Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Γερμανική τηλεόραση: 350 παράνομα σπίτια στο Μάτι – Να γιατί δεν μπόρεσε να σωθεί ο κόσμος

Γερμανική τηλεόραση: 350 παράνομα σπίτια στο Μάτι – Να γιατί δεν μπόρεσε να σωθεί ο κόσμος

Η ειδησεογραφική εκπομπή Heute in Europa του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ZDF μετέδωσε ρεπορτάζ των A. Brühl και C. Hagemann από το Μάτι με τίτλο “Η Ελλάδα μετά τις πυρκαγιές: περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχασαν αυτόν τον μήνα τη ζωή τους σε πυρκαγιές. Πώς μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο;”.

Το συνεργείο της εκπομπής επισκέφθηκε το Μάτι, κατέγραψε τις εικόνες της καταστροφής και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής, όπου τα μισά από τα σπίτια είναι ολοσχερώς κατεστραμμένα.

Σε πολλές περιπτώσεις, επισημαίνεται, επρόκειτο για οικοδομές χωρίς άδεια. “Ένα πολύ γνωστό, παλιό πρόβλημα στην Ελλάδα, το οποίο εδώ και δεκαετίες γίνεται αποδεκτό από τις αρχές. Όποιον ανακάλυπταν, στο τέλος πλήρωνε μόνον ένα πρόστιμο. Μόνο στο Μάτι υπήρχαν 350 παράνομες κατοικίες”.

Κάτοικοι: Τα αυθαίρετα σπίτια δίπλα στη θάλασσα στο Μάτι, οδήγησαν στο θάνατο τους ανθρώπους

Η κάτοικος της περιοχής, κυρία Έφη Πολύζου, μιλά στην κάμερα της εκπομπής: “Πολλά σπίτια χτίστηκαν ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και τώρα όλοι αναρωτιούνται γιατί τα θύματα δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην παραλία”. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, πολιτικός μηχανικός Γιώργος Στασινός, μεταξύ άλλων, δηλώνει: ¨”Οι προηγούμενες κυβερνήσεις τακτοποιούσαν τα πάντα κάτω απ’ το τραπέζι με όσους έχτιζαν παράνομα. Οι παράνομες κατοικίες κατάφερναν να συνδεθούν ακόμη και με ρεύμα και νερό”.

Στα θύματα τώρα θα δοθούν αποζημιώσεις, τονίζει το ρεπορτάζ: 5.000 € άμεση βοήθεια για ιδιώτες και 8.000 € για ιδιοκτήτες καταστημάτων, όλοι θα πρέπει ωστόσο να καταγραφούν στις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου.

Δε θεωρούν πάντως όλοι ότι το κράτος πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο για την καταστροφή. Ο πολίτης κ. Νίκος Αλμπάνης δηλώνει: “Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δε γίνεται να μπορεί κανείς να πληρώνει ένα πρόστιμο και να νομιμοποιεί μία παράνομη κατοικία εκ των υστέρων. Ο ένας χτίζει νόμιμα, ο άλλος κάνει ό,τι θέλει και στο τέλος ζητά και αποζημίωση από το κράτος”.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση, καταλήγει το ρεπορτάζ, πήρε κι άλλο ένα μάθημα από την καταστροφή και σκοπεύει τώρα αφενός μεν να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας, αφετέρου δε να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις παράνομων κατοικιών. Κι αυτές αριθμούνται, μόνο στην περιοχή γύρω από το Μάτι, σε περίπου 3.000.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις