Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Γεωργίου στους FT: Θα έκανα ξανά το ίδιο χωρίς δισταγμό

Γεωργίου στους FT: Θα έκανα ξανά το ίδιο χωρίς δισταγμό

«Καταδικάστηκα επειδή εφάρμοσα την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας, όπως ορίζει το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο» υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, που καταδικάστηκε χθες για παράβαση καθήκοντος, από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Ανδρέας Γεωργίου είπε ακόμη: «Στην Ευρώπη δεν βάζουμε τα στατιστικά αποτελέσματα προς ψήφιση».

«Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή (σ.σ. της ανεξαρτησίας) ξανά σήμερα, χωρίς κανένα δισταγμό, και το ίδιο θα πρέπει να κάνει κάθε επικεφαλής στατιστικής υπηρεσίας» πρόσθεσε

Οι συνήγοροι του κ. Γεωργίου, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή, προανήγγειλαν την προσφυγή κατά της απόφασης του Εφετείου.

“Υπερβολές όσα ακούγονται για τα ποσά που θα καταβάλλει το δημόσιο”

«Στην περίπτωση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ δεν εφαρμόστηκε ο ευρωπαικός νόμος, καθώς με βάση αυτόν οι πρόεδροι των στατιστικών αρχών και μόνο είναι αρμόδιοι να δίνουν τα σχετικά στοιχεία. Πρόκειται για τυπικό αδίκημα -λόγω ασάφειας του νόμου στη χώρα μας- και είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο επεβλήθη και μάλιστα η αυστηρότερη προβλεπόμενη ποινή σε βάρος του κ Γεωργίου», δήλωσε στον FOCUS FM 1036 Θεσσαλονίκης ο συνήγορος του κ Ντέσκας.

Σε ερώτηση γιατί εμπλέκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια εσωτερική δικαστική υπόθεση, αιτιολόγησε την ενόχληση καθώς «είναι λογικό να υπάρχει αφού για τα θέματα αυτά αποφασίστηκε από όλες τις πλευρές ότι τα στοιχεία 2010-2015 είναι σωστά και δεν χωρούν αμφισβήτηση. Μάλιστα πριν το 2010 τα στοιχεία ήταν προβληματικά και γνωστά ως Greek statistics. Ο κ Γεωργίου ανέλαβε επικεφαλής τον Αύγουστο του 2010, τρεις μήνες μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου», τόνισε, και «επιχειρείται να του χρεώσουν το μνημόνιο. Πριν αναλάβει ο κ. Γεωργίου η πρόβλεψη από τον κ Προβόπουλο, διοικητή της ΤτΕ τότε, για την οποία είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, , ήταν έλλειμμα 13,5 %».

«Μόνο δύο άτομα κατηγορούν τον κ Γεωργίου, οι οποίοι επιμένουν σε έλλειμμα 3,5% για το 2009. Αλήθεια αν το έλλειμμα ήταν τόσο μικρό που είναι τα λεφτά που περισσεύουν από το 15,5 % που τελικώς έγινε από όλους αποδεκτό;» αναρωτήθηκε, ενώ σε ερώτηση σχετική με το περιβόητο mail του τότε εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Τραα προς τον υπουργό Γιώργο Παπακωνστατίνου, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τη ύπαρξή του»

Ερωτηθείς για το πώς θα καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο το κόστος των δικαστικών εξόδων του κ. Γεωργίου, ο συνήγορος του ξεκαθάρισε ότι «η διάταξη αναφέρει ότι θα υπάρχει πλαφόν ίσο με το εξαπλάσιο του κόστους μια απλής παράστασης δικηγόρου. Είναι υπερβολές όσα ακούγονται για υψηλά ποσά που θα καταβάλλει το δημόσιο. Μάλιστα σύμφωνα με το νόμο αν ο κ. Γεωργίου καταδικαστεί αμετάκλητα όσα χρήματα δοθούν από το ελληνικό δημόσιο θα επιστραφούν» κατέληξε ο κ Ντέσκας

Με πληροφορίες από FT, Focusfm

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε