Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η Ακρόπολη αποχαιρετά τον ήρωά της: Η σημαία μεσίστια για τον Μανώλη Γλέζο

Η Ακρόπολη αποχαιρετά τον ήρωά της: Η σημαία μεσίστια για τον Μανώλη Γλέζο

Μεσίστια, πενθούσα όπως αξίζει σε έναν από τους πιο σπουδαίους που γέννησε ποτέ η Ελλάδα, κυματίζει σήμερα η σημαία στην Ακρόπολη. Από σήμερα, Πρωταπριλιά έμελλε, ο Μανώλης Γλέζος αναπαύεται στην «αγκαλιά» της αθηναϊκής γης.

Η Ακρόπολη δεν θα μπορούσε να μην αποχαιρετίσει τον Μανώλη Γλέζο. Εκείνον που μαζί με τον Λάκη Σάντα, το ξημέρωμα της 31 Μαΐου, σκαρφάλωσε στον Ιερό Βράχο για να “απελευθερώσει” έστω και για λίγο την Ακρόπολη από τη ναζιστική σημαία.

Click4more «Έφυγε» ο Μανώλης Γλέζος ο «Πρώτος Παρτιζάνος της Ευρώπης»

Με τον καιρό συννεφιασμένο, σαν να συμμετέχει κι εκείνος στο πένθος λες, η σημαία στην Ακρόπολη κυματίζει μεσίστια. Τιμά τον Μανώλη της. Τον λυτρωτή της.

Ήταν ίσως η πρώτη πράξη αντίστασης, εκείνο το βράδυ της 30ης προς την 31η Μαΐου, όταν ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας αγνόησαν κάθε κίνδυνο, ψήφισαν τους Ναζί και κάτω από τη μύτη τους κατέβασαν τη σημαία του Γ΄ Ράιχ, που κυμάτιζε σε ιστό στην Ακρόπολη.

Η κίνηση αυτή πήρε παγκόσμιες διαστάσεις. Η πράξη τους ενέπνευσε τους Έλληνες που αντιστέκονταν ενάντια στον κατακτητή και καθιέρωσε και τους δύο ως σύμβολα αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής. Μάλιστα ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκωλ χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο ως «Πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης». Το ναζιστικό καθεστώς δεν έμεινε άπραγο. Καταδίκασαν Γλέζο και Σάντα ερήμην σε θάνατο από το γερμανικό στρατοδικείο.

Τους έψαχναν παντού με μένος. Ένα χρόνο μετά, στις 24 Μαρτίου του 1942 ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας συλλαμβάνονται από Γερμανικό κλιμάκιο και φυλακίζονται στις φυλακές Αβέρωφ. Εκεί ο Γλέζος εξαιτίας βασανιστηρίων προσβάλλεται από φυματίωση βαριάς μορφής οπότε και τον αφήνουν ελεύθερο.

Χρόνια μετά, οι δυο πρωταγωνιστές είχαν μιλήσει στον Φρέντυ Γερμανό για την ηρωική τους πράξη…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις