Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Η ζωή στα Εξάρχεια: 5+1 στάσεις που πρέπει να κάνεις

Η ζωή στα Εξάρχεια: 5+1 στάσεις που πρέπει να κάνεις

Πώς είναι η ζωή στα Εξάρχεια, στο «ανεξάρτητο βασίλειο» της Αθήνας; Μια περιοχή αδικημένη από τον χαρακτηρισμό «άβατο», προσπαθεί να διατηρεί την ισχυρή της ταυτότητα, σήμα-κατατεθέν από τότε που «γεννήθηκε».

Στα πόδια του Λυκαβηττού και του Κολωνακίου, τα Εξάρχεια είναι μια από τις πιο παλιές, κάποτε μεσοαστικές και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της Αθήνας.

Όλα τα αρχιτεκτονικά κινήματα που πέρασαν από το «σώμα» της Αθήνας, θα τα δει κανείς συγκεντρωμένα εδώ.

Η περιοχή των Εξαρχείων ξεκινά από την οδό Πανεπιστημίου και τελειώνει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τα Εξάρχεια βρίσκονται δυτικά της συνοικίας της Νεάπολης, με την οδό Χαριλάου Τρικούπη να αποτελεί το βασικό σύνορο.

Στην ουσία, το τελευταίο οχυρό, πριν να ξεκινήσει η Νεάπολη, είναι η Καλλιδρομίου. Οι δε Σόλωνος και Μπόταση, χωρίζουν τα Εξάρχεια από την περιοχή της Πλατείας Κάνιγγος.

Όσο για το όνομα τους, αυτό προέκυψε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Βασίλη Έξαρχο, έμπορο από την Κόνιτσα, που διατηρούσε στις αρχές της δεκαετίας του 1880 ένα παντοπωλείο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους & Σολωμού.

Στη συνέχεια, τα μαγαζιά του αυξήθηκαν- καπνοπωλείο, μαγέρικο, φούρνος.

Σήμερα, κάθε γωνιά της γειτονιάς έχει και μια σημαντική ιστορία του σύγχρονου ελληνικού έθνους να διηγηθεί. Όπως η ίδρυση του ΕΑΜ «σ΄ ένα μικρό σπιτάκι στο τέρμα της οδού Μαυρομιχάλη ή, κατ’ άλλους, της Ιπποκράτους» στις 27/9/1941. Η καθημερινή ζωή στα Εξάρχεια είναι ταυτισμένη με όλα τα παραπάνω αλλά και με αυτά που ακολουθούν.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv..

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις