Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Η κυβέρνηση θέλει ν’ ανοίξουν τα πανεπιστήμια, οι πρυτάνεις φοβούνται – Προσλήψεις εξπρές και μέτρα

Η κυβέρνηση θέλει ν’ ανοίξουν τα πανεπιστήμια, οι πρυτάνεις φοβούνται – Προσλήψεις εξπρές και μέτρα

Παρέμβαση της κυβέρνησης για να ανοίξουν κανονικά τα πανεπιστήμια. ‘Όλο το σχέδιο για τη λειτουργία τους μετά από 2 χρόνια τηλεκπαίδευσης λόγω κορονοϊού.

 «Τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν με τους φοιτητές στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα» διαμηνύει η κυβέρνηση στους Πρυτάνεις, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα (22.09.2021) έχοντας ήδη προϊδεάσει ότι έχουν σοβαρές ανησυχίες για τη δια ζώσης λειτουργία…

Έκτακτη επιχορήγηση για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού…

Με υπουργική απόφαση που υπογράφεται σήμερα εγκρίνεται έκτακτη επιχορήγηση ώστε τα πανεπιστήμια να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με αποκλειστική αρμοδιότητα τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης των φοιτητών… Απόφαση η οποία θα άρει επιφυλάξεις των Πρυτάνεων που επικαλούνται αδυναμία ελέγχου των εγγράφων των φοιτητών.

Μάλιστα οι διαδικασίες θα είναι εξπρές καθώς δίνεται η δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις από τα πανεπιστήμια, ώστε ως τα τέλη Σεπτέμβρη να δρομολογήσουν τις διαδικασίες και τα πανεπιστήμια να ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους τον Οκτώβριο.

Επιπλέον οι Πρυτάνεις θέτουν και θέμα συνωστισμού στα αμφιθέατρα, εκφράζοντας ανησυχία για την τήρηση των μέτρων προστασίας όταν θα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο δεκάδες φοιτητές.

Τα μέτρα για τα πανεπιστήμια

Πηγές της κυβέρνησης παραπέμπουν καταρχήν στα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον εμβολιασμό φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:

– Άνω του 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση ή έχουν νοσήσει.

– Άνω του 87% διοικητικού προσωπικού έχει πλήρως εμβολιαστεί.

– Άνω του 91% των μελών ΔΕΠ έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Επιπλέον, πέρα των μέτρων Υγιεινής και Καθαριότητας/Απολύμανσης που θα ληφθούν, παραπέμπουν και στα μέτρα για την είσοδο των φοιτητών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο κατά της πανδημίας, φοιτητές και εκπαιδευτικοί θα εισέρχονται: οι μεν εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες με πιστοποιητικά εμβολίων ή νόσησης, οι δε ανεμβολίαστοι με αρνητικό τεστ, μοριακό (PCR) ή rapid, το οποίο θα κάνουν 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη (έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους).

Παράλληλα προγραμματίζεται και η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων ή αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στα ΑΕΙ ή σε συνεργασία με τα ΑΕΙ για τον άμεσο εμβολιασμό τόσο του προσωπικού, όσο και των φοιτητών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα.

Τέλος, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, στο πλαίσιο της οποίας θα διασυνδέεται η πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι με τις Γραμματείες του κάθε τμήματος.

«Τριτοετείς φοιτητές δεν έχουν πάει ποτέ στα πανεπιστήμια»

Τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν οπωσδήποτε τον Οκτώβριο, με τους φοιτητές στις αίθουσες καθώς απέχουν ήδη 2 χρόνια από τη δια ζώσης εκπαίδευση, διαμηνύει σε κάθε τόνο η κυβέρνηση. «Υπάρχουν τριτοετείς φοιτητές που πέρασαν στο πανεπιστήμιο με την έναρξη της πανδημίας και μέχρι τώρα δεν έχουν πατήσει το πόδι τους, έκαναν μόνο τηλεκπαίδευση» προσέθεταν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις