Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

ΓΡΙΠΗ: Τα πρώτα σοβαρά κρούσματα – Πως να προστατευτείτε

ΓΡΙΠΗ: Τα πρώτα σοβαρά κρούσματα – Πως να προστατευτείτε

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας λόγω της γρίπης. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα σοβαρά κρούσματα, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή κυρίως από όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.  

Η κορύφωσή της γρίπης αναμένεται Φεβρουάριο-Μάρτιο ενώ κινδυνεύουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας,

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, «το πιθανότερο είναι να επικρατήσει ο υπότυπος Α (Η3Ν2)».

Πρόκειται για γρίπη που προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους, μια ομάδα που πρέπει να εμβολιάζεται, όπως επίσης, οι χρόνια πάσχοντες και οι επαγγελματίες υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί δέκα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ένας θάνατος, από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη τύπου Α. Το κρούσμα ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός και η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη γρίπη.

Υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε