Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Γόπα Project στην Αθήνα: Νέα σταχτοδοχεία στο δρόμο, στόχος η ανακύκλωση

Γόπα Project στην Αθήνα: Νέα σταχτοδοχεία στο δρόμο, στόχος η ανακύκλωση

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με τους αρμόδιους της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας «Γόπα project», για τη συλλογή και ανακύκλωση των αποτσίγαρων στις πόλεις -με την υποστήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ)- 20 νέα μεγάλα αστικά σταχτοδοχεία-κάλπες τοποθετούνται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

Σε μια προσπάθεια να καθαρίσει ο δήμος Αθηναίων κάθε γωνιά της πόλης από τα αποτσίγαρα που πετούν οι περαστικοί στους δρόμους, τοποθέτησε σε κεντρικά σημεία σταχτοδοχεία.

Μέσω ενός συστήματος ψηφοφορίας, παρακινούν τον κόσμο να σταματήσει και να τα χρησιμοποιήσει, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια τα αποτσίγαρα να συλλεχθούν και να ανακυκλωθούν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στόχος είναι να μειωθούν τα απορρίμματα τσιγάρων στο δημόσιο χώρο, τα οποία καταλήγουν αργά η γρήγορα στις θάλασσες και έχουν διάρκεια ζωής στο περιβάλλον μεγαλύτερη από 10 χρόνια.

Το «Γόπα Project» επεκτείνεται στις γειτονίες της Αθήνας. Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 25 σταχτοδοχεία, κάλπες, σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως στο Σύνταγμα, το Μοναστηράκι, στην Ερμού και το Κολωνάκι.

Έως τώρα έχουν συλλεχθεί συνολικά 30.000 αποτσίγαρα ενώ περισσότερα από 5.000 έχουν ήδη σταλεί για ανακύκλωση.

Πετώντας τα αποτσίγαρά τους στα μεγάλα σταχτοδοχεία, οι καπνιστές διατηρούν την πόλη καθαρή και προστατεύουν το περιβάλλον. Αλλά το κάνουν παίρνοντας μέρος σε μια διαδικασία πρωτότυπη και ευχάριστη. Κάθε σταχτοδοχείο στο οποίο πετούν τη γόπα του τσιγάρου τους μοιάζει με «κάλπη». Πάνω στο κίτρινο κουτί αναγράφεται μια ερώτηση. Τα ερωτήματα που τίθενται σε κάθε «ψηφοφορία» είναι συχνά διατυπωμένα με τρόπο χιουμοριστικό. Αφορούν την ίδια την πόλη, τον αθλητισμό, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το περιβάλλον κ.α.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις