Ελλάδα

Γενοκτονία των Ποντίων: Συγκινεί τραγούδι που εξυμνεί δυο χωριά στον Καύκασο

Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων και σήμερα (19.05.2023) γίνονται εκδηλώσεις μνήμης σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. 

Ένα τραγούδι για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων, πραγματικά συγκινεί. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Νικολαΐδης, στιχουργός και ποιητής, ήταν μιαν ιδέα που την κουβαλούσαν χρόνια και τελικά έγινε πράξη.

Ο Δημήτρης Καρασαββίδης, λυράρης και τραγουδοποιός, ο οποίος γεννήθηκε στο Καζακστάν, έκανε λόγο για ένα ζωντανό κύτταρο που δεν μπόρεσαν να καταστρέψουν.

Οι στίχοι εξυμνούν δυο ποντιακά χωριά στον Καύκασο, τις εκκλησίες που χτίστηκαν εκεί, αλλά και τις μνήμες που πέρασαν από γενιά σε γενιά.

Το τραγούδι: 

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χιόνια στην Αττική το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς – Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου
«Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων και τοπικών χιονοπτώσεων σε τμήματα της Αττικής, κυρίως στα βόρεια και βορειοανατολικά του νομού και σε υψόμετρα άνω περίπου των 400 μέτρων»
Καιρός 16
Στρατός Ξηράς: «Νέα εποχή» για το Πυροβολικό με τα ισραηλινά PULS και εκσυγχρονισμό των RM-70
Το Πυροβολικό μεταλλάσσεται και στοχεύει σε ένα πλήρες «kill chain» – από τον εντοπισμό, στην ταυτοποίηση, στη διαταγή βολής, μέχρι την άμεση προσβολή στόχων υψηλής αξίας, σε βάθος και σε χρόνο που πιέζει τον αντίπαλο
Πυροβολικό