Πέμπτη, 22 Φεβ.
11oC Αθήνα

Η συγκινητική ιστορία πίσω από την αναφορά Μητσοτάκη – Η καρκινοπαθής Κατερίνα, η Νικολέττα και το παιδί τους

Η συγκινητική ιστορία πίσω από την αναφορά Μητσοτάκη – Η καρκινοπαθής Κατερίνα, η Νικολέττα και το παιδί τους

Σε ένα ζευγάρι γυναικών, η μία από τις οποίες δίνει μάχη με τον καρκίνο και αγωνιά για την τύχη του παιδιού της, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ για το νομικό καθεστώς σε σχέση με τα δικαιώματα ανθρώπων του ιδίου φύλου.

Η Κατερίνα και η Νικολέττα, για τις οποίες έκανε αναφορά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ για τα ομόφυλα ζευγάρια, έχουν δημιουργήσει οικογένεια. 

Αλλά, ο καρκίνος που «χτύπησε» την Κατερίνα, μπήκε ξαφνικά στη ζωή τους και οι δύο γυναίκες ελπίζουν να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, προκειμένου το παιδί που έχουν να μην πάει σε ίδρυμα – όπως προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο – στο ενδεχόμενο θανάτου της ασθενούς.

Για το γεγονός, λοιπόν, ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τα ζευγάρια διαφορετικού φύλου, αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «πέραν του δικαιώματος, οι πιο πολλοί συμπολίτες μας νομίζω ότι δεν έχουν επί της ουσίας αντίρρηση στον γάμο. Εκεί που υπάρχει πάντα μία επιφύλαξη και την ακούω με πολύ προβληματισμό, είναι όταν ρωτάνε: ”τι θα γίνει με τα παιδιά…”. Και δεν νομίζω ότι κανείς αμφισβητεί μία πραγματικότητα, ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά. Πλην όμως, τα παιδιά αυτά, ξέρετε, δεν έχουν ίσα δικαιώματα».

«Και γιατί δεν έχουν ίσα δικαιώματα; Να πάρω μια ιστορία από αυτές που ακούστηκαν και στη δική σας εκπομπή. Μία μητέρα η οποία συζεί με τη σύντροφό της, έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Εάν συμβεί αυτό, η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα στο παιδί. Κανένα δικαίωμα. Το παιδί αυτό θα πάει σε ίδρυμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Και κοιτάω στα μάτια όλους αυτούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποια επιφύλαξη για το θέμα: εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών τα οποία ήδη υπάρχουν με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά, τα λίγα ζευγάρια που τελικά τούς αφορά το ζήτημα; Και τους αφορά πολύ, ξέρετε. Ένα παιδί γεννημένο στο εξωτερικό δεν μπορεί να γίνει Έλληνας πολίτης, γιατί πολύ απλά δεν αναγνωρίζουμε εμείς στην Ελλάδα τον γάμο», συνέχισε.

«Και αναρωτιέμαι, επειδή ακούω πολύ και το θέμα του bullying και με προβληματίζει και εμένα: πότε υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο bullying; Όταν αυτά γίνονται στα κρυφά ή όταν συζητάμε ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά; Νομίζω ότι μάλλον είναι πιο πιθανό να γίνει στην πρώτη κατηγορία, γιατί τα παιδιά αυτά υπάρχουν», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως η ιστορία των δύο γυναικών, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ήρθε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2023. Το ζευγάρι μίλησε στον ΣΚΑΙ και μεταξύ άλλων ανέφερε πως όταν η μία από τις δύο γυναίκες διαγνώστηκε με καρκίνο το μεγαλύτερο άγχος που είχαν ήταν τι θα γίνει εάν το παιδί χάσει και τις δύο μητέρες.

Και αυτό διότι νομικά η μία από τις δύο γυναίκες δεν υπάρχει στην οικογένεια. «Έχω διαγνωστεί με καρκίνο, είναι ένας επιθετικός καρκίνος, δεν ξέρουμε πως θα πάει. Ελπίζουμε να πάει καλά αλλά σε περίπτωση που δεν πάει καλά, το παιδί αυτό που είναι μόνο στο δικό μου όνομα δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Νιώθω πως δεν μπορώ να πεθάνω. Με το που θα πεθάνω θα χάσει και τη σύντροφό μου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κατερίνα.

«Δεν γίνεται να εύχεσαι εάν είναι να πεθάνει ένας γονιός να πεθάνει αυτός που δεν έχει νομική υπόσταση πάνω στο παιδί. Δεν γίνεται να συμφιλιώνεσαι με τον θάνατο, όσο δύσκολο και αν είναι και να παρακαλάς να πεθάνεις αφού το παιδί γίνει 18», πρόσθεσε από την πλευρά της η Νικολέτα.

«Η ελπίδα είναι να φτιάξουν νομικά τα πράγματα για να μπορώ να πεθάνω με την ησυχία μου. Έχω αντιμετωπίσει τον θάνατο, με τον εαυτό μου είμαι εντάξει εάν πεθάνω, αλλά δεν είμαι εντάξει με τους δικούς μου ανθρώπους. Για την Νικολέτα δεν είμαι εντάξει και για την μικρή σίγουρα δεν είμαι εντάξει όταν έχω ένα άγχος για το τι θα γίνει το παιδί. Το παιδί μας είναι στον αέρα, γιατί το παιδί είναι μόνο “μου” στα χαρτιά», κατέληξε η Κατερίνα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις