Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Γραμματέας Καλογρίτσα για τηλεοπτικές άδειες: «Υπήρχαν χρήματα που έφευγαν σε φακέλους και πήγαιναν προς το κόμμα»

Γραμματέας Καλογρίτσα για τηλεοπτικές άδειες: «Υπήρχαν χρήματα που έφευγαν σε φακέλους και πήγαιναν προς το κόμμα»
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Σημαντικά στοιχεία έδωσε στην κατάθεση της στο Ειδικό Δικαστήριο για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η επί 40 χρόνια γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα.

Η μάρτυρας, Ευθαλία Διαμαντή, δήλωσε στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες πως ο τότε υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, πλησίασε τον Χρήστο Καλογρίτσα στα τέλη του 2015 και του ζήτησε να «δανείσει» το όνομά του στην προσπάθεια να φτιαχτεί κανάλι και εφημερίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί, οι δικηγόροι και άλλοι ήταν επιλεγμένοι από τον κ. Παππά, όχι από τον κ. Καλογρίτσα. Αμείβονταν από τον κ. Καλογρίτσα αλλά ο κ. Παππάς έλεγε ότι θα τακτοποιηθεί το οικονομικό θέμα», ανέφερε η μάρτυρας για να προσθέσει λίγο αργότερα πως από την πλευρά επιχειρηματία «υπήρχαν και άλλα χρήματα που έφευγαν σε φακέλους και πήγαιναν προς το κόμμα».

Η μάρτυρας μάλιστα που γνωρίζει πολύ καλά τον Χρήστο Καλογρίτσα είπε συγκεκριμένα στο δικαστήριο πως «αν και υπήρξε σε όλη του τη ζωή καθοδηγητής, στη συγκεκριμένη περίπτωση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών υπήρξε καθοδηγούμενος για να βοηθήσει την ομάδα των ανθρώπων που ήθελαν αυτό το εγχείρημα».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της, η κυρία Ευθαλία Διαμαντή ανέφερε ότι ο κ. Παππάς επισκεπτόταν τον κ. Καλογρίτσα κάθε μέρα, μερικές φορές και δύο φορές την ημέρα. Πριν πάει ο κ. Παππάς στο Μαξίμου ερχόταν στα γραφεία της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα συζητούσαν για καμιά ώρα περίπου και έφευγε, επισήμανε η ιδιαιτέρα γραμματέας και προσέθεσε ότι αρκετές φορές ο επιχειρηματίας πήγαινε στο Μαξίμου και εκεί έβλεπε τον κ. Παππά και άλλους.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στον Κύπριο δικηγόρο, με ειδικότητα στις offshore, Αρτέμη Αρτεμίου, για τον οποίο επισήμανε ότι πριν την καταβολή της 1ης δόσης, υποσχόταν ότι χρήματα υπάρχουν σε Κύπρο και Ελβετία και έρχονται, αλλά τελικά «εγκατέλειψαν τον κ. Καλογρίτσα».

Ακόμη, ανέφερε η κυρία Διαμαντή ότι ο κ. Αρτεμίου ερχόμενος από την Κύπρο είχε τσάντες με χρήματα και αυτό το γνωρίζει καθώς ζητούσε και του έστελνε ο κ. Καλογρίτσας αυτοκίνητο για να το παραλάβει από το αεροδρόμιο. Η ιδιαιτερα γραμματέας του κ. Καλογρίτσα ανέφερε μάλιστα ότι μέσα στο γραφείο του επιχειρηματία ο κ. Παππάς είπε στον κ. Αρτεμίου: «Αρτέμη, πες στον Καλογρίτσα ότι τα χρήματα θα έρθουν».

Οι συνήγοροι του επιχειρηματία Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος σε δήλωσή τους επισήμαναν ότι «είναι πια σύνολο βασικών μαρτύρων που έως τώρα έχουν καταθέσει και από μαρτυρίες τους προκύπτει σαφέστατα η παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του κυρίου Παππά».

Τι δήλωσαν οι δικηγόροι του Νίκου Παππά

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ν. Παππά, Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλος τόνισαν: «Η μάρτυρας και υπάλληλος του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, κυρία Θάλεια Διαμαντή, κατέθεσε πως ο εργοδότης της “ήθελε” να δημιουργήσει και να ηγηθεί τηλεοπτικού σταθμού και επένδυσε “πάρα πολλά χρήματα, επταψήφιο ποσό” στη συμμετοχή του γιου του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και στη δημιουργία και απασχόληση δημοσιογραφικής ομάδας.

Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν έβαλε απλά και μόνο το όνομά του στη διεκδίκηση μιας τηλεοπτικής άδειας, ότι δεν ήταν ένας “μπροστινός”, αφού επένδυε οικονομικά και ήλεγχε την προετοιμασία και τη συμμετοχή της οικογένειάς του στον διαγωνισμό.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι ο κ. Καλογρίτσας επένδυσε χρόνο και κατέβαλε προσωπική προσπάθεια για την εξεύρεση εταίρου.

Και πως, χρόνια μετά, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οικογένειας Χούρι, όταν ο ίδιος κλήθηκε -μετά από δικαστική απόφαση- να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ της μεταξύ τους συναλλαγής.

Η κυρία Διαμαντή, απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, παραδέχθηκε ότι οι αναφορές της είναι αποτέλεσμα της “κρίσης” της και ενημέρωσης που είχε από μια… μισάνοιχτη πόρτα. Χωρίς, βεβαίως, να συμμετέχει σε συναντήσεις και χωρίς να έχει ίδια γνώση των θεμάτων που εξετάζονται. Όπως παραδέχθηκε, “δεν άκουγα όλες τις συζητήσεις, άκουγα ως ένα όριο. Δεν ήμουν πάντα παρούσα”.

Η ίδια αναφέρθηκε ακόμα στον μεγάλο κύκλο γνωριμιών του κ. Καλογρίτσα και τις επαφές του με πολιτικούς από πολλούς πολιτικούς χώρους, επιχειρηματίες, κ.ά.

Με αδιαμφισβήτητο δεδομένο τη σχέση εξαρτημένης εργασίας της κυρίας Διαμαντή από τον κ. Καλογρίτσα και πιθανό τον επηρεασμό της από τον εργοδότη της, στη συνεδρίαση δεν προέκυψε τίποτα νεότερο.

Αυτά που κυριάρχησαν ήταν οι προσωπικές κρίσεις, οι ατεκμηρίωτες “πληροφορίες” και κάποια ευφυολογήματα για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. Αυτό που αναδείχθηκε ήταν ότι ο κ. Καλογρίτσας επιχείρησε να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, αλλά η αδυναμία του να καταβάλει την πρώτη δόση τον κήρυξε έκπτωτο. Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής».

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο, ενώ αποφάσισε να κληθούν να καταθέσουν στις 20 Ιανουαρίου 2023 οι αδελφοί Χούρι της κατασκευαστικής εταιρείας Consolidated Contractors Company (CCC).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις