Κυριακή, 25 Φεβ.
17oC Αθήνα

Κατασχέθηκαν πλαστοί πίνακες Πικάσο και Πόλοκ – Κύκλωμα προσπάθησε να τους πουλήσει για 4,5 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν πλαστοί πίνακες Πικάσο και Πόλοκ – Κύκλωμα προσπάθησε να τους πουλήσει για 4,5 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Τα μέλη της σπείρας δραστηριοποιούνταν στην κατοχή και διακίνηση πλαστών πινάκων και αρχαίων κινητών μνημείων και εικόνων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στην Ευρώπη.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη 9 Ιανουαρίου η ελληνική αστυνομία, για την υπόθεση συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της Δευτέρας (08.01.2024), τέσσερα μέλη της σπείρας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για «εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος».

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τις αρχές Δεκεμβρίου 2023, ενώθηκαν μεταξύ τους και συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με διαρκείς και δομημένους ρόλους, με σκοπό τη πώληση πλαστών πινάκων διαφόρων τεχνοτροπιών φερόμενων ως φιλοτεχνημένων από διάσημους παγκοσμίως ζωγράφους, καθώς και αρχαίων κινητών μνημείων και εικόνων, σε υποψήφιους αγοραστές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά και στην Ευρώπη.

Για τον τερματισμό της δράσης τους συστάθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών και από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν τα μέλη του κυκλώματος και διακριβώθηκε το πεδίο δράσης τους.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν οι τέσσερις κατηγορούμενοι, κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης για την αγοροπωλησία τεσσάρων πινάκων Πικάσο και ενός Τζάκσον Πόλοκ, έναντι χρηματικού ποσού 4.400.000 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σπίτια των τεσσάρων, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

* 4 πλαστοί πίνακες PICASSO και πλαστός πίνακας – «σύνθεση» του ίδιου καλλιτέχνη που εμφανίζει ανθρώπινη μορφή και προσπαθεί να μιμηθεί την τεχνοτροπία του,

* πλαστός πίνακας JACKSON POLLOCK και 4 πλαστοί πίνακες – «σύνθεση» του ίδιου καλλιτέχνη διαφορετικών διαστάσεων,

* 3 πλαστοί πίνακες, με υπογραφές MAGRITTE, HENRI MATISSE και ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ,

* πλήθος εκκλησιαστικών εικόνων με διάφορες παραστάσεις και διαφορετικών διαστάσεων,

* πλήθος αντικειμένων και έργα τέχνης χαρακτηριζόμενα σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας (αγγεία, πήλινα ειδώλια, μεταλλικά αντικείμενα κ.α.),

* 118 πίνακες,

* 17 φακέλους με έγγραφα τα οποία σχετίζονται με την υπόθεση,

* 25 φωτογραφίες που απεικονίζουν έργα τέχνης ή υπογραφές γνωστών καλλιτεχνών επάνω σε έργα τέχνης,

* 12 πέτρινα εδώλια,

* tablet, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, κινητά τηλέφωνα,

* 2 φορητοί υπολογιστές και

* 20.900 €.

Οι κατασχεμένοι πίνακες ελέγχθηκαν από ιστορικό τέχνης της εθνικής Πινακοθήκης, ο οποίος γνωμάτευσε για την πλαστότητά τους. Το ίδιο έγινε και για τις κατασχεθείσες αρχαιότητες, η πλειοψηφία των οποίων εμπίπτει στις «προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Τα τεκμήρια θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στις αρμόδιες κατά τόπους Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τα λοιπά πειστήρια θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις