Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Η Προεδρία της Δημοκρατίας γιορτάζει τα 155 χρόνια των Ευζώνων με ένα νέο site

Η Προεδρία της Δημοκρατίας γιορτάζει τα 155 χρόνια των Ευζώνων με ένα νέο site

Οι Εύζωνες, το ένοπλο σώμα που προσελκύει καθημερινά δεκάδες τουρίστες γιορτάζει φέτος τα 155 χρόνια από την ίδρυση του.

Οι Εύζωνες, υπάγονται στην Προεδρία της Δημοκρατίας και πρωταγωνιστούν σε ταξιδιωτικές φωτογραφίες επισκεπτών από όλο τον κόσμο εδώ και αρκετά χρόνια. Η Προεδρία της Δημοκρατίας για να τιμήσει την πορεία στον χρόνο του ιστορικού θεσμού δημιούργησε ένα νέo site.

Μέσα από αυτό το νέο εγχείρημα, στόχος είναι οι επισκέπτες να εξοικειωθούν με την ιστορία της Προεδρικής Φρουράς και της χαρακτηριστικής στολής της.
Ακόμα, μπαίνοντας στο site θα μπορεί κανείς να μάθει, μέσω πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού για τα μέρη της ευζωνικής στολής και για τα εργαστήρια που κατασκευάζονται τόσο οι στολές, όσο και τα διάσημα τσαρούχια.
Το υλικό του site προβλέπεται να ανανεώνεται συνέχεια και να εμπλουτίζεται και από τους πολίτες, οι οποίοι εφόσον το θέλουν, θα μπορούν να στέλνουν δικό τους φωτογραφικό υλικό ιστορικής αξίας.

Ιστορική αναδρομή

Η ιστορία των Ευζώνων ξεκινά στις 12 Δεκεμβρίου 1868. Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένα σώμα του μόνιμου στρατού το οποίο θα είναι μεν μάχιμο αλλά θα έχει και τελετουργικό χαρακτήρα. Το «Άγημα» όπως αυτό ονομάστηκε, μέσα από την άριστη εκπαίδευση που θα δεχόταν οι υπαξιωματικοί, έπρεπε να αποτελέσει πρότυπο για τον υπόλοιπο στρατό.
Το 1914 το μέχρι τότε «Άγημα» θα μετονομαστεί σε «Ανακτορική Φρουρά» αλλά καθώς περνούσαν τα χρόνια το σώμα του ελληνικού στρατού ακολούθησε τα σκαμπανεβάσματα της πολιτειακής ιστορίας της χώρας.
Συγκεκριμένα, το σώμα των Ευζώνων άλλαζε όνομα κάθε φορά που άλλαζε και το ελληνικό πολίτευμα. Κάποιες από τις ονομασίες που πήρε ήταν: «Λόχος Βασιλικής Φρουράς» (1940), «Τιμητική Φρουρά του Αγνώστου Στρατιώτη»(1941), «Φρουρά Σημαίας»(1942), «Βασιλική Φρουρά»(1946). Πάντα ωστόσο, οι Εύζωνες είχαν ως αποστολή την φρούρηση του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη που κατασκευάστηκε το 1929.
Μετά την Μεταπολίτευση, το σώμα των Ευζώνων ονομάζεται «Προεδρική Φρουρά», ο ρόλος του είναι εθιμικός και υπάγεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Το site μπορεί κάποιος να βρει, ΕΔΩ
Αν θέλετε επίσης να επισκεφθείτε την Προεδρική Φρουρά, μπορείτε να το κάνετε στο πλαίσιο κάποιας οργανωμένης εκπαιδευτικής επίσκεψης, μετά από αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση presidentialguard@presidency.gr.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις