Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Γεμάτο παθογόνα μικρόβια το αυτοκίνητο – Ποιοι οι τρόποι προφύλαξης

Γεμάτο παθογόνα μικρόβια το αυτοκίνητο – Ποιοι οι τρόποι προφύλαξης

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία βρετανικής έρευνας για το πόσα βακτήρια βρίσκονται στα… αυτοκίνητά μας.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρουν οι επιστήμονες ένα αυτοκίνητο μπορεί να έχει περισσότερα βακτήρια από τη μέση τουαλέτα.

«Τα αυτοκίνητα γενικά δεν τα αντιμετωπίζουμε όπως αντιμετωπίζουμε τα σπίτια μας. Τείνουν να είναι ένα περιβάλλον με περισσότερη υγρασία. Ιδανικό περιβάλλον για την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων», δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας Πανεπιστήμιο ΑΣΤΟΝ, Τζόναθαν Κοξ.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από το εσωτερικό διαφόρων αυτοκινήτων για να διερευνήσουν τα επίπεδα των μικροοργανισμών. Βάση των μελετών το πιο βρώμικο μέρος του αυτοκινήτου είναι το πορτμπαγκάζ, καθώς συγκεντρώνει 1425 είδη βακτηρίων. Ακολουθούν τα εξής:

– Πορτμπαγκάζ: 1.425 είδη βακτηρίων

– Κάθισμα οδηγού: 649 είδη βακτηρίων

– Λεβιές ταχυτήτων: 407 είδη βακτηρίων

– Πίσω κάθισμα: 323 είδη βακτηρίων

– Ταμπλό: 317 είδη βακτηρίων

– Τιμόνι: 146 είδη βακτηρίων

«Το τιμόνι έχει τα λιγότερα γιατί απολυμαίνουμε τα χέρια μας συχνα», ανέφερε ο δημοσιογράφος, Γιώργος Ανδρής.

Τρόποι προφύλαξης

Το συμπέρασμα είναι μάλλον ανησυχητικό και δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καθαρίζουν τα αυτοκίνητα τους πιο συχνά και πιο προσεκτικά.

«Νομίζω πρέπει να σκεφτούμε το πως παραποιούμαστε το αυτοκίνητό μας σε καθημερινή βάση. Και να σκεφτούμε πολύ σοβαρά το να πλένουμε τα χέρια μας όταν φτάσουμε στο σπίτι και πριν φάμε κάτι», συμπλήρωσε ο Κοξ.

Αρκετοί μάλιστα συστήνουν εκτός από τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και τον βιολογικό καθαρισμό.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί ότι το βακτήριο E.coli βρέθηκε σε κάθε πορτμπαγκάζ, ενώ μεταξύ των βακτηρίων που εντοπίστηκαν σε διάφορα μέρη του αυτοκινήτου είναι η ψευδομονάδα και ο σταφυλόκοκκος.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Αλεξόπουλο, ιδιοκτήτη πλυντηρίου αυτοκινήτων, να πλένουμε το αυτοκίνητό μας και ιδιαίτερα να προβούμε σε οικολογικό καθαρισμό, ο οποίος καθαρίζει εις βάθος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις