Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Φωτογραφικό ταξίδι στην Αθήνα του ΄60 – Ελάχιστα αυτοκίνητα, χωματόδρομοι και ψυγεία πάγου

Φωτογραφικό ταξίδι στην Αθήνα του ΄60 – Ελάχιστα αυτοκίνητα, χωματόδρομοι και ψυγεία πάγου
ΑΠΕ ΜΠΕ

Μία ασπρόμαυρη Αθήνα της δεκαετίας του ’60 ξετυλίγεται με τη ματιά της Κατερίνας Ζωιτοπούλου – Μαυροκεφαλίδου. Τότε που ο χρόνος κυλούσε κάπως πιο αργά κι έτρεχε μόνο σε «κουρδισμένα» ρολόγια.

Μία Αθήνα όπως στις παλιές ταινίες, με την Ακρόπολη, την Πλάκα, το Μοναστηράκι, το Σύνταγμα, τη Βαρβάκειο, την Πλατεία Ταχυδρομείου, την Ομόνοια και το Ζάππειο.

Το καλοκαίρι του 1966 η Κατερίνα Ζωιτοπούλου επιστρέφει στην Αθήνα από το Βερολίνο, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της επάνω στη φωτογραφία. Ανεβαίνει στην Ακρόπολη με μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι και η περιπλάνησή της στην πόλη ξεκινάει.

Πρόσωπα, κτήρια κι ένα μεγάλο ζουμ σε μία πόλη που αλλάζει κάθε μέρα. Χωρίς να το υποψιάζεται η πολύ νέα τότε φωτογράφος – έχει καταφέρει να αποτυπώσει το πρόσωπο και την ταυτότητα μιας πόλης που κάθε μέρα αλλάζει. Μία συλλογή που τελικά αποφάσισε να κάνει γνωστή με αυτό το ιδιαίτερο λεύκωμα. Σήμερα, κάποιες από τις φωτογραφίες βρίσκονται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Όλες οι φωτογραφίες συνοδεύονται από λεζάντες που υπογράφει ο Νίκος Δεληβοριάς. Ο ίδιος γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του άλμπουμ:

«Σίγουρα τα πρόσωπα των σημερινών Αθηναίων δε μοιάζουν μ’ εκείνα που βλέπουμε στις φωτογραφίες της Κατερίνας. Το κέντρο δεν είναι κατοικημένο όπως τότε. Και η πόλη σήμερα έχει άλλη όψη. Ο κόσμος δεν κατεβαίνει πια από τις γειτονιές στην αγορά για να ψωνίσει.

Κι όμως, όποια ώρα και να περάσεις από την οδό Αθηνάς, θα την βρεις γεμάτη. Το ίδιο και από την Αιόλου και από το Μοναστηράκι. Κι οι τουρίστες θα κατεβαίνουν πάντα από την Ακρόπολη, θα διασχίζουν την Πλάκα και θα καταλήγουν στα ίδια μέρη απ΄ όπου πέρασε η φωτογράφος το μακρινό ’66».

To βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Xρήστος Μαρίνης – Εκδ Παρασκήνιο.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις