Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Φρεγάτα «Ύδρα»: Η πρώτη εμπλοκή στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, έβαλλε εναντίον δυο UAVs στον κόλπο του Άντεν

Φρεγάτα «Ύδρα»: Η πρώτη εμπλοκή στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, έβαλλε εναντίον δυο UAVs στον κόλπο του Άντεν

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ συμμετείχε τα ξημερώματα της Τετάρτης (13.03.2004) σε επιχείρηση για την προστασία ενός εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν κοντά στην Υεμένη.

Συγκεκριμένα η φρεγάδα ΥΔΡΑ έβαλλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs παρέχοντας με αυτό τον τρόπο προστασία σε εμπορικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή. Τα UAVs που απειλούσαν το πλοίο απομακρύνθηκαν. 

Η σχετική ενημέρωση αναφέρει: «Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλλε με πυροβόλο εναντίον 2 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν. Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Η επίσημη ανακοίνωση

Λίγο αργότερα το αρχηγείο στη Λάρισα να εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Στις 13 Μαρτίου 2024, μεταξύ 05:00 π.μ. και 06:00 π.μ. (ώρα Τζιμπουτί), η ελληνική φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES και παροχής προστασίας σε εμπορικό πλοίο, άνοιξε πυρ με τα όπλα της εναντίον δύο μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Η ενέργεια, στην οποία προχώρησε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» ήταν αποτελεσματική για την αποφυγή ζημιών στους ναυτικούς και την εμπορική ναυτιλία. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES) έχει εντολή αμυντικού χαρακτήρα, για να προστατεύει τη ναυτιλία, όταν γίνεται στόχος από επιθέσεις είτε στη θάλασσα είτε από αέρος.  Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε απάντηση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μιας επίθεσης και θα ανάλογη και περιορισμένη στον διεθνή θαλάσσιο ή εναέριο χώρο»

Σημειώνεται ότι η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» απέπλευσε από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 26 Φεβρουαρίου, μετά την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και στις 3 Μαρτίου 2024  αναπτύχθηκε στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και εντάχθηκε στην Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES), η οποία έχει εντολή να προστατεύει τη ναυτιλία από επιθέσεις στη θάλασσα ή στον αέρα.

Η αποστολή της ΕΕ στη Ερυθρά Θάλασσα, με την ονομασία «Ασπίδες», ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα και έχει ως στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι, φιλικών προς το Ιράν, που με τον τρόπο αυτό ισχυρίζονται ότι στηρίζουν τους Παλαιστίνιους στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης προβλέπει όλα τα πλοία της Ευρωπαϊκής αρμάδας «ΑΣΠΙΔΕΣ» να κινούνται μαζί σε κοντινές αποστάσεις ώστε να αλληλοκαλύπτονται με τα οπλικά τους συστήματα και τους ηλεκτρονικούς τους αισθητήρες και ραντάρ.

Θα συνοδεύουν τα εμπορικά πλοία πάνω σε συγκεκριμένα δρομολόγια, με στόχο να σταματήσουν τους βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και τα μη επανδρωμένα drones των Χούθι. Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε στενή συνεργασία με την επιχείρηση «Prosperity Guardian», το γενικό πρόσταγμα της οποίας έχουν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις