Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Μητσοτάκης για ομόφυλα ζευγάρια: Όχι στην απόκτηση παιδιού με παρένθετη μητέρα

Μητσοτάκης για ομόφυλα ζευγάρια: Όχι στην απόκτηση παιδιού με παρένθετη μητέρα

Τα χαρτιά του για τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ισότητα στον γάμο άνοιξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει την ακριβή ημερομηνία κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια ή να ορίσει αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.

“Μα δεν βάζω εγώ ορόσημο εκλογικό, ούτε ζυγίζω πολιτικό κόστος ή πολιτικό όφελος. Νομίζω το έχω αποδείξει στη σταδιοδρομία μου αυτό, ότι κάνουμε το σωστό στο χρονοδιάγραμμα που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει αυτή η παρέμβαση. Και από τη στιγμή που, ναι, ανοίγω τη συζήτηση, προφανώς δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες”, περιορίστηκε να απαντήσει.
“Θέλω να ωριμάσει αυτή η συζήτηση στην κοινωνία, πριν φέρω κάτι προς εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο”, πρόσθεσε.

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το περίγραμμα της νομοθετικής παρέμβασης, αποσαφήνισε καταρχάς ότι:
-Θεσμοθετείται η ισότητα στο γάμο με το δικαίωμα πολιτικού γάμου.
-Δεν δίνεται στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών η δυνατότητα απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας παρά μόνο υιοθεσίας.
-Δεν αναγνωρίζεται το σχήμα γονέας 1 και γονέας 2.
-Αναγνωρίζονται τα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από ομόφυλα ζευγάρια.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα το εξής: “Μια μητέρα η οποία συζεί με την σύντροφο της έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Αν συμβεί αυτό η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα απέναντι στο παιδί, θα πάει σε ίδρυμα”.

“Δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα”

“Τα παιδιά θα έχουν πάντα ισότιμα δικαιώματα, αλλά νέα παιδιά δεν θα μπορούν να γεννηθούν στην Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν παιδιά που έχουν αποκτηθεί από ζευγάρι ανδρών μέσω παρένθετης μητέρας. “Παιδιά υπάρχουν και σήμερα και πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα”, τόνισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η προστασία των παιδιών είναι ο πυρήνας της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης.

“Έχουμε 20 χώρες στην Ευρώπη όπου ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, 15 είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πάμε δηλαδή να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό το οποίο συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαφή και την διαχωριστική γραμμή της πρότασης της Ν.Δ. από αυτής του ΣΥΡΙΖΑ.
“Διαφοροποιείται πολύ ουσιαστικά σε ένα ζήτημα: εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, «θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει», αυτό δεν πρόκειται να γίνει.
Άρα δεν κάνουμε τίποτα στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν αλλάζουμε τίποτα”, τόνισε.
“Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα. Δεν θα πειραματιστούμε εμείς πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα των δικαιωμάτων”, πρόσθεσε.

Το μήνυμα σε βουλευτές και υπουργούς

Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου ενώ χαρακτήρισε την αποχή “αξιοπρεπή στάση” για να εκφράσει κάποιος την διαφωνία του χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Ωστόσο ως προς τους υπουργούς έθεσε μια.. “κόκκινη γραμμή”. “Προφανώς, όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο” τόνισε με νόημα, με φόντο κυρίως το δημόσιο “όχι” του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει όσους αντιδρούν για την αναγκαιότητα αυτής της μεταρρύθμισης.

“Πυρά” στο ΠΑΣΟΚ

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε “πυρά” κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για τη δήλωση του ότι δεν θα διευκολύνει να περάσει το νομοσχέδιο με την ψήφο των βουλευτών του.
“Ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί με τον τρόπο του ένα ζήτημα το οποίο είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων… Μας λέει, “αν μπορώ να δημιουργήσω πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία” σημείωσε, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην διχαστεί η κοινωνία και να συμβάλουν στην νομοθέτηση αυτής της μεταρρύθμισης και τα άλλα κόμματα.

Μήνυμα στην Εκκλησία

Ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και προς την Εκκλησία, σημειώνοντας με έμφαση πως αυτός που νομοθετεί είναι η πολιτεία.
“Προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη, αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν”, τόνισε με έμφαση.

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις