Τετάρτη, 22 Μαΐ
28oC Αθήνα

Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το δέκατο F-16 Viper

Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το δέκατο F-16 Viper

Το δέκατο αναβαθμισμένο μαχητικό αεροσκάφος F-16 Viper παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023 η Lockheed Martin και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Μάλιστα, επισημαίνεται ότι συνολικά 84 αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση Viper έως το 2027.

Σημειώνεται ότι η διαμόρφωση Viper των αναβαθμισμένων F-16 παρέχει νέες και ενισχυμένες δυνατότητες ασφαλείας, δικτύωσης και αισθητήρων, που θα επιτρέψουν στην Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αναδυόμενες απειλές στην περιοχή και να υποστηρίζει συμμαχικές αποστολές παγκοσμίως. «Η Lockheed Martin παρέχει λύσεις αεροπορικής ισχύος για δεκαετίες, καθώς κατανοούμε πλήρως τις τωρινές και μελλοντικές απειλές» δήλωσε ο OJ Sanchez, Αντιπρόεδρος του Integrated Fighter Group της Lockheed Martin.

Ο ρόλος της ΕΑΒ

«Μέσα από πλατφόρμες εναέριας μάχης, όπως είναι το F-16, παρέχουμε δοκιμασμένες λύσεις ασφάλειας του 21ου αιώνα, στις οποίες οι αεροπορικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΠΑ, βασίζονται για να είναι μπροστά από τις εξελίξεις, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά του ΝΑΤΟ και των συμμαχικών στόλων της Συμμαχίας», πρόσθεσε.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι εργασίες στα αεροσκάφη πραγματοποιούνται στην ΕΑΒ, με καθοδήγηση από τις ομάδες της Lockheed Martin, που βρίσκονται τόσο στην ΕΑΒ όσο και στις ΗΠΑ. Μέσω προγραμμάτων βιομηχανικής συνεργασίας που εκτείνονται για περισσότερες από δύο δεκαετίες στο πλαίσιο των προγραμμάτων F-16 της EAB, η Lockheed Martin θα έχει προσφέρει οικονομικά οφέλη άνω του 1 δις δολαρίων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και στην ΕΑΒ, μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος αναβάθμισης F-16 Viper.

Ποιες είναι οι σημαντικές οι αναβαθμίσεις

Για την ενίσχυση της ασφάλειας του αεροσκάφους, η διαμόρφωση των F-16 Viper περιλαμβάνει αναβαθμίσεις, όπως ένας τροποποιημένος ψηφιακός υπολογιστής ελέγχου πτήσης που παρέχει τη δυνατότητα της αυτόματης αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος (Automatic Ground Collision Avoidance System- AGCAS) και συστήματος ανάκτησης ελέγχου ενεργοποιούμενο από το χειριστή (Pilot Activated Recovery System – PARS).

Άλλες αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν:

  • το ραντάρ APG-83 AESA (Active Electronically Scanned Array),
  • το νέο Modular υπολογιστή Αποστολών (MMC-7000AH),
  • τον εξοπλισμό μεταφοράς σύνθετων δεδομένων (Advanced Data Transfer Equipment – ADTE),
  • τις οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια,
  • το APX-126 AIFF (Advanced Identify Friend or Foe) με δυνατότητα Mode 5,
  • ενσωματωμένο Global Positioning System /Inertial Navigation System (EGI),
  • την ενσωμάτωση SNIPER POD και βλημάτων PaveWay II
  • καθώς και τη δυνατότητα Link-16.

Η συνεργασία της Ελλάδας για τα F-16 ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1984, όταν η ελληνική κυβέρνηση εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση 34 μονοθέσιων αεροσκαφών F-16C και έξι διθέσιων F-16D ως αντικατάσταση των απαρχαιωμένων αεροσκαφών F-5A/B Freedom Fighter. Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την πρώτη σύμβαση του προγράμματος με την ονομασία Peace Xenia I τον Ιανουάριο του 1987 και τα πρώτα αεροσκάφη άρχισαν να παραδίδονται το 1989. Έκτοτε, η Πολεμική Αεροπορία έχει αποκτήσει συνολικά 170 F-16 στις διαμορφώσεις block 30, 50 και 52.

Πηγή: onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις