Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνάντησε τους πωλητές του περιοδικού «Σχεδία»: «Να μετατραπεί η αλληλεγγύη σε πράξη»

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνάντησε τους πωλητές του περιοδικού «Σχεδία»: «Να μετατραπεί η αλληλεγγύη σε πράξη»

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε σήμερα (9.2.2023) στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, με πωλητές του περιοδικού δρόμου Σχεδία, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την κυκλοφορία του.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συζήτησε με τους πωλητές του περιοδικού για τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Αμέσως μετά, επισκέφθηκε τον χώρο «σχεδία home».

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευσε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης και ο ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «Σχεδία», Χρήστος Αλεφάντης.

«Ευαισθητοποίηση απέναντι στις διακρίσεις και την κοινωνική απομόνωση»

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για τους πωλητές του περιοδικού σε ανάρτηση που έκανε στην προσωπική σελίδα στο Facebook.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί διεκδικούν την αξιοπρέπεια της εργασίας, από την οποία τους απογύμνωσε η οικονομική κρίση και την ορατότητα που τους στέρησε η εξώθησή τους στο κοινωνικό περιθώριο. Επίσης ανέφερε ότι ζητούν την ενεργό απόδειξη της αλληλεγγύης μας και σε αντάλλαγμα προσφέρουν ένα εξαιρετικό περιοδικό.

 

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε και τον κόσμο να τιμήσει με την παρουσία του την παράσταση «Ανοιχτές πληγές» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Δορλή στο θέατρο Σταθμός, που παρουσιάζει απόψε το βράδυ (9.2.2023) η θεατρική ομάδα αστέγων Walkabout.

Αναλυτικά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έγραψε στην ανάρτησή της:

Διεκδικούν την αξιοπρέπεια της εργασίας, από την οποία τους απογύμνωσε η οικονομική κρίση και την ορατότητα που τους στέρησε η εξώθησή τους στο κοινωνικό περιθώριο. Ζητούν την ενεργό απόδειξη της αλληλεγγύης μας και σε αντάλλαγμα προσφέρουν ένα εξαιρετικό περιοδικό, τη «Σχεδία» με ποιοτική ύλη, καλογραμμένα κείμενα, επίκαιρο προβληματισμό.

Είναι οι άστεγοι, άνεργοι, άποροι συμπολίτες μας με τα κόκκινα γιλέκα, γνώριμοι πια, οικείοι, στα δέκα χρόνια της παρουσίας τους στους δρόμους.

Φέτος, μια δεκαετία μετά τη δημιουργία της «Σχεδίας» που τους έδωσε μια ευκαιρία εργασιακής ένταξης και ένα στοιχειώδες εισόδημα, οι ευάλωτοι αυτοί συνάνθρωποί μας συμμετέχουν στη Διεθνή Εβδομάδα πωλητών περιοδικών δρόμου, με στόχο την ευαισθητοποίηση απέναντι στις διακρίσεις και την κοινωνική απομόνωση, που δημιουργεί η έλλειψη στέγης ή δουλειάς.

Γιατί το πρόβλημα αυτό είναι παγκόσμιο, οξύ, δραματικά επεκτεινόμενο, και η ενεργοποίηση για την αντιμετώπισή του υποχρέωση όλων μας.

Σήμερα, 14.000 άστεγοι και άνεργοι πωλητές, σε σαράντα μία χώρες, πωλούν εκατόν είκοσι δύο περιοδικά δρόμου που κυκλοφορούν παγκοσμίως, αποτινάσσοντας το στίγμα του κοινωνικού αποκλεισμού, κάνοντας ένα πρώτο βήμα για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Ανάμεσα σ’ αυτούς και οι Έλληνες πωλητές της «Σχεδίας».

Συναντηθήκαμε στο στέκι τους στο κέντρο της Αθήνας, μοιραστήκαμε τις έγνοιες, τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους.

Το βράδυ (9.2.2023), η θεατρική ομάδα αστέγων Walkabout, που συστάθηκε πριν από έξι χρόνια από τον οργανισμό Equal Society, θα παρουσιάσει την παράσταση «Ανοιχτές πληγές» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Δορλή στο θέατρο Σταθμός. Πρόκειται για ερασιτέχνες ηθοποιούς οι οποίοι βιώνουν τη δύσκολη συνθήκη της ανεστιότητας, παραδίδοντας μαθήματα θέλησης, πίστης στη ζωή, δημιουργικότητας.

Αντί εισιτηρίου, θα προσφερθούν τρόφιμα για τη στήριξη της δομής κοινωνικού συσσιτίου «Ανθρώπων γεύματα». Είναι κι αυτός ένας τρόπος να μετατραπεί η αλληλεγγύη από λέξη σε πράξη. Θα είμαστε εκεί.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις