Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Φοβάται εικόνες αλα Harrods ο Σύψας: Φανταστείτε τι θα γίνει στην Ερμού

Φοβάται εικόνες αλα Harrods ο Σύψας: Φανταστείτε τι θα γίνει στην Ερμού

Το άνοιγμα των μαγαζιών νωρίτερα απ’ ό,τι πρέπει, μπορεί να προκαλέσει υπερμετάδοση και αυτό να στοιχίσει τον Ιανουάριο. Ο Νίκος Σύψας δεν έκρυψε ότι φοβάται το άνοιγμα των μαγαζιών και έφερε ως παράδειγμα τα όσα είδαμε το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο, όταν άνοιξε το Harrods και κόσμος μαζεύτηκε χωρίς μάσκες κι αποστάσεις.

Ο Νίκος Σύψας δεν έκρυψε τους λόγους που φοβάται το άνοιγμα των καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων γενικότερα. Ζήτησε να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός γιατί αν τα πράγματα δεν πάνε καλά κατά την περίοδο των γιορτών, αυτό θα φανεί τον Ιανουάριο και το σύστημα Υγείας δέχεται ήδη πίεση.

Click4more Δερμιτζάκης: Δυνατό lockdown πριν τον εμβολιασμό – Άνοιγμα στο λιανεμπόριο με κάτω από 1.000 κρούσματα

Αναφερόμενος στις προτάσεις της Επιτροπής για τα μέτρα, μιλώντας στο OPEN το πρωί της Δευτέρας (07.12.2020) ο Νίκος Σύψας τόνισε πως «είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί δεν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος μιας τραγωδίας». Μιλώντας για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα μαγαζιά στις 14 ή τις 21 Δεκεμβρίου, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε με νόημα: «Φανταστείτε τι θα γίνει στην Ερμού αν ανοίξουν όλα τα καταστήματα. Θα γίνει εστίας υπερμετάδοσης».

Ζήτησε να μη χαλαρώσει κανείς κατά τη διάρκεια των γιορτών, λέγοντας πως «ό,τι συμβεί τα Χριστούγεννα θα το αντιμετωπίσουμε τον Γενάρη και θα είναι άσχημο». Όπως είπε, «στη Θεσσαλονίκη η έκρηξη έγινε μέσα σε πέντε μέρες» και επανέλαβε ότι «είναι επικίνδυνο το φαινόμενο και είναι πέρα από τις δυνάμεις μας. Θα μας ταλαιπωρεί μέχρι την Άνοιξη».

«Αν υπάρξει ανάκαμψη της πανδημίας πού θα πάνε οι ασθενείς; Δεν υπάρχουν κρεβάτια, υπάρχει κίνδυνος να μη λαμβάνουν υπηρεσίες οι ασθενείς», είπε επίσης ο Νίκος Σύψας, σημειώνοντας «τα μέτρα απέδωσαν πολύ αργά λόγω της μεγάλης διασποράς και για αυτό δεν βλέπουμε ακόμη κάμψη διασωληνωμένων».

Μιλώντας για τον εμβολιασμό, ο γνωστός καθηγητής έκρινε πως «ρεαλιστικός στόχος είναι να εμβολιαστούν μέχρι τον Ιούνιο υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες, δεν είναι εύκολος στόχος να εμβολιαστεί το 70%». Στάθηκε ιδιαίτερα και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που μεγαλώνει γιατί «ο κόσμος είναι δύσπιστος». «Για παράδειγμα το 30% του προσωπικού στο δικό μου νοσοκομείο δεν έχει εμβολιαστεί για τη γρίπη», είπε επίσης.

Click4more Ανοιχτά από σήμερα τα εποχικά καταστήματα – Το ωράριο και το SMS που στέλνουμε

«Αν ο ΕΜΑ δώσει έγκριση να ξέρουμε ότι το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές. Εγώ θέλω πρώτα να δω τα στοιχεία και μετά να πω για την ασφάλεια» σημείωσε ο Νίκος Σύψας, που δεν έκρυψε την απορία του για τη Βρετανία, όπου αρχίζουν οι εμβολιασμοί τις επόμενες μέρες: «πώς κατάφεραν μέσα σε  δύο εβδομάδες οι Άγγλοι συνάδελφοι να δουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές; Εμείς θέλουμε κανονική έγκριση».

Σκοπός, συνέχισε ο Νίκος Σύψας είναι «να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα μέσα Ιανουαρίου. Θα κάνω από τους πρώτους το εμβόλιο». Προειδοποίησε δε ότι «χωρίς υγειονομικό πιστοποιητικό δεν θα μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει από χώρα σε χώρα».

Δείτε όλα όσα είπε ο Νίκος Σύψας 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις