Ελλάδα

Γκίκας Μαγιορκίνης για ευλογιά των πιθήκων: Σε αυξητική φάση – Ο ρόλος του κορονοϊού

«Η επιδημική καμπύλη φαίνεται ότι είναι σε αυξητική φάση. Με αυτά που γνωρίζουμε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων όμως, θεωρούμε ότι δεν θα εξελιχθεί ταχέως» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας για την ευλογιά των πιθήκων σημείωσε πως «είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε στενά, θα αυξηθούν οι διαγνώσεις τις επόμενες μέρες, αλλά όχι σε ανησυχητικό επίπεδο. Δεν έχει τη δυναμική που είχε ο κορονοϊός και δεν θεωρώ ότι θα έχουμε πανδημία. Εκτιμώ ότι τις επόμενες 15 μέρες θα μειωθεί η ένταση του φαινομένου».

Δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος, ενώ στο ερώτημα πώς εξηγείται το γεγονός ότι εμφανίζονται διάσπαρτα περιστατικά χωρίς να έχει υπάρξει επαφή ή ταξίδι, ο κ. Μαγιορκίνης απαντά ότι σίγουρα πρόκειται για μεταδόσεις εντός συγκεκριμένων χωρών, όπως π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν τριπλασιαστεί τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μεταδόσεις που γίνονται εντός των συνόρων. Και από το ιστορικό, (γιατί γίνεται μία διαδικασία ιχνηλάτησης) προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει γίνει μετάδοση μέσω πολύ στενής επαφής».

Όσον αφορά το γιατί εμφανίστηκε τώρα ένας ιός γνώριμος από το πολύ μακρινό παρελθόν, ο γνωστός επιδημιολόγος αναφέρει ότι δεν υπάρχει απάντηση. Εικάζει όμως ότι εξαιτίας του περιορισμού από την πανδημία κορονοϊού που είχε ο κόσμος, έχει αυξήσει πάρα πολύ τις κοινωνικές του επαφές κι αυτό μπορεί να έχει συνεισφέρει στο να υπάρξει αυτή η έξαρση. «Μπορεί όμως να είναι και ευκαιριακό. Να μπήκε δηλαδή ο ιός σε κάποια συγκεκριμένα δίκτυα που είναι πιο κοινωνικά και να έκανε το λεγόμενο outbreak (σσ έκρηξη)».

Ενδέχεται να κυκλοφορεί ήδη δύο χρόνια

Σχετικά με την επιστημονική συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες, ότι μπορεί ο συγκεκριμένος ιός να έχει εμφανιστεί 2 χρόνια πριν, ο καθηγητής Μαγιορκίνης σχολιάζει: «Πρόκειται για μία θεωρία που διατυπώθηκε από Βέλγους συναδέλφους, οι οποίοι διάβασαν το γονιδίωμα του ιού από διαφορετικούς ασθενείς, και με βάση το μοριακό αποτύπωμα αυτών των ιών υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να κυκλοφορεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από ό,τι βλέπουμε τώρα».

Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν ισχύει μία τέτοια θεωρία, πώς μπορεί να είναι δυνατό, χωρίς να έχουμε δει κρούσματα. «Τα περιστατικά που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή έχουν μεν ένα εξάνθημα, αλλά δεν είναι τόσο τυπικό. Θεωρητικά επειδή τα τελευταία δύο χρόνια το σύστημα υγείας ήταν πιεσμένο, μπορεί να υπήρξαν περιστατικά με τέτοια εξανθήματα και να αποδίδονταν σε άλλες μολυσματικές ασθένειες. Αυτή είναι η θεωρία που συζητήθηκε τις τελευταίες μέρες και νομίζω αξίζει να την δούμε».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Οι αγρότες σκληραίνουν την στάση τους κλείνοντας και παρακαμπτήριους – Στις 16:00 κόβουν ξανά τη χώρα στα δύο
Οι λεγόμενοι «σκληροί» των μπλόκων σχεδιάζουν περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά την Πρωτοχρονιά, με πανελλαδική σύσκεψη που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο - Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν σήμερα
Τρακτέρ
Ανησυχία για την έξαρση της γρίπης: 400 παιδιά σε κάθε εφημερία στα Παίδων, το 1 στα 5 κάνει εισαγωγή
Η γρίπη μάλιστα, παρά την ανησυχητική της εικόνα δεν έχει φτάσει ακόμα στην πλήρη της έξαρση, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στον Ιανουάριο, όταν θα ξανανοίξουν τα σχολεία
Γρίπη
Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους – Πρωτοφανής ταλαιπωρία για τους εκδρομείς των Χριστουγέννων
Οι αγρότες αναμένεται να μπουν με τα τρακτέρ στην πόλη της Λάρισας - Στα Μάλγαρα, ανοιχτά παραμένουν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από και προς Θεσσαλονίκη, λόγω της αυξημένης κίνησης
Ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα
47