Παρασκευή, 3 Μαΐ
20oC Αθήνα

Η Τσικνοπέμπτη ανά την Ελλάδα – Όσα δεν ξέρετε

Η Τσικνοπέμπτη ανά την Ελλάδα – Όσα δεν ξέρετε

Ακριβώς στη μέση των τριών εβδομάδων των Αποκριών, της Πρόφωνης, της Κρεατινής και της Τυροφάγου, έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Τσικνοπέμπτη.

Η Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, το όνομα της οποίας προέρχεται από την «τσίκνα» , τη μυρωδιά του ψημένου κρέατος, είναι μεστή εθίμων ανά την Ελλάδα. Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”, της πόλης τής Κέρκυρας.

Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού, η οποία ήταν υπαρκτό πρόσωπο, πιστεύει παραπλανημένη από τους συγχωριανούς της ότι ο  Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και ότι έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματά της.

Διαβάστε περισσότερα στο www.dogma.gr.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε