Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Γερμανική Αστυνομία: “Ποτέ δεν κάναμε καψόνια σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα”

Γερμανική Αστυνομία: “Ποτέ δεν κάναμε καψόνια σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα”
φωτογραφία: Reuters

Ούτε κατά διάνοια δεν ελέγχουμε Έλληνες πολίτες στα γερμανικά αεροδρόμια. Πόσω μάλλον να γίνονται… καψόνια, διαβεβαιώνει ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας στην Deutsche Welle.

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου της Deutsche Welle, Ειρήνης Αναστασοπούλου, ότι υπήρχαν πολλοί Έλληνες που περιέγραψαν τα όσα έζησαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2017 στα γερμανικά αεροδρόμια ως καψόνια, ο Ντίτερ Ρόμαν τόνισε:

“Εκείνο, στο οποίο στρέφεται η προσοχή μας κατ’ ουσίαν είναι σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν τα νόμιμα έγγραφα για να εισέλθουν στη Γερμανία, και όχι πολίτες της ΕΕ, και ούτε κατά διάνοια Έλληνες πολίτες”.

“Το 2017 διαπιστώσαμε 500 παράτυπες εισόδους πολιτών, σχεδόν αποκλειστικά από τρίτες χώρες, σε πτήσεις από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. Το ίδιο διάστημα σε ελέγχους σε ελληνικά αεροδρόμια καταγράφηκαν 3.000 αντίστοιχες περιπτώσεις, κάτι που επιβεβαίωσε τους φόβους μας για ύπαρξη γκρίζας ζώνης” προσθέτει ο Γερμανός αστυνομικός διοικητής, επιβεβαιώνοντας την επιβολή εξονυχιστικών ελέγχων.

Οι μαρτυρίες Ελλήνων επιβατών έκαναν λόγο για μία ταπεινωτική Οδύσσεια, με μεταφορά τους σε άλλο χώρο, πολλές φορές εκτός Σένγκεν, στην αρχική φάση των ελέγχων. Εκεί ακολούθησαν κυριολεκτικές ανακρίσεις του τύπου “πόσα χρήματα έχεις πάνω σου” ή “που θα μείνεις” ή γιατί “ταξιδεύεις χωρίς τον σύζυγό σου”.

Τι λέει η Γερμανική Αστυνομία:

“Όταν ένας αστυνομικός κάνει αλκοτέστ για να πιάσει οδηγούς υπό επήρεια οινοπνεύματος, το 95% των οδηγών δεν έχουν καταναλώσει οινόπνευμα. Το ίδιο ισχύει και για τους ελέγχους στα αεροδρόμια. Σε καμιά στιγμή δεν περιορίστηκε η ελεύθερη διακίνηση πολιτών από την ΕΕ. Δεν κάναμε καψόνια στους Έλληνες επιβάτες, είναι λανθασμένη αυτή η υποκειμενική εντύπωση. Εξάλλου, οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας παρατείνονται για άλλους 6 μήνες. Αλλά κανείς Αυστριακός δεν αισθάνεται ότι υφίσταται καψόνι κατά τους ελέγχους. Βοηθάμε την Ελλάδα όσο καμιά άλλη χώρα”, ξεκαθαρίζει ο Ντίτερ Ρόμαν.

Συνεχίζοντας ο Γερμανός ανώτερος αξιωματικός εκφράζει “πλήρη εμπιστοσύνη στους ελέγχους της ελληνικής αστυνομίας στα ελληνικά αεροδρόμια, γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε άρση ελέγχων στα δικά μας”.

“Από τις 12 Μαΐου σταματήσαμε τους συστηματικούς ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια, που θα γίνονται πλέον μόνο δειγματοληπτικά. Διαπιστώνουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τους αποτελεσματικούς ελέγχους στα δικά τους αεροδρόμια. Γι’ αυτό και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ αποφάσισε να χαλαρώσει τους εδώ ελέγχους ήδη από 1ης Απριλίου. Αυτό οφείλεται στην εμπιστοσύνη που έχουμε απέναντι στις ελληνικές αρχές, είμαι ευγνώμων απέναντι στη συνάδελφό μου αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη”.

Σε ό,τι αφορά πληροφορίες που δημοσιεύει κάθε τόσο η εφημερίδα Bild για εμπόριο γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων, γερμανικών και άλλων, ανάμεσα σε πρόσφυγες με επίκεντρο το κέντρο της Αθήνας, ο Ντίτερ Ρόμαν δεν εντυπωσιάζεται:

“Το φαινόμενο της κατάχρησης και παραχάραξης ταξιδιωτικών εγγράφων είναι τόσο παλαιό, όσο και η ύπαρξη εγγράφων. Το πολεμάμε από τότε. Κανείς που ασχολείται με αυτό το αντικείμενο, δεν μπορεί να σας πει ότι αιφνιδιάζεται. Επιτρέψτε μου όμως, να μην σας αποκαλύψω τα μέτρα που λαμβάνουμε, ακόμη κι αν πρόκειται προς τη Deutsche Welle”.

πηγή: Deutsche Welle

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις