Τρίτη, 30 Απρ.
15oC Αθήνα

Η Ρόδος στις «φλόγες» για την άσκηση «Κολοσσός 23» – Θεαματικά πλάνα από την επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων

Η Ρόδος στις «φλόγες» για την άσκηση «Κολοσσός 23» – Θεαματικά πλάνα από την επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων

«Φωτιά και ατσάλι» στη Ρόδο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της άσκησης «Κολοσσός 23». Το σενάριο της επιχείρησης προέβλεπε υπεράσπιση του νησιού των Ιπποτών.

Η μεγάλη άσκηση «Κολοσσός 23» στη Ρόδο σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την πανίσχυρη 95η ΑΔΤΕ, των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σείστηκε το πεδίο βολής στην περιοχή Κατταβιά του νησιού των Ιπποτών. Οι τοπικές Μονάδες επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά την πλήρη επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και την τρομακτική ισχύ πυρός που διαθέτουν.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος και αντεπίθεση των δυνάμεων που υπερασπίζονται το νησί.

Βίντεο από τη μεγάλη επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων:

Έλαβαν μέρος άρματα μάχης M-48 Molf, μηχανοκίνητο πεζικό, βαρύ πυροβολικό μάχης αλλά και επιθετικά ελικόπτερα Apache να παρέχουν υποστήριξη από αέρος.

Αντικειμενικός σκοπός ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού σε ρεαλιστικά τακτικά σενάρια, η μεγιστοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των Μονάδων και η προαγωγή της διακλαδικότητας και της κοινής επιχειρησιακής αντίληψης.

Στην άσκηση «Κολοσσός 23» εξετάστηκαν συνολικά επιχειρησιακά αντικείμενα σε συνδυασμό με πυρά από Επιθετικά Ελικόπτερα και Μαχητικά Αεροσκάφη με κατάδειξη από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC).

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, εξετάστηκαν και επιπλέον επεισόδια μεταξύ των οποίων η διακομιδή και αεροδιακομιδή τραυματία, καθώς και λοιπά αντικείμενα Διοικητικής Μέριμνας.

Στην τελική φάση της άσκησης συμμετείχαν τμήματα και μέσα της 95 ΑΔΤΕ «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ», της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και 1 ζεύγους αεροσκαφών F-16 σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (ΕΑΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας.

πηγή: OnAlert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις