Παρασκευή, 24 Μαΐ
25oC Αθήνα

«Η ΕΕ πιέζει Ελλάδα και Ισπανία να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία» αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times

«Η ΕΕ πιέζει Ελλάδα και Ισπανία να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία» αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times

Έντονη πίεση δέχονται Ελλάδα και Ισπανία, ώστε να δώσουν στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας, όπως Patriot και S-300. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ πιέζουν την Ελλάδα και την Ισπανία να δώσουν στην Ουκρανία Patriot και S-300 στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε χθες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) σχολιάζοντας την μη προμήθεια δυτικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου Patriot ότι: «Ως “πατριώτες” μπορούν να αποκαλούνται τα συστήματα αεράμυνας μόνο όταν σώζουν ζωές και όχι όταν είναι ακίνητα κάπου αποθηκευμένα σε βάσεις».

Τα… επιχειρήματα

Οι Financial Times αναφέρουν ότι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την διάρκεια πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, προέτρεψαν τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, να παραχωρήσουν ορισμένα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, όπως για παράδειγμα τα πυραυλικά συστήματα τύπου Patriot και S-300 (στην ελληνική περίπτωση), με βασικό επιχείρημα ότι η Ελλάδα και η Ισπανία δεν τα χρειάζονται όπως τα χρειάζεται η Ουκρανία και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία επικείμενη απειλή.

Πηγή πληροφόρησης δήλωσε χαρακτηριστικά στους Financial Times ότι «όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά», ενώ έγινε γνωστό ότι επίσης ασκήθηκε πίεση, σε συγκριτικά μικρότερο βαθμό, στην Πολωνία και στη Ρουμανία για να εξετάσουν την παράδοση των δικών τους πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας τύπου Patriot στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία θέλει τους ελληνικούς S-300»

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι θα ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στη σημερινή συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, καθώς η Ουκρανία έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ελληνικούς S-300, καθώς οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις διαθέτουν τέτοια συστήματα αεράμυνας και είναι ήδη εξοικειωμένες με την λειτουργία και την χρήση τους.

«Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη τα συστήματα αεράμυνας τους, για να είμαι πολύ ειλικρινής και κάθε χώρα καλείται να αποφασίσει τι μπορεί να παραχωρήσει», σχολίασε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στους Financial Times.

Τόσο το ελληνικό όσο και το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, ενώ υπενθυμίζουν πως ο Πέδρο Σάντσεθ είχε δηλώσει τον Μάρτιο, μετά την συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι η Ισπανία «θα προσφέρει νέες δυνατότητες το 2024 για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

Πηγή: onalert.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις