Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Γλυκά Νερά: Η Λυδία μας δίνει παρηγοριά λέει ο πατέρας της Κάρολαϊν

Γλυκά Νερά: Η Λυδία μας δίνει παρηγοριά λέει ο πατέρας της Κάρολαϊν

Η μόλις ενός έτους Λυδία, το μωρό που βρέθηκε δίπλα στο άψυχο σώμα της μητέρας της λίγες ώρες αφού ο πατέρας της, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, είχε δολοφονήσει τη σύζυγό του μέσα στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά, είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά για τη Σουζάνα και τον Ντέιβιντ Κράουτς. Το αποκαλύπτει ο δεύτερος μιλώντας στη Daily Mail.

Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, η δολοφονία της 20χρονης Κάρολαϊν από τον σύζυγό της, τον 33χρονο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο συγκλόνισε το πανελλήνιο. Το σόκαρε επίσης όταν αποκαλύφθηκε ότι ο πιλότος και όχι αδίστακτοι ληστές ήταν εκείνος που σκότωσε την 20χρονη κοπέλα και άφησε ορφανό το κοριτσάκι τους.

Η επιμέλεια της μικρής Λυδίας δόθηκε στους γονείς της Κάρολαϊν, τη Σουζάνα και τον Ντέιβιντ Κράουτς που ζουν μόνιμα στην Αλόννησο. Εκεί όπου μεγάλωσε η μητέρα της, εκεί όπου γνώρισε τον άνθρωπο που έμελλε να αγαπήσει και να της κόψει το νήμα της ζωής.

«Η αλληλεπίδραση της Σούζαν με τη Λυδία είναι καταπληκτική» περιγράφει στη Daily Mail ο 78χρονος Ντέιβιντ Κράουτς. «Τη φροντίζει ακριβώς όπως φρόντιζε την Καρολάιν όταν ήταν μωρό. Παίζει μαζί της διαρκώς όταν είναι ξύπνια και είναι συνεχώς σε επιφυλακή για τον παραμικρό θόρυβο όταν κοιμάται. Όλο μας το νοικοκυριό έχει επίκεντρο τη Λυδία.

Ξυπνάμε όλοι ξυπνάμε από τις 6.30 το πρωί, ώστε η Σούζαν να πάει πρώτα στον τάφο της Κάρολαϊν και να επιστρέψει για να προετοιμάσει το φαγητό της Λυδίας. Είναι ένα υπέροχο τονωτικό να την ακούω να γελάει όταν είναι μαζί.

“Η Λυδία φαίνεται να έχει κληρονομήσει την αγάπη της μητέρας της για το νερό”

Ο 78χρονος συνταξιούχος μηχανικός από το Λίβερπουλ λέει στη Daily Mail πως «η παρηγοριά που μας προσφέρει η παρουσία της Λυδίας στο σπίτι, είναι ένας καταπραϋντικός παράγοντας μέσα σε όλη αυτή την τραγική κατάσταση.

Όμως, δεν είμαι νεαρός και όλοι μας είμαστε θνητοί. Έχω μια βαθιά ανησυχία ότι μπορεί να μην καταφέρω να φροντίσω τη Λυδία όπως πρέπει, εκείνα τα χρόνια που θα χρειαστεί τη μεγαλύτερη υποστήριξη. Ο μοναδικός μου στόχος τώρα είναι να δώσω την καλύτερη ζωή στο παιδί της κόρης μου».

Γράφοντας αυτά του τα λόγια, ο συντάκτης της Daily Mail απευθύνει έκκληση, εκ μέρους της εφημερίδας, τους «γενναιόδωρους αναγνώστες να βοηθήσουν και να δημιουργηθεί ένα fundγια τη Λυδία, όταν οι παππούδες της δεν θα είναι στη ζωή. Σημειώνει πως ούτε ο Ντέιβιντ Κράουτς ούτε η σύζυγός του ζήτησαν λεφτά για το άρθρο.

Ο ίδιος και η σύζυγός του διαχειρίζονται διαφορετικά το πένθος τους. «Σε αντίθεση με εμένα, η Σούζαν έχει κλείσει τα αφτιά της σε όλα και τώρα επικεντρώνεται πλήρως στην ανατροφή της Λυδίας. Δεν διαβάζει τα μέσα ενημέρωσης ούτε ακούει τις ειδήσεις. Τα έχει αποκλείσει όλα».

Η μητέρα της Κάρολαϊν κοιμάται μαζί με τη μικρή Λυδία στο κρεβάτι της κόρης της, με τις αφίσες των One Direction, του αγαπημένου συγκροτήματος της Κάρολαϊν, να τις «κοιτάζουν».

Ο Ντέιβιντ Κράουτς μιλά και για τις σχέσεις τους με τους γονείς του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, του ανθρώπου που σκότωσε την κόρη τους. «Έχουμε καλή σχέση με τους γονείς του Μπάμπη, ιδιαίτερα με τη μητέρα του. Τηλεφωνεί σχεδόν κάθε μέρα και ρωτάει για τη Λυδία και, φυσικά, είναι ελεύθερη να την επισκέπτεται, όποτε το επιλέξει. Ωστόσο, είναι αρκετά γνωστή στο νησί – δίδασκε σε τοπικό σχολείο – και τα συναισθήματα συνεχίζουν να είναι έντονα για την οικογένειά της, όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Φυσικά και η ίδια δείχνει να υποφέρει για τις αμαρτίες του γιου της».

Η Κάρολαϊν και η μητέρα της είχαν μια έντονη σχέση. Συχνά τσακώνονταν και ο Ντέιβιντ Κράουτς δεν έπαιρνε θέση αφού «σε λίγο θα ήταν οι καλύτερες φίλες». Φώναζαν, λέει και πάντα πήγαιναν σε εκείνο για να δώσει τη Σολομώντεια λύση. Αλλά εκείνος δεν εμπλεκόταν… «Στην Κάρολαϊν άρεσε να μαγειρεύει κάποιες φορές αλλά όταν τελείωνε ήταν σαν κάποιος να είχε ρίξει χειροβομβίδα στην κουζίνα και αυτό εκνεύριζε τη Σούζαν», θυμάται. 

Όταν έμαθε για το θάνατο της Κάρολαϊν

Την περασμένη Δευτέρα ήταν τα γενέθλια της Κάρολαϊν. Ο Ντέιβιντ Κράουτς «γιόρτασε» τη μνήμη της κόρης του πίνοντας «μερικές γουλιές από το εξαιρετικό ουίσκι που μου δώρισε για τα γενέθλιά μου τον Δεκέμβριο».

Ο Ντέιβιντ Κράουτς μιλά και για τη «μαύρη» μέρα του Μαΐου όταν έμαθε για το θάνατο της κόρης του. «Είχαμε μόλις τελειώσει το πρωινό μας, όταν ακούσαμε ένα δυνατό χτύπημα στην μπροστινή πόρτα. Πολλοί από τους Έλληνες φίλους μας ήταν πολύ αναστατωμένοι. Στην αρχή ήταν δύσκολο να καταλάβουμε τι μας έλεγαν, αλλά τελικά καταλάβαμε. Ήταν σαν ένα παγωμένο χέρι να ακούμπησε στο στήθος μου και να μου άρπαξε την καρδιά. Από εκείνη τη στιγμή, παρέλυσα. Η Σούζαν κανόνισε αμέσως να πάει στην Αθήνα μαζί με μια από τις γυναίες που μας ενημέρωσαν και ο αδερφός της έμεινε μαζί μου. Θυμάμαι ακόμη έναν τεράστιο άντρα, με χέρια σαν «φτυάρια», να κάθεται απέναντί μου με τρέχουν να δάκρυα από το πρόσωπό του και να λέει «μπάσταρδοι, μπάσταρδοι». Ήταν όταν νομίζαμε πως η Κάρολαϊν είχε δολοφονηθεί από ληστές».

Ο Ντέιβιντ Κράουτς μιλά για την Κάρολαϊν, το κορίτσι που γεννήθηκε όταν εκείνος ήταν 58 ετών αλλά μαζί της, ποτέ δεν ένιωσε τη μεγάλη διαφορά ηλικίας. «Αν και ήμουν 58 χρονών όταν γεννήθηκε, δεν ένιωσα ποτέ αυτή την ηλικία. Πάντα ένιωθα ότι ήμουν στα 40 μου», λέει. Μιλά για ένα κορίτσι δραστήριο, που μιλούσε τέλεια ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και Tagalog, τη γλώσσα της μητέρας της που κατάγεται από τις Φιλιππίνες. Ήταν ένα κορίτσι τολμηρό, που δεν φοβόταν. Ασταμάτητο. Έμαθε να κολυμπά σε ηλικία 3 ετών στο Αιγαίο, έκανε καταδύσεις, έτρεχε σαν τον άνεμο, πήρε μέρος σε αγώνες δρόμου 10 χιλιομέτρων και ξεπερνούσε πολλά αγόρια. Έκανε καγιάκ σαν… θαλασσόλυκος, άρεσε να συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις, να βλέπει φίλους της. 

Ο Μπάμπης

38 μέρες μετά, όμως, όλα άλλαξαν… Τότε, λίγο αφού ο γαμπρός του αγκάλιαζε έξω από την εκκλησία την πεθερά του, έμαθαν πως ο άνθρωπος αυτός είχε σκοτώσει το παιδί τους. Αυτός που σκηνοθέτησε τη ληστεία, είπε πως τρεις ληστές έκλεψαν χρήματα και κοσμήματα.

«Δεν θέλω να υποθέσω τι κίνητρο είχε, αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας να το βρει. Θέλω μόνο δικαιοσύνη για την όμορφη κόρη μου που δολοφονήθηκε με τον πιο άνανδρο τρόπο.

«Είναι κάτι τέτοιες στιγμές καταλαβαίνεις αυτούς που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους»

Ήθελε ότι πως δεν μπορούσε να την αντιμετωπίσει σωματικά. Ήταν νέα, γυμνασμένη και δεινή kickboxer, οπότε αποφάσισε να βγάλει την κάρτα μνήμης από την κάμερα ασφαλείας και να τη στραγγαλίσει στον ύπνο της.

Φαντάζομαι ότι θα έχει πολλές στιγμές να εξηγήσει πώς την σκότωσε στους άλλους δολοφόνους με τους οποίους θα συναναστραφεί στις φυλακές Κορυδαλλού, που φημολογείται ότι είναι από τις χειρότερες φυλακές στην Ευρώπη», λέει για τον πιλότο ο Ντέιβιντ Κράουτς.

Για άλλη μια φορά, ο πατέρας της Κάρολαϊν λέει πως «θα του είχα ξεριζώσει το κεφάλι από τους ώμους και ευχαρίστως να δεχόμουν τις συνέπειες» όταν τον είδε στην κηδεία.  

Η σχέση της Κάρολαϊν με τον Μπάμπη

Η Κάρολαϊν ήταν ένα παιδί που, όπως λέει ο πατέρας της, περνούσε πολύ χρόνο διαβάζοντας για τις πανελλήνιες. Δεν είχε περάσει από το μυαλό του ίδιου και της συζύγου του, όπως είπε, το ενδεχόμενο να είχε αγόρι τότε η Κάρολαϊν.

Η κόρη του γνώρισε τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο την άνοιξη του 2017, τη Μεγάλη Παρασκευή. «Δεν υπήρξε αλλαγή στη συμπεριφορά της. Δεν έμενε έξω ως αργά», λέει ο πατέρας της. Και ενώ διάβαζε για τις Πανελλήνιες, εξέπληξε τους γονείς της όταν είπε ότι ήθελε να πάει διακοπές στην Πορτογαλία.

Τον Ιούλιο του 2019 εκείνη και ο Αναγνωστόπουλος παντρεύτηκαν σε μια παραλία στο Αλγκράβε, μόνο με δυο μάρτυρες. Μετά το γάμο, ο Ντέιβιντ και η Σούζαν Κράουτς γνώρισαν πια τον γαμπρό τους.

«Εντυπωσιάστηκα αρκετά, όπως και η Σούζαν. Φαινόταν ήσυχος, ντροπαλός και με αυτοπεποίθηση. Όχι χαρακτηριστικά των Ελλήνων ανδρών. Και παρόλο που ήταν 13 χρόνια μεγαλύτερος από την Κάρολαϊν, δεν φαινόταν ιδιαίτερα η διαφορά τους».

Η Σούζαν είχε ξαναγνωρίσει τον Μπάμπη αλλά δεν είχε καταλάβει ότι εκείνος και η Κάρολαϊν το πήγαιναν «σοβαρά».

Μετά το γάμο, η Σούζαν επισκέφτηκε στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά και έδειχναν να έχουν τακτοποιηθεί, λέει ο Ντέιβιντ Κράουτς. Όταν γεννήθηκε η Λυδία Ιούνιο του 2020, ο Μπάμπης και η Κάρολαϊν επισκέφτηκαν το πατρικό της για να δουν οι γονείς της το εγγόνι τους. Και τις εβδομάδες που έμειναν στο νησί, τίποτα δεν έδειχνε τον τρόμο που θα ακολουθούσε.

Η κηδεία και το “τέλος”

Ο Ντέιβιντ Κράουτς θυμάται και την κηδεία της κόρης του. Λέει πως ο Αναγνωστόπουλος δεν συνόδευσε τη σορό της συζύγου του στην Αλόννησο. «Ο Μπάμπης δεν συνόδευσε το σώμα της Κάρολαϊν πίσω στην Αλόννησο για την κηδεία. Ένας συνάδελφός του πιλότος τον έφερε στο νησί. Σπάνια έχω δει άνθρωπο τόσο θλιμμένο, όπως αυτόν εκείνη την ημέρα. Στεκόταν στην εκκλησία κρατώντας τη Λυδία, ήταν μια εικόνα δυστυχίας.

Παρά τον πόνο μου, ένιωσα συμπάθεια για εκείνον. Όταν του μίλησα αργότερα, ένιωσα ότι γι’ αυτόν ήταν μια μεγάλη τραγωδία από την οποία δεν θα μπορούσε ποτέ να ανακάμψει. Αποδείχθηκε καλός ηθοποιός».

Την επόμενη φορά που οι δυο άνδρες συναντήθηκαν ήταν στο μνημόσυνο της Κάρολαϊν, λίγο πριν ο Αναγνωστόπουλος μεταφερθεί στην Αθήνα και τελικά ομολογήσει το φόνο.

Τότε, «μου έκανε δώρο μια τεράστια φωτογραφία της Καρολάιν από τον γάμο τους στην Πορτογαλία. Ήξερε ότι ήταν η αγαπημένη μου φωτογραφία. Ήταν ακόμα πολύ αναστατωμένος, τα δάκρυα έτρεχαν στο πρόσωπό του όταν μιλούσε για την Κάρολαϊν.

Αυτό έγινε πριν την τελετή, στο μικρό εκκλησάκι δίπλα στο νεκροταφείο. Όταν βγήκαμε από το εκκλησάκι, δύο ξένοι περίμεναν απέξω. Η Σούζαν ξέσπασε σε κλάματα και ο Μπάμπης την αγκάλιασε για να την παρηγορήσει. Τότε ένας από τους ξένους πλησίασε, χτύπησε τον Μπάμπη στον ώμο και είπε ότι ήταν αστυνομικός. Πιστεύω ότι εκείνη τη στιγμή ο Μπάμπης συνειδητοποίησε ότι το παιχνίδι τελείωσε».

Το οικόπεδο στο όνομα της Λυδίας

Όπως λέει, ο ίδιος και συζύγός κατάλαβαν από την αστυνομία πως είχαν πάρει τον Μπάμπη για να αναγνωρίσει έναν ύποπτο που είχε συλληφθεί εκείνη την ημέρα στο αεροδρόμιο. Ήταν ώρες μετά που έμαθαν την τραγική αλήθεια. Ο Ντέιβιντ Κράουτς δεν κρύβει πως η καρδιά του έχει ραγίσει από την απώλεια.

Και σαν να μην έφτανε ο θάνατος του παιδιού τους, τώρα ξεκινούν μια δικαστική μάχη για να πάρουν πίσω το ποσό των 60.000 ευρώ που έδωσαν στην Κάρολαϊν και τον 33χρονο για να αγοράσουν οικόπεδο και να χτίσουν σπίτι.

«Η Σούζαν πούλησε κάποια γη που είχε κληρονομήσει από τους γονείς της στις Φιλιππίνες και εγώ ρευστοποίησα κάποιες μετοχές. Στο τέλος Ιανουαρίου, ο καθένας μας μετέφερε 30.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό της Κάρολαϊν στην Αθήνα. Το οικόπεδο αγοράστηκε και με μεγάλη έκπληξη μάθαμε μετά το θάνατο της Κάρολαϊν ότι «γραφτεί» μόνο στο όνομα του Μπάμπη. Κάνουμε νομικές ενέργειες ώστε να καταχωρηθεί το οικόπεδο στο όνομα της Λυδίας», είπε.

Για την ώρα, ούτε η Σούζαν ούτε ο Ντέιβιντ Κράουτς έχουν προβληματιστεί για το πως θα πουν στη Λυδία τι συνέβη στη μαμά της. Το θέμα, λέει ο 78χρονος Ντέιβιντ, θα εγερθεί όταν η Λυδία αρχίσει το σχολείο. 

Ο Ντέιβιντ Κράουτς κλείνει η χειμαρρώδη συνέντευξή του στη Daily Mail λέγοντας: «Η Σούζαν κι εγώ θα περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας για να εξασφαλίσουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ότι η κόρη της Κάρολαϊν, η Λυδία, θα μεγαλώσει με όσα πλεονεκτήματα μπορούμε να της δώσουμε και πως οι μνήμες από τη μητέρα της δεν θα “σβήσουν” ποτέ». 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις