Ελλάδα

Η «Οδύσσεια» 67χρονης για μια ΜΕΘ – Πέθανε από αιμορραγικό επεισόδιο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μια 67χρονη γυναίκα στον Βόλο έχασε τη ζωή της από σοβαρό αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, παραμένοντας επί 36 ώρες εκτός ΜΕΘ μιας και δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη. Ούτε η Λάρισα, ούτε η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα μπορούσαν να διαθέσουν μία, με αποτέλεσμα η γυναίκα να εκπνεύσει χθες.

«Οι γιατροί έκαναν τα πάντα. Επι δύο ημέρες ήταν σκυμμένοι πάνω της όλοι και έψαχναν διαρκώς το κατάλληλο κρεβάτι», περιγράφει το δραματικό γεγονός στο newsit.gr, η Βίκυ, κόρη της 67χρονης γυναίκας.

Όπως τονίζει η ίδια: «Δεν ξέρω αν η μητέρα μου θα σωζόταν ή όχι αν έμπαινε στη ΜΕΘ όπως έπρεπε να γίνει και δεν θέλω να σκέφτομαι με αυτό τον τρόπο, τώρα που τελικά πέθανε. Ξέρω όμως ότι είναι δραματικό, είναι ντροπή, να μην υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ για να μπορούν οι γιατροί να κάνουν την ολοκληρωμένη προσπάθεια τους με τους ασθενείς». 

Ο Νίκος Χαυτούρας, διευθυντής της νευροχειρουργικής κλινικής στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και ο γιατρός που αντιμετώπισε το περιστατικό της 67χρονης μίλησε στο newsit.gr για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο. «Η γυναίκα ήρθε σε εμάς τα μεσάνυχτα και κάναμε τα δέοντα σε αυτό τα περιστατικό. Έπρεπε στη συνέχεια να μπει σε κλίνη ΜΕΘ και μη διαθέτοντας μια, τη διασωληνώσαμε πρόχειρα. Χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη και ο, τι άλλο παρέχει η ΜΕΘ. Επικοινωνήσαμε με το επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ και μας έβαλαν σε λίστα».

«Αναζητούμε εναγωνίως ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία»

Όπως συνεχίζει να περιγράφει ο ίδιος την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, την τελευταία χρονιά σε τουλάχιστον επτά γενικά περιστατικά που πέρασαν από τα χέρια του κου Χαυτούρα, αναζητούνταν εναγωνίως ΜΕΘ για ασθενείς, σε κάποιο άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα και σε κάποιες περιπτώσεις η αναμονή ήταν μεγάλη. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 3 με 4 γενικά περιστατικά που θα έπρεπε να είναι σε ΜΕΘ και οι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι πρόχειρα, με ο, τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό για την υγεία τους. Είναι εξωφρενικό οι γιατροί να μην έχουν την ευκαιρία να κάνουν την προσπάθεια τους όπως πρέπει. Mε 3 και 4 παθολόγους, τα περιφερειακά νοσοκομεία ρίχνονται σε μια άνιση μάχη. Είναι τρομερή η υποστελέχωση την ώρα που οι απλές κλίνες συρρικνώνονται διαρκώς για να δοθούν στα covid περιστατικά. Την ίδια ώρα, που εν μέσω πανδημίας εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια καλπάζουν και η νοσηρότητα σε διάφορα νοσήματα αυξάνεται ραγδαία».

«Παίζουμε με τους αριθμούς και τα ελεύθερα κρεβάτια»

Στο ίδιο κλίμα είναι και όσα μας είπε ο Λεωνίδας Αναστασίου, γιατρός και μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου – «Έχουμε 12 διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ, τα 8 για covid ασθενείς και τα υπόλοιπα 4 για non covid περιστατικά από 9 που ήταν πριν τη διαρκή σύμπτυξη κλινών. Τον τελευταίο καιρό είμαστε πάντα στο όριο- παίζουμε με ένα ή δύο κρεβάτια κάθε φορά αν θα είναι άδεια. Εδώ και κάποιες ημέρες, δεν έχουμε κανένα. Σπάμε διαρκώς τα πρωτόκολλα. Έτυχε τώρα στην 67χρονη να είναι η άτυχη της υπόθεσης, αύριο θα είναι ένας άλλoς. Χάρις στο φιλότιμο και στην αυτοθυσία μας κρατιούνται όρθια τα νοσοκομεία. Θα είχαν καταρρεύσει αν οι γιατροί δεν βάζαμε τα στήθη μας».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
ΟΠΕΚΕΠΕ: 302 άτομα εμπλέκονται στο νέο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε στη βόρεια Ελλάδα – Ελάχιστα μέλη του ήταν αγρότες
Στα μέλη του κυκλώματος περιλαμβάνονταν καθαρίστρια, ανειδίκευτοι εργάτες, οδηγοί φορτηγών, διανομείς, υπάλληλοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και άλλα επαγγέλματα χωρίς σχέση με την αγροτική παραγωγή
Μερικά από τα παράνομα κέρδη των μελών του κυκλώματος
Παπαστεργίου: Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τις 1.000 νέες κάμερες στους δρόμους – Τέλος στα σενάρια για «φωτογραφικές» προκηρύξεις
Πώς η τεχνολογία αιχμής θα θωρακίσει τους δρόμους και ποιες είναι οι αυστηρές απαγορεύσεις για τη βαθμολόγηση και τη βιομετρική ανάλυση πολιτών
Δημήτρης Παπαστεργίου
Σοκαριστικό τροχαίο στη λεωφόρο Πεντέλης στα Μελίσσια - Από θαύμα σώθηκαν δύο νέοι από την τρελή πορεία του αυτοκινήτου
Το αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία του, ανέβηκε στη διαχωριστική νησίδα, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, στη συνέχεια προσέκρουσε σε κολώνα και κατέληξε πάνω σε δέντρο
Το σημείο που κατέληξε το αυτοκίνητο