Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Η Πόρσε, ο Πικάσο και τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ – Πώς ξεδόντιασαν τη σπείρα στο Κολωνάκι

Η Πόρσε, ο Πικάσο και τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ – Πώς ξεδόντιασαν τη σπείρα στο Κολωνάκι

Μια άκρως σημαντική υπόθεση που παραπέμπει σε κινηματογραφικό θρίλερ εξελίχθηκε τον τελευταίο μήνα στο Κολωνάκι. Συμμορία κλεφτών έργων τέχνης διαπραγματευόταν με μυστικό αστυνομικό που παρουσιάστηκε ως πελάτης την πώληση έναντι του ποσού 4.400.000 ευρώ 4 πινάκων του Πικάσο και έναν του Τζάκσον Πόλοκ!

Το ραντεβού κλείστηκε επί της οδού Ξενοκράτους και είχε ως αποτέλεσμα το ξεδόντιασμα της εγκληματικής οργάνωσης με τους πίνακες στο Κολωνάκι. Μάλιστα στο ραντεβού με τον μυστικό αστυνομικό, ο αρχηγός πήγε με μια πανάκριβη Πόρσε ενώ από τις έρευνες και τα στοιχεία διαφαίνεται η προσπάθεια παράνομης εξαγωγής και πώλησης παρανόμως κατεχόμενων ή πλαστών αντικειμένων – έργων τέχνης από τα μέλη της εν λόγω οργάνωσης.

Το χρονικό

Στην Ασφάλεια Αττικής, αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, περιήλθαν πληροφορίες αναφορικά με μέλη οργάνωσης, τα οποία δρουν με διαρκή και δομημένο ρόλο και κατέχουν κλεμμένους πίνακες σημαντικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, διαφόρων τεχνοτροπιών που έχουν φιλοτεχνηθεί από διάσημους παγκοσμίως ζωγράφους, καθώς και πλαστούς πίνακες, αρχαία κινητά μνημεία και εικόνες, με σκοπό την εύρεση αγοραστών.

Μέλη της εν λόγω οργάνωσης, αναζητούν αγοραστές, προκειμένου να διαθέσουν – διακινήσουν τους πίνακες και τα πολιτιστικά αγαθά που κατέχει. Η οργάνωση δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, καθώς και σε όλη την Ευρώπη.

Αξιοποιήθηκε κατάλληλα υφιστάμενο πληροφοριακό δίκτυο και συστήθηκε ομάδα έρευνας προς διερεύνηση, αξιοποίηση και στοιχειολόγηση σχετικών πληροφοριακών δεδομένων, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και ταυτοποιήθηκε το πεδίο της εγκληματικής τους δράσης.

Έτσι, πρωινές ώρες της Δευτέρας, μυστικός αστυνομικός προγραμμάτισε δια ζώσης συνάντηση με τον αρχηγό της συμμορίας για επίδειξη πινάκων με τελικό σκοπό την αγορά αυτών. Η συνάντηση προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, επί της οδού Ξενοκράτους. Οι υπό διαπραγμάτευση πίνακες, ήταν τέσσερις του ζωγράφου Πικάσο και ένας του ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ, για τους οποίους αξίωνε το ποσό των 4.400.000 ευρώ συνολικά.

Πράγματι στις 10:30 έλαβε χώρα η ανωτέρω συνάντηση, και στα πλαίσια αυτής, με το πρόσχημα της προσκόμισης χρημάτων, ο αστυνομικός-πελάτης, ενημέρωσε κλιμάκιο αστυνομικών, το οποίο βρισκόταν σε ετοιμότητα πλησίον του σημείου συνάντησης, και άμεσα προσέγγισε και ακινητοποίησε τον δράστη, ο οποίος είχε μεταφέρει νωρίτερα τους πίνακες στο σημείο με αυτοκίνητο, μάρκας Πόρσε, ιδιοκτησίας του, και βρισκόταν έξωθεν της κεντρικής εισόδου της πολυκατοικίας.

Στη συνεχεία το κλιμάκιο αστυνομικών, με την παρουσία δικαστικού λειτουργού ενήργησαν έρευνες στις οικίες όλων των ανωτέρω συλληφθέντων.

Συγκεκριμένα ερευνήθηκαν και κατασχέθηκαν: Στην οδό Δώρας Δίστριας, στην Αθήνα, όπου και κατασχέθηκαν πλαστοί πίνακες. Στην οδό Αναγνωστοπούλου, όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν εικόνες και αρχαιολογικά μνημεία. Στην οδό Σικελιανού στο Νέο Ψυχικό, όπου βρεθήκαν και κατασχέθηκαν πλαστοί πίνακες και διάφορα έγγραφα σχετικά με αγοραπωλησίες και εκτιμήσεις (πιθανώς ψευδείς/πλαστές) έργων.

Στην οδό Ε. Γιάβαση στην Αγία Παρασκευή, όπου βρέθηκαν και κατασχεθήκαν δυο (2) χριστιανικές εικόνες. Στην οδό Αριστοτέλους στον Άλιμο Αττικής, όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πίνακες και αρχαιότητες. Οι κατασχεμένοι πίνακες επιδείχθηκαν σε ιστορικό τέχνης της εθνικής Πινακοθήκης οι όποιοι γνωμάτευσαν για την πλαστότητα τους.

Οι δε κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγους και βυζαντινολόγους των κατά τόπους ανεύρεσης τους Αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων, οι οποίες γνωμάτευσαν ότι εκτός τριών τα οποία χρήζουν ενδελεχούς εξέτασης, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 4858/2021 «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και είναι σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις