Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Δεξαμενή που έδωσε το όνομά της σε μια από τις πιο γνωστές γειτονιές στο Κολωνάκι

Η Δεξαμενή που έδωσε το όνομά της σε μια από τις πιο γνωστές γειτονιές στο Κολωνάκι

Όλοι έχουν ακούσει για τη Δεξαμενή στο Κολωνάκι αλλά λίγοι γνωρίζουν την ιστορία πίσω από αυτή την ονομασία.

Μια ιστορία που ξεκινάει πολύ παλιά και συγκεκριμένα τον 2ο αιώνα μ.Χ. και φυσικά έχει να κάνει με μια πραγματική δεξαμενή.

Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια αλλά η Δεξαμενή στο Κολωνάκι παραμένει με αυτό το όνομα και μάλιστα αποτελεί και πολύ διάσημο στέκι.

Πηγαίνουμε αρχικά κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1870. Τότε η Αθήνα και φυσικά η σημερινή περιοχή του Κολωνακίου είχαν τελείως διαφορετική εικόνα. Μιλάμε για μια πολύ αραιοκατοικημένη πόλη των περίπου 50.000 κατοίκων.

Θύμιζε περισσότερο επαρχία και εξοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί την εξέλιξη των επόμενων ετών και δεκαετιών. Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, οι κάτοικοι των Αθηνών ανακάλυψαν κάτι πρωτόγνωρο που θα άλλαζε πολλά όσον αφορά την ύδρευση της περιοχής.

Το εύρημα αυτό που προκάλεσε θαυμασμό ήταν η ρωμαϊκή δεξαμενή ή αλλιώς η Δεξαμενή στο Κολωνάκι όπως λέμε σήμερα. Η δεξαμενή αυτή ανακαλύφθηκε όταν σχεδιαζόταν μια άλλη δεξαμενή με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες διοχέτευσης του νερού στην πόλη μέσω του δικτύου του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Πηγαίνοντας τώρα αιώνες πίσω, μιλάμε για την Αδριάνειο Δεξαμενή η οποία κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. όπως αποδείχθηκε με έρευνες και μελέτες.

Η συγκεκριμένη δεξαμενή αποτελούσε το τμήμα ενός μεγαλύτερου έργου, του περίφημου Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Ένα έργο που αποτέλεσε το όραμα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού, με στόχο να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης της Αθήνας.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις