Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Φρεγάτα «ΥΔΡΑ»: Γιατί επέλεξε το πυροβόλο όπλο για να αναχαιτίσει τα drones των Χούθι

Φρεγάτα «ΥΔΡΑ»: Γιατί επέλεξε το πυροβόλο όπλο για να αναχαιτίσει τα drones των Χούθι

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα συμμετέχοντας στην επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES είχε την πρώτη της εμπλοκή. Έβαλλε εναντίον δυο UAVs στον κόλπο του Άντεν για να προστατεύσει ένα εμπορικό πλοίο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που αντέδρασε… Όταν το ραντάρ της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» εντόπισε τα δύο άγνωστου έως τώρα τύπου drones των Χούθι να κινούνται με κατεύθυνση προς το εμπορικό πλοίο, το οποίο συνόδευε η Ελληνική φρεγάτα, o Κυβερνήτης είχε τη δυνατότητα να «ξοδέψει» δύο από τους συνολικά δεκαέξι αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM που διαθέτει στο οπλοστάσιο του προκειμένου να καταρρίψει και τα δύο μη επανδρωμένα UAV.

Όμως, επέλεξε να δώσει εντολή εγκλωβισμού τους και πυρών με το πανίσχυρο πυροβόλο 5 ιντσών MK45Mod2A. Άλλωστε, τα δύο drones βρίσκονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετά μεγάλη απόσταση για να τα «λοκάρουν» τα αυτοτελή ραντάρ των δύο Phalanx, τα οποία διαθέτει η «ΥΔΡΑ» στην πλώρη αλλά και στο πίσω μέρος του πλοίου πάνω από το υπόστεγο του οργανικού ελικοπτέρου S-70 Aegean Hawk. Καθώς το μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής βλημάτων του Mk15 Phalanx αγγίζει σχεδόν τα 1400 μέτρα, με την αποτελεσματικότητα να αυξάνεται όσο ο στόχος πλησιάζει και να αγγίζει το απόλυτο περίπου στα 500 μέτρα.

Ήδη, στο πυροβόλο των 127mm είχαν χορηγηθεί τα προβλεπόμενα αντιαεροπορικά πυρομαχικά και στην εντολή «πυρ» του Κυβερνήτη άρχισε ο καταιγισμός πυρών προς τα επερχόμενα drones. Τα βλήματα Pre FormedFragmentation Shells, τα οποία εβλήθησαν από το πυροβόλο, έχουν το χαρακτηριστικό να εκρήγνυνται σε μικρή απόσταση και μπροστά από το στόχο εκτοξεύοντας θραύσματα.

Τα πυρά, αλλά κυρίως οι εκρήξεις, όπως όλα δείχνουν, έγιναν αντιληπτές από τους χειριστές των UAV, τα οποία άλλαξαν άμεσα πορεία, καθώς ο κίνδυνος κατάρριψής τους απλά με ένα πυροβόλο ήταν άμεσος. Εκτίμηση του Ελληνικού Επιτελείου είναι ότι πιθανότατα επρόκειτο για drones επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών και όχι για οπλισμένα με επανδρωμένα UAV.

Σε κάθε περίπτωση έμπειρα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού με γνώση των δυνατοτήτων που διαθέτουν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ τονίζουν στο Onalert.gr ότι ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» λειτούργησαν με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Και απέδειξαν ότι διαθέτουν την εκπαίδευση αλλά και την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή. Η χρήση πυραύλων ESSM ναι μεν θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη των δύο drones, τα οποία όμως πιθανότατα δεν αποτελούσαν απειλή τόσο για την Ελληνική φρεγάτα όσο και για το εμπορικό πλοίο το οποίο συνόδευε.

Όμως, το κυριότερο συμπέρασμα είναι ότι τα ραντάρ του πλοίου εντόπισαν αναγνώρισαν και εγκλώβισαν δύο μικρούς στόχους από αρκετά μεγάλη απόσταση ενώ τα δύο UAV είχαν σχεδόν ταυτόχρονα εντοπιστεί και από τα αυτόνομα ραντάρ των Phalanx με τους χειριστές τους να είναι σε απόλυτη ετοιμότητα να τα ενεργοποιήσουν αν οι απειλές προσέγγιζαν σε απόσταση βολής. Σε κάθε περίπτωση παρά το γεγονός ότι η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» δεν είναι ένα σύγχρονο πλοίο με τις δυνατότητες που έχουν οι υπόλοιπες Μονάδες Επιφανείας που επιχειρούν στην περιοχή στο πλαίσιο της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» αλλά και της «PROSPERITY GUARDIAN» τα μέσα που διαθέτει λειτούργησαν στο έπακρο.

Την ίδια ώρα πάντως, στο προσκήνιο επανέρχεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο τόσο το ζήτημα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, όσο κυρίως αυτό της απόκτησης καινούργιων σύγχρονων Μονάδων Επιφανείας. Αν η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» διέθετε πυροβόλο ανάλογων δυνατοτήτων με αυτά του Ιταλικού αντιτορπιλικού «CAIO DUILIO», είτε Super Rapido είτε Strales με τα ανάλογα πυρομαχικά είναι δεδομένο ότι θα είχε καταρρίψει με ελάχιστες βολές και τα δυο drones των Χούθι.

Του Κώστα Σαρικά / Πηγή: OnAlert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις