Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

“Φρένο” στην άμεση ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας για το Μάτι

“Φρένο” στην άμεση ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας για το Μάτι
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISSI

“Φρένο’’ μπαίνει προς το παρόν στην άμεση ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και το Νέο Βουτζά που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, η οποία διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Μπορεί-σήμερα- να παραδόθηκε στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, το πολυαναμενόμενο πόρισμα του πραγματογνώμονα-πυραγού που όρισαν οι εισαγγελικές αρχές για το Μάτι, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, μία παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ένα βήμα πριν από την κλήση των “υπόπτων” τέλεσης αξιόποινων πράξεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, φρενάρει, προς το παρόν,  την άμεση περαίωση της εισαγγελικής έρευνας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυσέλιδο πόρισμα (100 σελίδων) καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα αλλά δεν αποδίδει ευθύνες σε πρόσωπα, κάτι που θα κάνουν οι εισαγγελικές αρχές όταν ολοκληρώσουν την έρευνα τους.

Βέβαια, αυτό όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσει, καθώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Δημητρίου ζήτησε να περιληφθεί στην ήδη ογκωδέστατη δικογραφία της υπόθεσης και το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, η οποία έδωσε εντολή για πλήρη διοικητικό έλεγχο των εμπλεκόμενων φορέων μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου 2018.

Αντίθετα, η εισαγγελική έρευνα άρχισε λίγα 24ωρα μετά την πυρκαγιά στο Μάτι και συνεχίστηκε όλο το καλοκαίρι, αριθμώντας ως τώρα εκατοντάδες καταθέσεις αλλά και συνθέτοντας όλα τα δεδομένα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες τις έρευνας ο κ. Ζαγοραίος είχε σχηματίσει δικογραφία σε βάρος δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής, οι οποίοι  κλήθηκαν ήδη σε εξηγήσεις για ψευδή βεβαίωση που συνίσταται στην παροχή αναληθών στοιχείων προς τις εισαγγελικές αρχές. Στο πλαίσιο μάλιστα της έρευνας οι αρχές είχαν προχωρήσει ακόμη και  σε κατασχέσεις αποδεικτικού υλικού.

Σημειώνεται πάντως ότι στην ανάλογη περίπτωση της Μάνδρας το πόρισμα  των ελεγκτών δημόσιας διοίκηση εκδόθηκε σχεδόν 8 μήνες μετά τις πλημμύρες.

Στο μεταξύ, ο κ. Ζαγοραίος παραδίδει «σκυτάλη» στον νέο προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλη Ιωαννίδη, την 1η Οκτωβρίου καθώς έχει προαχθεί και μετακινείται στην Εισαγγελία Εφετών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι να συνεχίσουν δύο νέοι εισαγγελείς, οι Ν. Φιστόπουλος και Κ. Σπυρόπουλος οι οποίοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση τις τελευταίες εβδομάδες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις