Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η “καρδιά” των αγροτικών κινητοποιήσεων χτυπάει στα Τέμπη – Αποφασίζουν οι αγρότες – Απειλούν με επ’ αόριστον κλείσιμο δρόμων

Η “καρδιά” των αγροτικών κινητοποιήσεων χτυπάει στα Τέμπη – Αποφασίζουν οι αγρότες – Απειλούν με επ’ αόριστον κλείσιμο δρόμων

– Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση των αγροτών στα Τέμπη για να αποφασίσουν το μέλλον των μπλόκων
– Οι αγρότες απειλούν να “κόψουν” τη χώρα στα δυο αν δεν αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
– Ζητούν να μιλήσουν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
– Κλειστή παραμένει η Εθνική οδός από το Βελεστίνο μέχρι τη Λάρισα
– Κλειστή και η Εθνική Αθηνών – Λαμίας σε δυο σημεία στη Βοιωτία
– Μήνυμα από την Όλγα Γεροβασίλη: Αν δεν περάσει η πρότασή μας για το ασφαλιστικό, θα κοπούν οι κύριες συντάξεις
– Που είναι κλειστοί οι δρόμοι, που υπάρχουν μπλόκα

Στον πυρετό των αγροτικών κινητοποιήσεων βρίσκεται για άλλη μια μέρα η χώρα. Και είναι η πιο σημαντική μέρα για το τί πρόκειται να επακολουθήσει, αφού στα Τέμπη οι αγρότες συνεδριάζουν για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους και τα μπλόκα τους.

Οι αγρότες ζητούν να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει προτείνει η κυβέρνηση και εμφανίζονται αποφασισμένοι να κάνουν πίσω και να “κόψουν” τη χώρα σε… αγροτεμάχια αν δεν τους συναντήσει προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και όλα αυτά την ώρα που η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη “απειλεί” πως αν δεν περάσει η κυβερνητική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τότε είναι που θα κοπούν οι συντάξεις. Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να “κατεβάσει” η κυβέρνηση τα ΜΑΤ σε περίπτωση που οι αγρότες αποφασίσουν κλείσιμο δρόμων.

Μέχρι στιγμής, τα μπλόκα είναι… δίωρα. Περισσότερα από 15.000 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα σε πολλά σημεία εθνικών οδών σε όλη τη χώρα και οι αγρότες κλείνουν συμβολικά δρόμους. Στα Τέμπη, αγρότες έχυσαν γάλα στο δρόμο, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη και πάνω σε… άλογα, ενώ στη Λιβαδειά οι κινητοποιήσεις είχαν και… ιερή στήριξη, αφού στο μπλόκο των αγροτών της Βοιωτίας στο Κάστρο βρέθηκε ο μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδειάς Γεώργιος, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του στους αγρότες δηλώνοντας πως «…και ο ίδιος είμαι αγροτόπαιδο και μπορώ να καταλάβω…».

Την εθνική οδό Ιωαννίνων- Άρτας, στο ύψος τής γέφυρας στην είσοδο της πόλης, έκλεισαν για μία ώρα, με τρακτέρ και άλλα οχήματα, οι αγρότες, που παραμένουν στην γέφυρα εν αναμονή των εξελίξεων. Αυτή την ώρα, συνεδριάζει ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Άρτας, που προχθές είχε στήσει μπλόκο στο Κομπότι, για να καθορίσει τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων διαμαρτυρίας.

Προσυγκεντρώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στα μεγάλα χωριά της Θεσπρωτίας, με τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και φορτηγά, βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων. Όπως αποφάσισε το συντονιστικό τους όργανο, αύριο Κυριακή (24.01.2016) στις 10:00 το πρωί, θα κατευθυνθούν όλοι στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας και θα παρατάξουν τα τρακτέρ στην Εγνατία. Μάλιστα, απευθύνουν κάλεσμα προς τους φορείς και τις οργανώσεις να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Περισσότερα από 7.000 τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα σε κομβικά σημεία της Εγνατίας και της εθνικής οδού στην κεντρική και δυτική Μακεδονία. Συνολικά 13 μπλόκα υπάρχουν στην κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.500 τρακτέρ, ενώ το μπλόκο ενδυναμώνεται διαρκώς και ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Παύλος Αραμπατζής, «δεν συμμετέχουμε στη συνάντηση των Τεμπών. Είμαστε αποφασισμένοι να σκληρύνουμε τη στάση μας και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε σε επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου».

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Μέχρι τις 14:00 οι αγρότες έχουν κλείσει την εθνικής οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο.

Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πεστριτσίου. Και εκεί έγινε 12:00 με 14:00 συμβολική κατάληψη του δρόμου.

Στον νομό Πέλλας, έχουν στηθεί τρία μπλόκα συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ και ο δρόμος έκλεισε συμβολικά έως τις 14:00. Τα μπλόκα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσών- Έδεσσας στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν την γέφυρα στα Σέρβικα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας.

Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα, είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό έως τις 14.00 και το απόγευμα από τις 18.30 και για μία ώρα. Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και μπλόκαραν το δρόμο έως τις 14:00, κάτι που θα επαναλάβουν και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ.

Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 500 τρακτέρ και λίγο πιο κάτω στον κόμβο της Κουλούρας, έχει στηθεί δύναμη άνω των 750 τρακτέρ. Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκε και ο νομός Χαλκιδικής, έχοντας παρατάξει 200 τρακτέρ -μέχρι στιγμής- στον κόμβο των Νέων Μουδανιών, ενώ σήμερα στήνεται από το πρωί και ένα ακόμα, στον κόμβο της Νέας Καλικράτειας.

Στη Βοιωτία, οι αγρότες απέκλεισαν την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα σε δύο σημεία: στο 90ό χιλιόμετρο στο ύψος της διασταύρωσης στίβων αλλά και στο 110 χιλ. στο ύψος του Κάστρου. Ο δρόμος έμεινε κλειστός μέχρι τις 14:00. Στη Λαμία το μπλόκο στο 210 χιλ. στο ύψος της Ανθήλης ενισχύθηκε και με τρακτέρ από την Στυλίδα. Επικεφαλής στο κονβόι που έφτασε στην Ανθήλη ήταν ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος.

Οι αγρότες στην Ανθήλη έκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας κλείνοντας συγχρόνως και τους παράδρομους για την άνοδο από Αθήνα προς Λαμία. Έτσι ταλαιπωρία περιμένει τους οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο με κατεύθυνση τη Λαμία καθώς η Τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία από το ύψος του Μπράλου στο 200ό χιλιόμετρο στην παλιά εθνική οδό αλλά και σε παράδρομους και στη συνέχεια μετά από την πόλη της Λαμίας παίρνουν κατεύθυνση προς Βόλο και Λάρισα επανερχόμενοι στην εθνική οδό.

Παράλληλα σε αποκλεισμούς των δρόμων προχώρησαν και οι αγρότες που βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό από Λαμία προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα στο 43ο χιλιόμετρο στο ύψος του Δρούγου. Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί τρακτέρ και από την περιοχή των Φαρσάλων και προχωρούν σε αποκλεισμούς της παλιάς Εθνικής οδού από Λαμία προς Λάρισα.

Σε ενδεικτικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Λαμίας- Αθηνών προχώρησαν λίγο μετά τις 13:00 και οι αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο 140 χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας στον κόμβο της Αταλάντης. Οι αγρότες έκλεισαν για μία ώρα περίπου το ρεύμα κυκλοφορίας από Λαμία προς Αθήνα αναγκάζοντάς την Τροχαία να εκτρέπει την κυκλοφορία στο παλιό δίκτυο και στους παραδρόμους.

Επίσης, ένα νέο μπλόκο, των αγροτών της δυτικής Λοκρίδας, στήθηκε από σήμερα το πρωί στην παλιά εθνική οδό Λαμίας και Λιβαδειάς στο ύψος του παλιού Λεβέντη. Οι αγρότες της περιοχής μετακίνησαν εκεί δεκάδες τρακτέρ από Τιθορέα Ελάτεια και τα γύρω χωριά και προχωρούν σε αποκλεισμούς του δρόμου.

Στη Μαγνησία, οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα τους στον οδικό κόμβο των Μικροθηβών, με νέες αφίξεις τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων από τα χωριά της περιοχής. Επί τόπου βρίσκονται περίπου 600 τρακτέρ, (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών) που έχουν σταθμεύσει στα δεξιά του δρόμου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά ο αυτοκινητόδρομος έχει αποκλεισθεί από χθες το απόγευμα, αφού έχουν σταθμεύσει πάνω στη γέφυρα γεωργικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα να εκτρέπεται η κυκλοφορία μέσω παραδρόμων στην περιοχή, αλλά κυρίως μέσω Βόλου.

Στη Μαγνησία, κλειστή παραμένει η ΠΑΘΕ από το Βελεστίνο μέχρι και τον κόμβο Πλατυκάμπου στη Λάρισα, όπου η κίνηση των αυτοκινήτων διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Βόλου- Λάρισας.

Στον Έβρο, αγρότες και κτηνοτρόφοι που διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και φορολογικό προχώρησαν σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων έως τις 14:00 αλλά δεν έκλεισαν δρόμους. Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις που ήταν προγραμματισμένες για την Κυριακή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή ματαιώνονται λόγω των δράσεων, στο τελωνείο των Κήπων, της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή).

Όσον αφορά στον βόρειο Έβρο υπάρχει αγροτικό μπλόκο στον κόμβο Καστανέων- Ριζίων (στη γέφυρα). Έκλεισε ο δρόμος 11:00 με 13:00 και θα ξανακλείσει 16:00 με 18:00 το απόγευμα.

Σε δυο διαφορετικά σημεία απέκλεισαν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στις 12:00 το μεσημέρι την εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων. Η εθνική οδός έκλεισε στην γέφυρα του Ευήνου, κοντά στην κοινότητα Ευηνοχώρι και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό. Ο αποκλεισμός είναι επίσης συμβολικός. Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν παρατάξει τρακτέρ στην περιοχή Άγιος Νικόλαος της Βόνιτσας. Στο μεταξύ, αγρότες της Αιγιάλειας παρέταξαν το πρωί του Σαββάτου τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, χωρίς όμως να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Όσον αφορά στα μπλόκα των αγροτών σε Αχαΐα και Ηλεία, εξακολουθούν να υπάρχουν σταθμευμένα τρακτέρ σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Κάτω Αχαΐας, Κουρτεσίου, και Μαραθιάς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε