Ο γνωστός σκηνοθέτης ευχαρίστησε το κοινό του, στην προβολή της νέας του ταινίας «Βουγονία»
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» επέστρεψε για 31η φορά, με την αρχή να κάνει ο μεγάλος σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, με την ταινία «Βουγονία» στην οποία πρωταγωνιστεί η μούσα του, Έμα Στόουν.
Στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (όπου έγινε η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρα»), ανέβηκε ο Γιώργος Λάνθιμος μιλώντας για την πρωταγωνίστρια των ταινιών του. Μάλιστα εξέπληξε ευχάριστα το κοινό, όταν έβαλε να ακούσουν το ηχητικό που ηχογράφησε η Έμα Στόουν μόνο για αυτούς.
Ο σκηνοθέτης ακούγεται να λέει: «Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μία ιδιαίτερη ικανότητα που έχει η Έμα Στόουν. Ενώ δεν μιλάει ελληνικά, πραγματικά εκτός από δυο τρεις λέξεις, ξέρει τέλεια την ελληνική αλφάβητο και μπορεί να διαβάσει οποιοδήποτε κείμενο χωρίς να καταλαβαίνει τι σημαίνει. Οπότε, της έγραψα κάτι στα ελληνικά και της ζήτησα να μας το ηχογραφήσει».
Τότε ευχήθηκε το συγκεκριμένο ηχητικό να λειτουργήσει, πάτησε το κουμπί και ξεκίνησε να ακούγεται η φωνή της μούσας του.
«Καλησπέρα, θα ήθελα πολύ να είμαι μαζί σας στην πρώτη προβολή της Βουγονίας στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν πέτυχε ο διακτινισμός. Σας εύχομαι καλή προβολή και καλό βράδυ», είπε.
Το κοινό, όπως είναι λογικό το ευχαριστήθηκε και ξεκίνησε να γελά και να χειροκροτά.
Βουγονία: Η υπόθεση της ταινίας
Η «Βουγονία» του Γιώργου Λάνθιμου και με πρωταγωνίστρια την Έμα Στόουν, εμπνέεται από τη σύγχρονη απονάρκωση ενός ολόκληρου πλανήτη τον οποίο χειραγωγούν ψευδείς ειδήσεις, ατέρμονη εσχατολογία, αλλά και μια γενικότερη παράνοια την οποία κατάφερε να οξύνει ακόμη περισσότερο ο ερχομός του COVID. Ισορροπώντας επιτυχημένα ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό, η ταινία εξιστορεί αρχικά την περίπτωση απαγωγής και ομηρείας μιας διευθύνουσας συμβούλου σε πανίσχυρη φαρμακευτική εταιρεία από δύο άντρες οι οποίοι έχουν ταΐσει με τόση πολλή συνωμοσιολογία το μυαλό τους ώστε να έχουν πειστεί ότι η ψυχρή και αδίστακτη CEO είναι στην πραγματικότητα μια εξωγήινη οντότητα, που έχει έρθει στον πλανήτη μας προκειμένου να τον οδηγήσει μεθοδικά και ύπουλα στον αφανισμό του.
Ξεκινώντας σπαρταριστά από μια πλοκή που διερωτάται για τους κινδύνους που κρύβει η (παρ)ερμηνεία της αλήθειας σε ένα σημερινό κόσμο ο οποίος επιμένει να την διαστρεβλώνει διαρκώς, ο Λάνθιμος σπρώχνει την ιστορία του να απογειωθεί σε ένα ντελιριακό τρίτο μέρος που θα επιχειρήσει να απαντήσει με σαρδόνιο χιούμορ στο ίδιο φλέγον ερώτημα το οποίο τόσες φορές ως τώρα έχει διατυπωθεί κινηματογραφικά: Αξίζει τελικά στην ανθρωπότητα να σωθεί και της επιτρέπεται να διαιωνίζεται έπειτα από τις τόσες αμαρτίες και ατασθαλίες που κατά συρροή διαπράττει;
Μια ταινία της Universal Pictures International
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Πρωταγωνιστούν: Έμα Στόουν, Τζέσι Πλέμονς, Έιντεν Ντέλμπις, Σταύρος Χαλκιάς, Αλίσια Σιλβερστόουν.