Ελλάδα

Η ΕΛΑΣ προειδοποιεί για επικίνδυνο email με ψεύτικες υπογραφές της Κεραμέως και του Αρχηγού της Αστυνομίας

«Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα μαζί με τα συνημμένα αρχεία του»

Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα (26.03.2025) με την οποία προειδοποιεί τους πολίτες να προσέχουν απάτη με ψευδεπίγραφο e-mail που διακινείται μέσω email, το οποίο φέρει δήθεν τις υπογραφές της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Δημήτρη Μάλλιου.

Η ΕΛΑΣ διευκρινίσει ότι η απάτη αυτή κρύβει κίνδυνο παγίδευσης των χρηστών του διαδικτύου, με σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα οι αποστολείς του συγκεκριμένου e-mail.

Το μήνυμα, το οποίο δεν είναι καινούργιο, αλλά συνεχίζει να κυκλοφορεί, κάνει λόγο στους χρήστες για δήθεν εμπλοκή τους σε παιδική πορνογραφία και άλλα αδικήματα και τους καλεί να… δώσουν εξηγήσεις, παρασύροντας τους σε ενέργειες που θα μπορούσαν να τους αποφέρουν σημαντική ζημιά.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρει:

«Συνεχίζονται οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφοαπατηλό μήνυμα με τη χρήση στοιχείων της Υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου.

Συγκεκριμένα, οι δράστες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών Aρχών, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων, ζητώντας μάλιστα από τους παραλήπτες την άμεση παροχή εξηγήσεων προς αποφυγή κυρώσεων.

Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν τα λογότυπα της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Europol, καθώς και εντύπωμα σφραγίδας με δήθεν υπογραφή της Υπουργού Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνεται ότι το παρακάτω κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή της Υπουργού Εσωτερικών, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό της και η οποία προωθείται δήθεν από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουνπαραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος».

Καταλήγοντας, η Ελληνική Αστυνομία παρακαλεί τους πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία.

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.astynomia.gr, στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ανοίγει ξανά η υπόθεση θανάτου δύο αδερφών από φωτιά στη Ναύπακτο το 2024 - Οι ομοιότητες με την υπόθεση του Κολωνακίου
Είχε θεωρηθεί ότι ο 84χρονος είχε βάλει φωτιά, απελπισμένος με την κατάσταση υγείας της αδερφής του - Οι τοξικολογικές έδειξαν ότι είχε πάρει ηρεμιστικά χωρίς συνταγογράφηση - Εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας
Περιπολικό
Αγρότες σε ρήξη «έσπασαν» το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια – Νέα κινητοποίηση με τρακτέρ στην Τρίγλια Χαλκιδικής
Αγρότες που διαφώνησαν, πήραν τα τρακτέρ τους και μεταφέρθηκαν στο μπλόκο της Τρίγλιας, καταγγέλλοντας παρασκηνιακές διεργασίες με την κυβέρνηση του μπλόκου των Πράσινων Φαναριών
Αποχώρηση τρακτέρ από αγρότες της Χαλκιδικής, που συμμετέχουν στο μπλόκο στα "Πράσινα Φανάρια", κοντά στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης 25
Τι είναι τα αθόρυβα πυροτεχνήματα και πως συμβάλουν στην προστασία των ζώων
Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης με αντικείμενο τα αθόρυβα πυροτεχνήματα και την υιοθέτησή τους κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων
Πυροτεχνήματα
«Η χειροβομβίδα δεν εξερράγη στα χέρια του Ραφαήλ» λέει ο δικηγόρος της οικογένειας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο πεδίο βολής στη Ρόδο
Όπως τόνισε, ο 19χρονος βρέθηκε στο πεδίο δράσης του ωστικού κύματος και του νέφους της έκρηξης, χωρίς να είναι εκείνος που χειριζόταν το πολεμικό υλικό τη στιγμή του δυστυχήματος
Ο 19χρονος Ραφαήλ που σκοτώθηκε σε άσκηση του στρατού στη Ρόδο
11