Ελλάδα

Γκίκας Μαγιορκίνης για ευλογιά των πιθήκων: Σε αυξητική φάση – Ο ρόλος του κορονοϊού

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Η επιδημική καμπύλη φαίνεται ότι είναι σε αυξητική φάση. Με αυτά που γνωρίζουμε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων όμως, θεωρούμε ότι δεν θα εξελιχθεί ταχέως» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας για την ευλογιά των πιθήκων σημείωσε πως «είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε στενά, θα αυξηθούν οι διαγνώσεις τις επόμενες μέρες, αλλά όχι σε ανησυχητικό επίπεδο. Δεν έχει τη δυναμική που είχε ο κορονοϊός και δεν θεωρώ ότι θα έχουμε πανδημία. Εκτιμώ ότι τις επόμενες 15 μέρες θα μειωθεί η ένταση του φαινομένου».

Δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος, ενώ στο ερώτημα πώς εξηγείται το γεγονός ότι εμφανίζονται διάσπαρτα περιστατικά χωρίς να έχει υπάρξει επαφή ή ταξίδι, ο κ. Μαγιορκίνης απαντά ότι σίγουρα πρόκειται για μεταδόσεις εντός συγκεκριμένων χωρών, όπως π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν τριπλασιαστεί τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μεταδόσεις που γίνονται εντός των συνόρων. Και από το ιστορικό, (γιατί γίνεται μία διαδικασία ιχνηλάτησης) προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει γίνει μετάδοση μέσω πολύ στενής επαφής».

Όσον αφορά το γιατί εμφανίστηκε τώρα ένας ιός γνώριμος από το πολύ μακρινό παρελθόν, ο γνωστός επιδημιολόγος αναφέρει ότι δεν υπάρχει απάντηση. Εικάζει όμως ότι εξαιτίας του περιορισμού από την πανδημία κορονοϊού που είχε ο κόσμος, έχει αυξήσει πάρα πολύ τις κοινωνικές του επαφές κι αυτό μπορεί να έχει συνεισφέρει στο να υπάρξει αυτή η έξαρση. «Μπορεί όμως να είναι και ευκαιριακό. Να μπήκε δηλαδή ο ιός σε κάποια συγκεκριμένα δίκτυα που είναι πιο κοινωνικά και να έκανε το λεγόμενο outbreak (σσ έκρηξη)».

Ενδέχεται να κυκλοφορεί ήδη δύο χρόνια

Σχετικά με την επιστημονική συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες, ότι μπορεί ο συγκεκριμένος ιός να έχει εμφανιστεί 2 χρόνια πριν, ο καθηγητής Μαγιορκίνης σχολιάζει: «Πρόκειται για μία θεωρία που διατυπώθηκε από Βέλγους συναδέλφους, οι οποίοι διάβασαν το γονιδίωμα του ιού από διαφορετικούς ασθενείς, και με βάση το μοριακό αποτύπωμα αυτών των ιών υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να κυκλοφορεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από ό,τι βλέπουμε τώρα».

Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν ισχύει μία τέτοια θεωρία, πώς μπορεί να είναι δυνατό, χωρίς να έχουμε δει κρούσματα. «Τα περιστατικά που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή έχουν μεν ένα εξάνθημα, αλλά δεν είναι τόσο τυπικό. Θεωρητικά επειδή τα τελευταία δύο χρόνια το σύστημα υγείας ήταν πιεσμένο, μπορεί να υπήρξαν περιστατικά με τέτοια εξανθήματα και να αποδίδονταν σε άλλες μολυσματικές ασθένειες. Αυτή είναι η θεωρία που συζητήθηκε τις τελευταίες μέρες και νομίζω αξίζει να την δούμε».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Δημήτρης Κόκοτας: Τα παιδικά χρόνια με έναν πατέρα – θρύλο, ο μεγάλος έρωτας και η γνωριμία με τον Φοίβο που οδήγησε σε μία «χρυσή» καριέρα
Από τις 28 Μαρτίου 2024, όταν υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια πρόβας για το J2US, η ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του είχε αλλάξει δραματικά
Δημήτρης Κόκοτας
Νεκρός 27χρονος μετά από τροχαίο με μοτοσικλέτα στο Κορωπί – Συνελήφθη 34χρονη οδηγός αυτοκινήτου
Ο 27χρονος μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του, ενώ η 21χρονη συνεπιβάτιδά του τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» για νοσηλεία
Ασθενοφόρο
Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Ο 48χρονος είχε γίνει σκιά της 45χρονης – Το όπλο του συνδέεται με την αλβανική αστυνομία
Ο άνδρας είχε προχωρήσει σε απειλές εις βάρος της, λίγες ημέρες πριν από τη σκοτώσει - Είχε προειδοποιήσει την κόρη του πως ήταν πιθανό τις επόμενες ημέρες να μην βρισκόταν πλέον κοντά της
Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Ο 48χρονος είχε γίνει σκιά της 45χρονης – Το όπλο του συνδέεται με την αλβανική αστυνομία 6