Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Φωτιές σε Έβρο και Πάρνηθα: Νέες αποκαρδιωτικές εικόνες από το μέγεθος της καταστροφής

Φωτιές σε Έβρο και Πάρνηθα: Νέες αποκαρδιωτικές εικόνες από το μέγεθος της καταστροφής

Νεότερη καταγραφή του δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), δείχνει την τεράστια καταστροφή στον Έβρο και στην Πάρνηθα από τις φωτιές.

Στον Έβρο μάλιστα η καταστροφή συνεχίζεται, αφού η φωτιά συνεχίζει να καίει για 12η μέρα, (σύμφωνα και με την Κομισιόν είναι η μεγαλύτερη καταστροφή από φωτιά στην ιστορία της ΕΕ), ενώ και στην Πάρνηθα η κατάσταση ειναι αποκαριδωτική.

Η φωτιά στον Έβρο έχει κάψει έκταση μεγαλύτερη των 826.000 στρεμμάτων. Στους χάρτες φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές του Νομού Έβρου και Πάρνηθας του Νομού Αττικής μέχρι τις (28.08.2023) ανέρχονται στα 826.396 και 58.326 στρέμματα εκτάρια αντίστοιχα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.). Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει ότι «παρατηρούνται ενεργά μέτωπα στην περιοχή του Έβρου, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης», και «θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση αυτής της έκτασης τις επόμενες ημέρες».

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) υλοποιείται από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με δικαιούχο τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους/τις: Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Νίκο Γεωργόπουλο, Μιχάλη Σισμάνη, Δημήτρη Σταυρακούδη, Αργύρη Λεφάκη, Έλενα Γκουντή και Αλεξάνδρα Στεφανίδου, με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή του ΑΠΘ, Ιωάννη Γήτα.α

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις