Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Φωτιές στην Αττική: Μάχη με τις φλόγες σε Κερατέα και Βίλια

Φωτιές στην Αττική: Μάχη με τις φλόγες σε Κερατέα και Βίλια

Σε δυο μέτωπα, στην Κερατέα και τα Βίλια εξακολουθούν να δίνουν μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να σβήσουν τις φωτιές στην Αττική. 

Και οι δυο πυρκαγιές ξέσπασαν με διαφορά λίγης ώρας και το στοίχημα είναι να προλάβουν τα εναέρια μέσα να δαμάσουν τις φλόγες πριν πέσει η νύχτα. 

Σύμφωνα με πηγές από την Πολιτική Προστασία εκτιμάται ότι μέχρι το βράδυ θα έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου, ενώ το ενδιαφέρον της Πυροσβεστικής εστιάζεται κυρίως σε δύο σημεία: Πάνω από τον Άγιο Κωνσταντίνο και στο Βορειοδυτικό κομμάτι της πυρκαγιάς. 

Στα Βίλια ωστόσο η κατάσταση κρίνεται ως πιο δύσκολη, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές κορυφές χωρίς καμία οδική πρόσβαση, γι αυτό και όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα θα επιχειρούν μέχρι τη δύση του ηλίου.

Κύριος στόχος των ισχυρών δυνάμεων που βρίσκονται επί τόπου, είναι να μην κατευθυνθεί η φωτιά τα Βίλια και να μην απειληθούν ούτε το χωριό, ούτε οι κορυφογραμμές του όρους «Πατέρας».

Κατά τις ίδιες πηγές δεν κινδυνεύουν οικισμοί, ενώ έγιναν έγκαιρα προληπτικές εκκενώσεις. 

Η εικόνα στην Κερατέα 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εικόνα από την κατάσταση στην Κερατέα είναι καλύτερη από όσο ήταν πριν από λίγες ώρες. Τα μέτωπα είναι ωστόσο ακόμα πολλά και σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων.

Στην περιοχή υπάρχει και πυκνός καπνός και υπάρχουν συνεχείς επιχειρήσεις από τα εναέρια μέσα.  

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη η προσπάθεια είναι να μην βρεθεί η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό και γι’ αυτό έχει εκκενωθεί το χωριό του Αγίου Κωνσταντίνου. Είπε ακόμα ότι η φωτιά είναι σε καλύτερη κατάσταση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί. 

 

 

Το πρωί μέσα σε διάστημα λίγων ωρών εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση του οικισμού Μαρκάτι αλλά και για τον οικισμό Συντερίνα Κερατέας. Οι μεν κάτοικοι στο Μαρκάτι κλήθηκαν να μετακινηθούν προς Λαύριο και οι δε της Συντερίνας προς Ανάβυσσο. Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι εστάλη μήνυμα και για την εκκένωση του Αγίου Κωνσταντίνου. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να κινηθούν προς Ανάβυσσο. Μήνυμα εκκένωσης εστάλη και στον οικισμό Δημολάκι.

 

Η εικόνα από την κατάσταση στα Βίλια

Εκτροπή εναέριων πυροσβεστικών μέσων προς την πυρκαγιά στα Βίλια, από άλλες περιοχές της χώρας γίνεται από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια, (γεωγραφικά προς τα Μέγαρα) καίγοντας παρθένο πευκοδάσος, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη εκκενωθεί με μηνύματα του 112 έξι οικισμοί: Παλαιοχώρι, ‘Αγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Πριν από λίγο διακόπηκε από την Τροχαία η κυκλοφορία και επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού, από την εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών, προς τα Βίλια. Σημειώνεται οτι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, τα οποία θα ενισχυθούν, καθώς και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με την συνδρομή εθελοντών, καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων της περιφέρειας και των δήμων.

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Αθανασίου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις