Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Η ζωή με τον κορονοϊό: Το 80% “έκοψε” τις εξόδους, το 71% δεν θέλει… να κοινωνήσει

Η ζωή με τον κορονοϊό: Το 80% “έκοψε” τις εξόδους, το 71% δεν θέλει… να κοινωνήσει

«Μένουμε Σπίτι» είναι η καμπάνια του υπουργείου Υγείας κατά του κορονοϊού και φαίνεται ότι την ακολουθούν πιστά οι περισσότεροι. Το 78% περιόρισε τις μετακινήσεις του, το 75% προστατεύει παππούδες και γιαγιάδες, πολλοί τάσσονται κατά της δουλειάς από το σπίτι.

Με τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα να έχουν φτάσει τα 117 και την κυβέρνηση να παίρνει συνεχώς μέτρα, πολλοί είναι εκείνοι που προσαρμόζονται κι άλλοι που ζητούν… περισσότερα.

Απόκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που έκανε η εταιρεία «Interview» για τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Το 89% των πολιτών τάσσεται υπέρ του «λουκέτου» στα σχολεία, το 80% μείωσε τις εξόδους του στα εστιατόρια και τις καφετέριες, το 78% περιόρισε τις μετακινήσεις του και το 71% τάσσεται υπέρ της αναβολής της Θείας Κοινωνίας.

Click4more Έτσι θα πολεμήσουμε τον κορονοϊό! Σε εφαρμογή το απόρρητο σχέδιο Άρτεμις που προβλέπει από υπαίθρια μέχρι πλωτά νοσοκομεία

Το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής για την πανδημία είναι αρκετά για να σταματήσουν την εξάπλωσή της, ενώ το 38% εκτιμά πως χρειάζονται κι άλλα.

Πως… πήραν οι Έλληνες τα μέτρα για τον κορονοϊό

Είναι η πρώτη έρευνα της εταιρίας για τον κορονοϊό. Ο περιορισμός των μετακινήσεων είναι μία πραγματικότητα για το 78% των ερωτώμενων, αντίθετα δεν περιόρισε τις μετακινήσεις του το 22%. Το 80% μείωσε τις εξόδους του σε εστιατόρια και καφετέριες, σε αντίθεση με το 20% που δεν πήρε τέτοια μέτρα, ενώ το 75% παραδέχεται πως η πανδημία έχει μειώσει γενικότερα τις κοινωνικές επαφές.

Το 90% δεν έχει σκεφτεί ή δεν έχει προβεί, μέχρι στιγμής, σε ηλεκτρονική αγορά των προϊόντων που συνήθως προμηθεύεται από σούπερ μάρκετ, εύρημα το οποίο -σύμφωνα με την εταιρεία που διενήργησε τη δημοσκόπηση- φαίνεται πως διαψεύδει τις μεμονωμένες εικόνες περί «πανικού» από την πλευρά των καταναλωτών προκειμένου να στοκάρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ψάχνουν μάσκες εναγωνίως

Αντίθετα, πολύ μεγαλύτερη σπουδή επέδειξαν οι πολίτες στην προμήθεια – αναζήτηση ιατρικών μασκών, καθώς το 52% έχει πράξει κάτι τέτοιο, έναντι του 48% που απαντά όχι/μάλλον όχι. Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και η προμήθεια αντισηπτικού υγρού/μαντηλάκια, καθώς έχει αγοράσει ή αναζητήσει το 82% των ερωτώμενων.

Click4more Εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω κορονοϊού με τη συμμετοχή CISCO, Google, Microsoft

Όσον αφορά το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, το 89% το θεωρεί σωστό ως μέτρο, ενώ το 11% υπερβολικό. Για το ενδεχόμενο εργασίας από το σπίτι, το 70% απαντά πως η απασχόλησή του απαιτεί φυσική παρουσία και το 30% ότι δύναται να εργαστεί και από την οικία του.

Όχι δουλειά από το σπίτι, όχι Θεία Κοινωνία

Την ίδια στιγμή, το 71% τονίζει πως όταν βρεθεί το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού θα το κάνει, έναντι του 29% που δεν θα ήθελε.

Υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας και υιοθέτησης προληπτικών μέτρων αποδεικνύεται όσον αφορά και την προφύλαξη ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες καθώς το 75% πραγματοποιεί λιγότερες επισκέψεις και έχει περιορίσει την επαφή των παιδιών με τις γιαγιάδες και τους παππούδες.

Στην ερώτηση «θα αναβάλατε τη μετάληψη (Θεία Κοινωνία) λόγω κορονοϊού;», το 71% απαντά ναι/μάλλον ναι και το 29% όχι/μάλλον όχι.

Τέλος, στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 800 ατόμων στο χρονικό διάστημα 9-12 Μαρτίου 2020, το 37% απάντησε πως ο κορονοϊός ξεκίνησε από την Κίνα και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της, το 33% είπε πως δεν γνωρίζει και δεν απάντησε για τους λόγους της πανδημίας, ενώ το 30% ανέφερε πως ο κορονοϊός δραπέτευσε από εργαστήριο για να προκληθεί παγκόσμια αστάθεια.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις