Γρίπη: Να εμβολιαστούν όλοι και όχι μόνο οι ευπαθείς ομάδες

photo eurokinissi

Σε έξαρση βρίσκεται η εποχική γρίπη με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 18.
Το 80% των νεκρών από την γρίπη δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.
Γεμάτα τα νοσοκομεία από ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω της γρίπης.
Τι να κάνετε για να προστατευτείτε από τη γρίπη.

Σε έξαρση βρίσκεται η εποχική γρίπη στη χώρα μας με τα στοιχεία να προκαλούν έντονη ανησυχία καθώς οι νεκροί από ιό ΗΙΝΙ1 έχουν φτάσει ήδη τους 18! Η γρίπη είναι επικίνδυνη και εξακολουθεί να “θερίζει” σε όλη τη χώρα, ενώ και στη Θεσσαλονίκη δεκάδες είναι τα περιστατικά ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Μόνο το ΑΧΕΠΑ μέτρησε “τριάντα διαπιστωμένα κρούσματα γρίπης στις τελευταίες τρεις, τέσσερις εφημερίες” σύμφωνα με το διευθυντή της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου, Παναγιώτη Κολλάρα, ο οποίος προσθέτει ότι “υπάρχουν και πάρα πολλά κρούσματα γρίπης τα οποία δεν είναι επιβεβαιωμένα, αλλά θεραπεύονται ως πιθανή γρίπη”.

Σε έξαρση η γρίπη μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων

Οι γιατροί συστήνουν εγρήγορση, καθώς η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος έξαρσης της γρίπης και πλήττει κυρίως τα παιδιά, αλλά και μεγαλύτερους.

“Βρισκόμαστε τώρα στην οξεία φάση της γρίπης, τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και αυτό συνέβη μετά τις γιορτές, με το άνοιγμα των σχολείων. Με το που άνοιξαν τα σχολεία, είχαμε και αυτήν την έξαρση της γρίπης. Και πιο πολλά είναι τα παιδιά, βέβαια, αλλά έχουμε και μεγάλους. Σας είπα ότι έχουμε γύρω στα τριάντα διαπιστωμένα κρούσματα στο ΑΧΕΠΑ και από αυτούς κάποιοι νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, είναι άτομα, για παράδειγμα, 35 ετών, δεν είναι μεγάλοι” λέει ο Παναγιώτης Κολλάρας.

“Το 80% των θανάτων από γρίπη είναι άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί”

Ο διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, επισημαίνει την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι για την εποχική γρίπη και όχι μόνο οι ομάδες υψηλού κινδύνου.

“Το 80% αυτών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και το 80% των θανάτων είναι άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί. Ένας παχύσαρκος, για παράδειγμα, ανεξαρτήτου ηλικίας, πρέπει να εμβολιαστεί. Και ένας σαραντάρης παχύσαρκος πρέπει να εμβολιαστεί. Ένας δάσκαλος, για παράδειγμα, ανεξαρτήτου ηλικίας, πρέπει να εμβολιαστεί” τονίζει ο Παναγιώτης Κολλάρας.

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη

Στο μεταξύ σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία της εποχικήε γρίπης στη χώρας μας, πραγματοποιήθηκε την πέμπτη στο υπουργείο Υγείας υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Μπασκόζο, με τη συμμετοχή ομάδας επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Θ. Ρόζενμπεργκ και εμπειρογνωμόνων από αρμόδιους φορείς.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα για την εποχική γρίπη ενώ αναφέρθηκε πως η δραστηριότητά της την παρούσα χρονική περίοδο στη χώρα μας είναι αυξημένη όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά βρίσκεται στο αναμενόμενο πλαίσιο για την εποχική γρίπη. Ακόμη συζητήθηκε το θέμα της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με τα στοιχεία να είναι θετικά καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί φέτος με τον εμβόλιο για τη γρίπη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα όπως τονίστηκε το εμβόλιο καλύπτει τα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης.

Ποια είναι τα μέτρα προστασίας από τη γρίπη

Η σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων: Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.

Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Ρεπορτάζ: Έφη Κουλοχέρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Κρούσμα κορονοϊού σε γιατρό στο Θριάσιο – “Δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα”

Κρούσμα κορονοϊού σε γιατρό στο Θριάσιο – “Δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα”

Θορυβημένοι είναι οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο, μετά το πρόσφατο κρούσμα κορονοϊού σε γιατρό της Παιδιατρικής κλινικής, σε συνέχεια των προηγούμενων κρουσμάτων σε ασθενείς και ... Διαβάστε περισσότερα
Κινητικότητα στο Δημόσιο: Εγκύκλιος Θεοδωρικάκου με προθεσμία για τα αιτήματα

Κινητικότητα στο Δημόσιο: Εγκύκλιος Θεοδωρικάκου με προθεσμία για τα αιτήματα

Την έναρξη του κύκλου κινητικότητας στο Δημόσιο για το 2020 σήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος με εγκύκλιο προς τους φορείς, οι οποίοι έχουν προθεσμία ... Διαβάστε περισσότερα
Η SKY express εγκαινιάζει τη νέα της εποχή συνεργαζόμενη με τον ΝΟ1 παγκόσμιο προμηθευτή κινητήρων CFM

Η SKY express εγκαινιάζει τη νέα της εποχή συνεργαζόμενη με τον ΝΟ1 παγκόσμιο προμηθευτή κινητήρων CFM

Η SKY express, η πλέον αναπτυσσόμενη ελληνική αεροπορική εταιρεία, φέρνει στην Ελλάδα μετά από 20 χρόνια, την CFM, το Νο1 σε παγκόσμιο επίπεδο προμηθευτή κινητήρων ... Διαβάστε περισσότερα
«Χτύπησε» κι άλλο γηροκομείο ο κορονοϊός! Θετικά κρούσματα στον Άγιο Στέφανο

«Χτύπησε» κι άλλο γηροκομείο ο κορονοϊός! Θετικά κρούσματα στον Άγιο Στέφανο

Δύο υπάλληλοι και μία 87χρονη που ζούσε στο γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο, βρέθηκαν θετικές μετά από rapid test που έκανε ο ιδιοκτήτης με δική του πρωτοβουλία! Ο κορονοϊός και ο νέος συναγερμός.