Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η θρυλική καπνοβιομηχανία Παπαστράτος – Ένα όνομα, μια ιστορία!

Η θρυλική καπνοβιομηχανία Παπαστράτος – Ένα όνομα, μια ιστορία!
ΑΠΕ ΜΠΕ (αρχείο)

Η Παπαστράτος, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής κόντρας κυβέρνησης – Νέας Δημοκρατίας για την επταήμερη εργασία, έχει συμπληρώσει από καιρό τα 100 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει στον δεύτερο αιώνα της με εντελώς υπερσύγχρονο πρόσωπο.

Καλοκαίρι του 1895 και ο Ευάγγελος Παπαστράτος δοκίμαζε το πρώτο του τσιγάρο στην πλατεία του Αγρινίου σε ηλικία 12 ετών. Ο έφηβος ανδρώθηκε και το 1906 ίδρυσε την εταιρεία «Αυγερινού – Παπαστράτου Ο.Ε.» ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1909, η πρώτη καπνοβιομηχανία της οικογένειας, «Αφοί Παπαστράτου Ο.Ε.» είναι γεγονός.

Το 1930 – μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης – ο Ευάγγελος Παπαστράτος ιδρύει την «Παπαστράτος Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία Σιγαρέττων» στον Πειραιά. Στα εγκαίνια παρίσταται ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος με το πάτημα ενός κουμπιού έθετε σε λειτουργία το εργοστάσιο της μετέπειτα μεγαλύτερης ελληνικής καπνοβιομηχανίας.

Το 1933, ένα δεύτερο εργοστάσιο της Παπαστράτος άνοιξε στο Βερολίνο, αλλά αναγκάστηκε να κλείσει το 1936 υπό την πίεση του ναζιστικού καθεστώτος που έβαλε στο στόχαστρο όλες τις ξένες επιχειρήσεις.

Το 1937, η εταιρεία άνοιξε το τρίτο της εργοστάσιο στο Κάιρο, το οποίο έκλεισε, όμως, κι αυτό το 1955.

Στο ζενίθ της, η Παπαστράτος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς παραγωγούς στην Ελλάδα. Ολόκληρες περιοχές, όπως το Αγρίνιο, άκμασαν από τις φυτείες καπνού που προμήθευαν στα εργοστάσιά της.

Παπαστράτος: Στον αστερισμό της Philip Morris

Το 1975 η εταιρεία άρχισε μία συνεργασία με τη Philip Morris από την οποία και εξαγοράστηκε το 2003.

Έξι χρόνια μετά, ένα νέο εργοστάσιο εγκαινιάστηκε στην περιοχή του Ασπροπύργου, μια επένδυση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, με δυνατότητα παραγωγής 20 δισεκατομμυρίων τσιγάρων ετησίως.

ΦΩΤΟ Facebook

Θρυλικά πακέτα

Οι μάρκες τσιγάρων της Παπαστράτος, οι οποίες έγραψαν ιστορία διαμέσου του χρόνου ήταν οι, ΑΣΣΟΣ, Old Navy και φυσικά το πανέμορφο σε συσκευασία Σαντέ.

Ωστόσο, ύστερα από πολλές δεκαετίες και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 2016 ήρθε το τέλος εποχής γι΄αυτές τις περιζήτητες μάρκες.

Η Παπαστράτος – Philip Morris αποφάσισε να καταργήσει τον εμβληματικό άσπρο Άσσο, ναυαρχίδα, παραδοσιακά, του Παπαστράτου (κασετίνα φίλτρο και άφιλτρο και μαλακό φίλτρο), και το Σαντέ (κασετίνα άφιλτρο), που είχαν εμπιστευτεί στην εταιρεία οι Αφοί Κωνσταντίνου με το κλείσιμο της δικής τους επιχείρησης.

ΦΩΤΟ Facebook

Παπαστράτος: Μετά από 86 χρόνια σταμάτησε την παραγωγή τσιγάρων στην Ελλάδα

Μάρτιος 2017 και η είδηση της νέας επένδυσης της Philip Morris International στην χώρα μας ήταν ιστορικής, κυρίως, σημασίας. Η Παπαστράτος, 86 χρόνια μετά από την ίδρυσή της, σταματά να είναι καπνοβιομηχανία με την παραδοσιακή της μορφή.

Με την εγκατάσταση των μηχανημάτων για την παραγωγή των ράβδων καπνού σιγά – σιγά άρχισε να μειώνει την παραγωγή των τσιγάρων, περνώντας, πλέον, στην εποχή ΙQOS.

Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μία δυσάρεστη είδηση αν αυτή η εξέλιξη δεν είχε απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της Παπαστράτος.

Με την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ – ίσως η μεγαλύτερη ξένη επένδυση έως σήμερα στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν 400 νέες θέσεις εργασίας, οι εξαγωγές της εταιρείας από 60% εκτοξεύθηκαν πάνω από 90% , χάρις στην αποκλειστική πώληση ράβδων καπνού, αρχικά στην ευρωπαϊκή και στη συνέχεια και στην αμερικανική αγορά!

Τι είναι το ΙQOS

Η νέα σελίδα της Παπαστράτος – Philip Morris, τιτλοφορείται IQOS, το διάσημο, πλέον, θερμαινόμενο καπνικό προϊόν που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2014 κι από τότε ταξιδεύει σε περισσότερες από 30 χώρες.

Για την τελειοποίησή του έχουν προσληφθεί πάνω από 400 επιστήμονες και ειδικοί και έχουν επενδυθεί τουλάχιστον 3 δισ. δολάρια στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Εργαζόμενοι και σωματείο

Οι αλλαγές συνήθως συναντούν αντιδράσεις ανάμεσα στο εργατικό δυναμικό οποιασδήποτε ιδιωτικής και όχι μόνο επιχείρησης.

Στην περίπτωση της Παπαστράτος δεν συνέβη αυτό, καθώς οι εργαζόμενοι στις κρίσιμες Γενικές Συνελεύσεις του σωματείου τους, στήριξαν τις επιλογές της διοίκησης, όπως την απόφαση για στροφή από μία παραδοσιακή καπνοβιομηχανία σε ένα κέντρο καπνικών προϊόντων νέας γενιάς.

Εν κατακλείδι, μία ιστορία που ξεκίνησε πριν από περίπου 110 χρόνια, περνώντας μέσα από πολέμους, χρεοκοπίες του κράτους, κοινωνικές αναταράξεις, πιέσεις πολυεθνικών και τελικά τον γάμο με την Philip Morris, απέδειξε περίτρανα την αντοχή, την πρωτοπορία και την κερδοφόρο πορεία της θρυλικής Παπαστράτος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις