Τετάρτη, 19 Ιουν.
35oC Αθήνα

Η Επανάσταση του ’21 σε… playmobil! Μια διαφορετική έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Η Επανάσταση του ’21 σε… playmobil! Μια διαφορετική έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
photo intime

Την έκθεση «Το ’21 Αλλιώς. Η Ελληνική Επανάσταση σε διοράματα Playmobil» εγκαινίασε την Κυριακή η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η πρωτότυπη έκθεση με τα playmobil πραγματοποιείται στην κεντρική αίθουσα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ «πρόκειται για μια πρωτότυπη απεικόνιση σκηνών της Επανάστασης του 1821, αλλά και της καθημερινότητας των αρχών του 19ου αιώνα, με τις αγαπητές στα παιδιά-και σε μεγάλους- φιγούρες».

Όπως τονίζει η κ. Μενδώνη «είναι πολύ σημαντικό ότι γεγονότα όπως η Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζονται με έναν τέτοιο εναλλακτικό τρόπο, που είναι εύληπτος, προσιτός και ευχάριστος για τις οικογένειες και τα παιδιά. Έχει σημασία οι νεαρές ηλικίες να μην αποκόπτονται από την Ιστορία και να γνωρίζουν πώς και με ποιους αγώνες δημιουργήθηκε το σημερινό ελληνικό κράτος».

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 20 διοράματα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί με Playmobil και απεικονίζουν σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821 όπως τον όρκο των Φιλικών, την έξοδο του Μεσολογγίου, την πολιορκία της Τριπολιτσάς αλλά και εικόνες της καθημερινότητας.

Πάνω από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, ανάμεσά τους και οι φιλέλληνες, αλλά και οι Οθωμανοί που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στα γεγονότα παρουσιάζονται μαζί με τα σύντομα βιογραφικά τους.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «1821 απηχήσεις στο σήμερα», οι οποίες εντάσσονται στις δράσεις του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Όπως συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ, για την κατασκευή των διοραμάτων χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 1.300 φιγούρες και αξεσουάρ Playmobil. Ο σχεδιασμός και η γενική εποπτεία της έκθεσης έγινε από τις επιμελήτριες του Μουσείου, Νατάσα Καστρίτη, Παναγιώτα Παναρίτη και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου. Τις φιγούρες ειδικής κατασκευής σχεδίασε ο Στέλιος Μυλωνάς, ενώ συνεργάστηκαν οι συλλέκτες, Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, ‘Αγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2020.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις