Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία λέει ο Όσμπορν

Γλυπτά του Παρθενώνα: Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία λέει ο Όσμπορν
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο πρόεδρος των Επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια συμφωνία με την Ελλάδα, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μιλώντας ωστόσο για ακόμα μια φορά για «μοίρασμα» των τέχνεργων του Φειδία και τονίζοντας ότι δεν θέλει τη μόνιμη αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή…

Σε ερώτηση του γνωστού Βρετανού ηθοποιού Στίβεν Φράι για μια πιθανή αλλαγή του νόμου για τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου, ο κύριος Όσμπορν σχολίασε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:

«Ελπίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης και του Μουσείου Ακρόπολης, (…) μια συμφωνία που θα μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε τη θέαση των Μαρμάρων, των σπουδαίων Γλυπτών που κάλυπταν περιμετρικά την Ακρόπολη (sic) στην αρχαία Ελλάδα, αλλά όχι με τρόπο που αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξιώσεις του καθενός».

«Η Ελλάδα πάντα θα λέει ότι δικαιωματικά είναι δικά της. Ο νόμος είναι πολύ ξεκάθαρος ότι συνιστούν κτήση του Βρετανικού Μουσείου και έχουμε ακούσει από αυτήν τη Συντηρητική κυβέρνηση πως αυτό δεν θα αλλάξει, όπως και από τη δυνητική Εργατική κυβέρνηση του Στάρμερ ότι δεν θα αλλάξει.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την οποία ένα τμήμα των Γλυπτών θα εκτίθεται ανά πάσα στιγμή στην Αθήνα σε αυτό που ο Στίβεν (Φράι) ορθώς αποκαλεί λαμπρό μουσείο. Ήμουν εκεί μόλις πριν από λίγους μήνες. Και την ίδια ώρα ορισμένοι θαυμάσιοι ελληνικοί θησαυροί που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα θα έρχονται και θα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, όπως η Μάσκα του Αγαμέμνονα για παράδειγμα».

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, o κύριος Όσμπορν πρόσθεσε πως με μια τέτοια συμφωνία εκατομμύρια άνθρωποι και στις δύο πόλεις θα μπορούν να βλέπουν αυτά τα «θαυμάσια» αντικείμενα.

Σε ερώτηση για μια πιθανή αλλαγή του νόμου του 1963 περί εκθεμάτων του Βρετανικού Μουσείου, ο κ. Όσμπορν απάντησε:

«Ο νόμος λοιπόν όπως είναι αυτή τη στιγμή γραμμένος λέει ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να επιστρέψει αντικείμενα. Και παρεμπιπτόντως, δεν θέλουμε να επιστρέψουμε μονίμως σημαντικά μέρη της συλλογής μας, διότι πιστεύουμε σε αυτό που το μουσείο προσφέρει, δηλαδή την ευκαιρία να δει κανείς όλους αυτούς τους σπουδαίους πολιτισμούς μαζί.

Αλλά, ως προς την ουσία, τις τελευταίες λίγες εβδομάδες τόσο ο Ρίσι Σούνακ όσο και ο Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσαν πως δε θα αλλάξουν το νόμο. Άρα πρέπει να ενεργήσουμε εντός του νόμου. Και εντός του νόμου μπορούμε να καταλήξουμε σε αυτή την πραγματικά φιλόδοξη πρόταση να μοιραζόμαστε τα Μάρμαρα ώστε να διασφαλίσουμε πως ένα τμήμα τους θα εκτίθεται πάντοτε στην Ελλάδα».

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις