Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Γιούνκερ: Ελλάδα, η μεγαλύτερη δυσκολία μου! Οι Έλληνες έχουν κουράγιο

Γιούνκερ - Ελλάδα

Το δυσκολότερο θέμα που έχει αντιμετωπίσει στην πολιτική του ζωή χαρακτήρισε την κρίση στην Ελλάδα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αποθέωσε τους Έλληνες για το κουράγιο τους και πέταξε… καρφιά.

“Το πιο δύσκολο θέμα που αντιμετώπισα στην πολιτική μου ζωή ήταν η Ελλάδα… όταν οι περισσότεροι πίεζαν για να βγει από την Ευρωζώνη”. Τάδε έφη, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αυτό εκμυστηρεύτηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λίγες ώρες μετά την ομιλία του στο Στρασβούργο για την κατάσταση της Ευρώπης.

Μετά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε έξι ευρωπαϊκά μέσα για να παραχωρήσει συνέντευξη.

Συμμετείχαν οι γαλλικές εφημερίδες Le Monde και Liberation, η αυστριακή De Standard, η βελγική Le Soir, η Tagblat του Λουξεμβούργου και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Ο Γιούνκερ και η Ελλάδα

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει μιλήσει πολλές φορές για την Ελλάδα και τις προσπάθειές του που πιστεύει ότι οδήγησαν στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Πρόσφερα εγώ ο ίδιος στην Ελλάδα 35 δισεκατομμύρια για να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που θα ευνοούσαν την απασχόληση.

Οι Έλληνες έβαλαν έναν ορισμένο χρόνο για να απορροφήσουν αυτούς τους πόρους.

Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες και σωστές κινήσεις, πρέπει να το πούμε, μετά από όσα έγιναν όμως για να εξασφαλισθεί η παραμονή της χώρας στην ζώνη του ευρώ.

Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές που έρχονται στην μνήμη μου για την πολιτική βούληση σε μια εποχή που ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ από εκείνους που ήθελαν με οποιοδήποτε τίμημα να παραμείνει.

Και για την κατάσταση της Ελλάδας έχω πλήρη επίγνωση», είπε.

Όταν ρωτήθηκε αν ήταν από τις δυσκολότερες στιγμές στην καριέρα του, η απάντηση ήταν μονολεκτική: «ναι».

Το… ζωνάρι που παρασφίχτηκε

Το 1992, ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα, που ακόμη τότε ήταν στα σπάργανα.

«Ναι αλλά θα πρέπει να σφίξουν οι Έλληνες το ζωνάρι και να κάνουν θυσίες», είχε πει.

Σήμερα, με την Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης, οι Έλληνες δεν καλούνται απλά να σφίξουν το ζωνάρι αλλά να κάνουν κάτι πολύ περισσότερο.

Στο ερώτημα λοιπόν πότε θα τελειώσει η λιτότητα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν απάντησε στο πότε, αλλά θυμήθηκε… ιστορίες.

Πρέπει να πούμε ότι οι Έλληνες απέδειξαν ότι έχουν απίστευτο κουράγιο. Κυρίως η πλευρά η πιο φτωχή της ελληνικής κοινωνίας.

Όταν ήμουν πρόεδρος στο Eurogroup, λιγότερο τώρα, τηλεφώνησα με διάφορες ευκαιρίες σε φίλους στην Ελλάδα.

Μίλησα με την κυβέρνηση αλλά κυρίως θέλησα να μάθω την ατμόσφαιρα και το κλίμα στους δρόμους.

Στα φαρμακεία, στα μαγαζιά, στις κλινικές και οι ελληνικές αρχές στο σύνολο τους απαντούσαν ότι αφήνουμε τις μεταρρυθμίσεις για αργότερα.

Θα ήταν λιγότερο οδυνηρές αν προχωρούσαν την στιγμή που έπρεπε.

Χρειαζόταν μεγαλύτερο κουράγιο για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ζώνη ευρώ από εκείνο που χρειαζόταν η ίδια η Ελλάδα“, είπε.

Γιούνκερ

Άλλα μου λέει στο τηλέφωνο ο Ερντογάν

Στην ομιλία του στο Στρασβούργο, ο Γιούνκερ ουσιαστικά έβαλε… πάγο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, λέγοντας πως έχει απομακρυνθεί πολύ από την Ε.Ε.

Και στη συνέντευξή του επανέλαβε το ίδιο, ζήτησε την απελευθέρωση των δημοσιογράφων που κρατούνται και έκανε… αποκαλύψεις για το “διπλό” παιχνίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν θα δεχθώ ποτέ από ορισμένους πολιτικούς, σημείωσε να προσβάλλουν άλλες χώρες της Ευρώπης και τους ηγέτες τους λέγοντας είστε όλοι ναζί και ρατσιστές“, είπε αρχικά.

Και στη συνέχεια εξέφρασε έκπληξη γιατί όταν μιλά με τον Τούρκο πρόεδρο, το κλίμα δεν είναι το ίδιο!

«Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι στην Τουρκία επιθυμούν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Εκπλήσσομαι, γιατί έχω καλές σχέσεις με τον Ερντογάν, ότι δεν χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα όταν μιλάμε στο τηλέφωνο ούτε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση», τόνισε.

Σχετικά με το πάγωμα των διαπραγματεύσεων όπως έχει ζητήσει το Ευρωκοινοβούλιο εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει στην Τουρκία να απογοητευτούν αυτοί που στρέφονται αληθινά προς την Ευρώπη και να γλιστρήσει η Τουρκία προς αραβικές κατευθύνσεις.

Η Ευρώπη που οραματίζεται

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης του ο Πρόεδρος της Κομισιόν:

– Υπεραμύνθηκε της θέσης του για κατάργηση του βέτο και την λήψη των αποφάσεων με πλειοψηφία υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι έλλειψη δημοκρατίας αλλά θα βοηθήσει την Ε.Ε να προχωρήσει.

«Είμαι σθεναρά υπέρ της χρήσης της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία για αποφάσεις σχετικά με την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών, τη δίκαια φορολογία για την ψηφιακή βιομηχανία και για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών».

– Μίλησε για τις αλλαγές που θα επιθυμούσε σε θεσμικό επίπεδο στην Ευρωζώνη.

«Χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών: έναν ευρωπαίο υπουργό που θα προωθήσει και να στηρίξει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη μας».

«Δεν χρειαζόμαστε παράλληλες δομές» είπε απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζεται ειδικός προϋπολογισμός και Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.

«Το Κοινοβούλιο της ζώνης του ευρώ είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη δήλωσε ότι συμφωνεί απολύτως με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και στα θέματα δημοκρατίας που θίγει.

«Έχω πολύ Μακρόν στις προτάσεις μου» τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην ανάγκη χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην ζώνη του ευρώ αφήνοντας ανοιχτό ότι θα πρέπει να προσχωρήσουν και άλλες χώρες.

«Μιλάμε πολύ για τον γαλλο-γερμανικό άξονα» είπε ο κ.Γιούνκερ.

«Με ενδιαφέρει και έχω εμπειρία τόνισε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ναί είναι η Γαλλία και η Γερμανία, η κινητήρια δύναμη, αλλά το μοτέρ δεν θα λειτουργήσει να πάει μπροστά το αυτοκίνητο χωρίς τη θέληση και των άλλων».

«Αν η κυρία Λε Πεν είχε κερδίσει τις γαλλικές εκλογές τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Και θέλω να πω κάτι. Δεν νομίζω ότι το θέμα της ακροδεξιάς έχει ξεπεραστεί. Η Λε Πεν συγκέντρωσε 11 εκατομμύρια ψήφους, Δεν είναι λίγοι.

Το δεύτερο κόμμα στην Ολλανδία είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Άρα πιστεύω ότι η παρτίδα δεν έχει ακόμη κερδηθεί από τους ευρωπαϊστές και ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί».

Τέλος για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις επανέλαβε όσα είπε στην ομιλία του.

«Η Ευρώπη θα λειτουργούσε καλύτερα, αν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ένα πρόσωπο (…)

Η Ευρώπη θα ήταν πιο εύκολα κατανοητή, αν ένας καπετάνιος κυβερνούσε το πλοίο».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις