Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Η φρεγάτα «Ύδρα» αναχώρησε για την Ερυθρά Θάλασσα – Θα συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ασπίδες»

Η φρεγάτα «Ύδρα» αναχώρησε για την Ερυθρά Θάλασσα – Θα συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ασπίδες»

Απέπλευσε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Δευτέρας (26/02/2024), από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, η φρεγάτα «Ύδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα.

Η φρεγάτα «Ύδρα» συμμετάσχει, στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.

Πρώτος προορισμός της φρεγάτας «Ύδρα« θα είναι ο ναύσταθμος της Κρήτης για λίγες ώρες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το μακρύ της ταξίδι επί τρεις μήνες για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρμάδα των «Ασπίδων», συμμετέχοντας στην προστασία των εμπορικών πλοίων, πολλά από τα οποία είναι ελληνόκτητα και περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, κινδυνεύοντας πολλές φορές από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

Σε αυτή την ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα συμμετέχει, εκτός από την χώρα μας, η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό και φρεγάτες από την Γερμανία και από την Γαλλία, ενώ το στρατηγείο στην Λάρισα παίζει καταλυτικό ρόλο καθώς έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο της επιχείρησης «Ασπίδα».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφτηκε νωρίτερα την φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προτού αυτή αποπλεύσει με κατεύθυνση την Ερυθρά Θάλασσα για την συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» και έστειλε το δικό του μήνυμα στο πλήρωμα ενόψει της δύσκολης και επικίνδυνης αποστολής που καλούνται να εκτελέσουν.

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε αναλυτικά: «Πάτε στην Ερυθρά Θάλασσα γιατί αυτό υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και όχι οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό. Η ελληνική κοινωνία έχει στραμμένα τα μάτια της σε εσάς και εύχεται να είστε καλά και να επιστρέψετε ασφαλείς. Έχω πλήρη επίγνωση ότι η πατρίδα σας στέλνει σε ζώνη κινδύνου. Κύριε Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΝ, Αρχηγέ Στόλου, Κυβερνήτα, μέλη του πληρώματος, όπως ξέρετε η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και ειδικά στον Κόλπο του Άντεν έχει επιδεινωθεί από επιθέσεις ενόπλων τόσο με πυρά όσο και από drone ή και πυραύλους, που απειλούν την σταθερότητα και την ελληνική οικονομία.

Προηγουμένως, σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, ελήφθη η τελική απόφαση για την ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» με την συμμετοχή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» αλλά και και με την ανάληψη του επιχειρησιακού στρατηγείου με Έλληνα Διοικητή, καθώς εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά μας συμφέροντα. Έχω εξηγήσει τους λόγους που επιβάλλουν την συμμετοχή μας στην επιχείρηση, η οποία εμπεριέχει κινδύνους, αλλά το Πολεμικό μας Ναυτικό με την υψηλή αίσθηση του καθήκοντος και τον επαγγελματισμό του, ιστορικά δεν έχει ηττηθεί απέναντι στις προκλήσεις.

Η Ελλάδα με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία αποδίδει τεράστια σημασία στην διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών και ως κομμάτια της ελληνικής ναυτοσύνης εσείς ειδικά το καταλαβαίνετε, όπως επίσης καταλαβαίνετε το πως η ναυσιπλοΐα επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, αφού η αύξηση κόστους των προϊόντων οφείλεται στην αύξηση του μεταφορικού τους κόστους, που με την σειρά του οφείλεται στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή αυτή. Επίσης, συνδέεται και με την ελεύθερη επικοινωνία με τα ελληνικά λιμάνια, που κινδυνεύουν να χάσουν την στρατηγική σημασία τους και μαζί να χαθούν θέσεις εργασίας Ελλήνων που δραστηριοποιούνται σε αυτά.

Έτσι, με την συμμετοχή στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» δεν κάνετε μόνο προβολή της ελληνικής και ευρωπαϊκής σημασίας αλλά υπηρετείτε το ελληνικό συμφέρον για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης αλλά και για έναν ισχυρό ευρωπαϊκό αμυντικό βραχίονα, αφού η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μάλιστα έχει ελληνικό όνομα και ελληνική ηγεσία. Η σκέψη όλων μας θα σας συνοδεύουν καθόλη την διάρκεια της αποστολής. Εύχομαι από καρδιάς, καλή τύχη και να επιστρέψετε ασφαλείς».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις