η φωτιά είναι κοντά σε σπίτια και καθώς κινείται ανατολικά θα τα απειλήσει.
Κι όμως ενώ η φωτιά απειλούσε σπίτια, ενώ ακόμη και μόνο οι καπνοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα, δεν δόθηκε καμία εντολή εκκένωσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” το πόρισμα ρίχνει μεγάλες ευθύνες και στην Αστυνομία καθώς οδήγησε τα αυτοκίνητα στον κεντρικό δρόμο στο Μάτι, ενώ ήδη είχαν “φράξει” και οι κάθετες οδοί.

Πηγή: Εφημερίδα “Το Έθνος”

Παραποιημένα στοιχεία

Ήδη είναι σε εξέλιξη έρευνα για τις κινήσεις και τον ρόλο αξιωματικών της Πυροσβεστικής. Μάλιστα έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι δυο αξιωματικοί για παραποίηση στοιχείων που είχαν ρόλο – κλειδί την ώρα της φωτιάς.
Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνονται οχήματα τα οποία βρίσκονταν στην Κινέτα να επιχειρούν στο Μάτι, ενώ σε άλλη περίπτωση άλλο όχημα εμφανίζεται πρώτα να φτάνει στη φωτιά και μετά από ώρα να ενημερώνεται να σπεύσει εκεί!
Πολλά στοιχεία εμφανίζονται να έχουν περαστεί στο σύστημα χειροκίνητα δημιουργόντας υποψία ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη ευθυνών.
Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, μέσω GPS από το ΠΣ 3993 προκύπτει ότι η πρώτη κινητοποίηση και ειδοποίηση προς το Κέντρο για το συμβάν σημειώνεται στις 16:41 και όχι 16:49:27, όπως αναφέρει το έγγραφο με Α/Α: 571943 από το ΕΣΚΕ – ΣΕΚΥΠΣ, αλλά ούτε και η ώρα του Δελτίου τύπου ισχύει…

Τεράστιες ευθύνες

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Λιότσιο που συνέταξε το πόρισμα «ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από την γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης». Είναι ενδεικτικό ότι η Περιφέρεια λέει ότι δεν έλαβε ποτέ εντολή εκκένωσης από την Πυροσβεστική, ενώ το συντονιστικό της πολιτικής προστασίας συνεδρίασε, χωρίς να έχει καν εικόνα για το τι έχει συμβεί στις 20:30 και ενώ όλα είχαν λήξει και ήδη είχαμε θρηνήσει δεκάδες νεκρούς σε Νέο Βουτζά και Μάτι.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις