Γερμανική τηλεόραση: 350 παράνομα σπίτια στο Μάτι – Να γιατί δεν μπόρεσε να σωθεί ο κόσμος

Η ειδησεογραφική εκπομπή Heute in Europa του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ZDF μετέδωσε ρεπορτάζ των A. Brühl και C. Hagemann από το Μάτι με τίτλο “Η Ελλάδα μετά τις πυρκαγιές: περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχασαν αυτόν τον μήνα τη ζωή τους σε πυρκαγιές. Πώς μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο;”.

Το συνεργείο της εκπομπής επισκέφθηκε το Μάτι, κατέγραψε τις εικόνες της καταστροφής και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής, όπου τα μισά από τα σπίτια είναι ολοσχερώς κατεστραμμένα.

Σε πολλές περιπτώσεις, επισημαίνεται, επρόκειτο για οικοδομές χωρίς άδεια. “Ένα πολύ γνωστό, παλιό πρόβλημα στην Ελλάδα, το οποίο εδώ και δεκαετίες γίνεται αποδεκτό από τις αρχές. Όποιον ανακάλυπταν, στο τέλος πλήρωνε μόνον ένα πρόστιμο. Μόνο στο Μάτι υπήρχαν 350 παράνομες κατοικίες”.

Κάτοικοι: Τα αυθαίρετα σπίτια δίπλα στη θάλασσα στο Μάτι, οδήγησαν στο θάνατο τους ανθρώπους

Η κάτοικος της περιοχής, κυρία Έφη Πολύζου, μιλά στην κάμερα της εκπομπής: “Πολλά σπίτια χτίστηκαν ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και τώρα όλοι αναρωτιούνται γιατί τα θύματα δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην παραλία”. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, πολιτικός μηχανικός Γιώργος Στασινός, μεταξύ άλλων, δηλώνει: ¨”Οι προηγούμενες κυβερνήσεις τακτοποιούσαν τα πάντα κάτω απ’ το τραπέζι με όσους έχτιζαν παράνομα. Οι παράνομες κατοικίες κατάφερναν να συνδεθούν ακόμη και με ρεύμα και νερό”.

Στα θύματα τώρα θα δοθούν αποζημιώσεις, τονίζει το ρεπορτάζ: 5.000 € άμεση βοήθεια για ιδιώτες και 8.000 € για ιδιοκτήτες καταστημάτων, όλοι θα πρέπει ωστόσο να καταγραφούν στις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου.

Δε θεωρούν πάντως όλοι ότι το κράτος πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο για την καταστροφή. Ο πολίτης κ. Νίκος Αλμπάνης δηλώνει: “Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δε γίνεται να μπορεί κανείς να πληρώνει ένα πρόστιμο και να νομιμοποιεί μία παράνομη κατοικία εκ των υστέρων. Ο ένας χτίζει νόμιμα, ο άλλος κάνει ό,τι θέλει και στο τέλος ζητά και αποζημίωση από το κράτος”.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση, καταλήγει το ρεπορτάζ, πήρε κι άλλο ένα μάθημα από την καταστροφή και σκοπεύει τώρα αφενός μεν να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας, αφετέρου δε να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις παράνομων κατοικιών. Κι αυτές αριθμούνται, μόνο στην περιοχή γύρω από το Μάτι, σε περίπου 3.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Αντεπίθεση της Ελλάδας: Καταγγελία σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ της τουρκικής παραβατικότητας – Διάβημα στην Άγκυρα

Αντεπίθεση της Ελλάδας: Καταγγελία σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ της τουρκικής παραβατικότητας – Διάβημα στην Άγκυρα

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, με δεδομένη την πρωτοφανή και κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, η Ελλάδα αναλαμβάνει συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την καταγγελία των τουρκικών ενεργειών.
Νέες NOTAM – Αυξάνεται το όριο των Ισραηλινών τουριστών στα ελληνικά αεροδρόμια

Νέες NOTAM – Αυξάνεται το όριο των Ισραηλινών τουριστών στα ελληνικά αεροδρόμια

Αυξάνεται το ανώτατο όριο εισόδου Ισραηλινών τουριστών την εβδομάδα σε 10.000, από 5.000 που ίσχυε έως τώρα στα ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με νέα συμπληρωματική NOTAM ... Διαβάστε περισσότερα
«Άθλος»! Ο διοικητής του νοσοκομείου «Σωτηρία» για τη δωρεά της Βουλής

«Άθλος»! Ο διοικητής του νοσοκομείου «Σωτηρία» για τη δωρεά της Βουλής

Η νέα πολυδύναμη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» που εγκαινιάστηκε σήμερα, κατασκευάστηκε και εξοπλίστηξε εξ ολοκλήρου με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για ... Διαβάστε περισσότερα
Απαλλαγή του Ριχάρδου για δεύτερη φορά ζητά ο εισαγγελέας

Απαλλαγή του Ριχάρδου για δεύτερη φορά ζητά ο εισαγγελέας

Απαλλακτική πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας έκανε, για δεύτερη φορά, ο εισαγγελέας, Ιωάννης Πιέρρος για την γνωστή υπόθεση του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου και των ... Διαβάστε περισσότερα