Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Γώγος για άνοιγμα σχολείων: Όλα είναι ανοιχτά

σχολεία Πιερία

Για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό μίλησε το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων κ. Χαράλαμπος Γώγος, στον Αθήνα 9.84

Ο κ. Γώγος για το αν θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια τόνισε πως «η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα είναι ειλημμένη, αλλά αν προκύψει κάποιο επιδημιολογικά σοβαρό θέμα θα το επανεξετάσουμε. Όλα είναι ανοιχτά».

Πρόσθεσε δε ότι «βασική μας έννοια είναι η δημόσια υγεία. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Αττική είναι μια πολύ δύσκολη περιοχή και μια διασπορά σε αυτή την περιοχή δύσκολα μαζεύεται, επομένως, είμαστε πιο προσεχτικοί».

Παράλληλα ο κ. Γώγος έκανε λόγο για μια κατάσταση η οποία δεν είναι μεν δραματική, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει αβεβαιότητα καθώς παρατηρείται μια δυναμική αύξηση στην επιδημιολογική εικόνα: «Η προσπάθεια είναι να προηγούμαστε και να μην ακολουθούμε τα πράγματα», τόνισε.

Όπως εξήγησε, γίνεται μια αποτίμηση στο τέλος της εβδομάδας από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής σε σχέση με την επικρατούσα επιδημιολογική κατάσταση και συνυπολογίζονται μεταξύ άλλων τα ποιοτικά δεδομένα σχετικά με τις περιοχές, τις ηλικίες, την αύξηση των κρουσμάτων, την ταχύτητα αύξησης ή μείωσης σε κάθε περιοχή ώστε τα στοιχεία που προκύπτουν να είναι ασφαλή και όσο το δυνατόν περισσότερο αντιπροσωπευτικά της κατάστασης.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να αποφασιστεί μη άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική, αλλά να προσχωρήσει κανονικά στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, απάντησε:

«Έχει παρθεί ήδη απόφαση σε κόκκινες περιοχές, να μην λειτουργούν τα Λύκεια γιατί εκεί είναι η μεγαλύτερη εστία μετάδοσης καθώς πρόκειται για μεγάλα παιδιά, μεταδίδουν τον ιό όπως οι ενήλικες και η κινητικότητά τους είναι παρόμοια. Αν μπει για παράδειγμα στο κόκκινο η Αττική, τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς μιλάμε για την μισή Ελλάδα και θα πρέπει να το δούμε πολύ προσεκτικά».

Ο κ. Γώγος, σημείωσε πως προτεραιότητα είναι τα σχολεία ωστόσο πάρθηκαν κάποια μέτρα για να λειτουργήσει το λιανεμπόριο καθώς ήταν βαρύ το χτύπημα για το εμπόριο, την εργασία και την απασχόληση.

Όσον αφορά στην μετάλλαξη του ιού, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια νέα παράμετρο που προέκυψε και που πρέπει να μας απασχολήσει και στην Ελλάδα.

«Μέσα στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων περιλαμβάνεται και αυτό και θα πρέπει να περιοριστεί καθώς φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη δυναμική και μεταδοτικότητα:« Όλα αυτά λοιπόν οδηγούν σε ένα χωνί που καταλήγει στη λύση των εμβολίων .Υπάρχει πανευρωπαϊκή δυσκολία ως προς τον επαρκή αριθμό των εμβολίων. Αν αυτό λυθεί, είναι θέμα μηνών να λήξουμε το πρόβλημα. Το ότι καθυστερεί δημιουργεί μια επιπλέον εγρήγορση».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις